Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gelecek hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile Türk-İş’te bir araya geleceklerini ifade etti.

Görüşmedeki öncelikli taleplerinin ücret değil, işçi alımı olduğunu vurgulayan Alabaş, devletin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kurumu’na (TTK) sahip çıkacağına inandıklarını söyledi.

2012 yılı içersinde mutlaka işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini belirten Alabaş, konuşmasında şunları söyledi:

“İŞÇİ AÇIKLARI, İŞ GÜVENLİĞİ ZAFİYETLERİ OLUŞTURABİLECEK NOKTAYA GELDİ”

“Zonguldak’ın gündeminde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili bir mesele var. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak göreve geldiğimiz günden itibaren çeşitli görüşmeler yapmıştık. Ama yılbaşından itibaren bu konunun gerçekleştirilmesi için yoğun bir şekilde takipçisi olmuştuk. Enerji Bakanımız, 15 Nisan’da Zonguldak’ı ziyaret etmiş ve bu konuda Ankara’da bir araya gelip karar verilmesi kararlaştırılmıştı. Ama Sayın Bakanımızın programının yoğunluğu ve Sayın Genel Müdürümüzün yurt dışı programları nedeniyle bu görüşmeyi bir türlü gerçekleştiremedik. Ama önümüzdeki haftadan itibaren Sayın Enerji Bakanımızdan aldığımız söz doğrultusunda bu görüşmeyi Türk-İş’te gerçekleştireceğiz. Bu konudaki çabamız gayretimiz devam ediyor. Enerji Bakanlığı’nın da bu konuya sıcak baktığına inanıyorum. 2012 yılı içerisinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıkları giderilmelidir. TTK’nın işçi açıkları, iş güvenliği zafiyetleri oluşturabilecek noktaya geldi. Ülkemizin tek taşkömürü havzası olan Zonguldak’a sahip çıkılacağına biz inanıyoruz. Hükümetimizin de bunu göz ardı etmeyeceğini ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 2 yıldır hazinede bekleyen talebinin gerçekleştirileceğine biz inanıyoruz ve inanmak istiyoruz. Bu konudaki çabalarımız ve gayretimiz de devam edecek.”

“KÖMÜRÜN YILDIZI HIZLA PARLIYOR”

“Biz öncelikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yaşatılması gerektiğini, ülkemiz ve bölgemiz madenciliği açısından önemli olduğunu, kömürün dünyada yıldızının yeniden parlamaya başladığı bir dönemde ve 2005 yılından bu tarafa yaptığı hazırlık yatırımlarıyla üretimin arttırılması için hazır olan yegane kurum olması sebebiyle sahip çıkılacağına inanıyoruz. Biz zaman zaman özel sektör ile kamunun birbirine rakip olmadığını, kömürün pazarlama problemi olmadığını kamuoyuna anlattık. Türkiye’nin yıllık 25 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kapalı kapasitesi 5 milyon ton. Son dönemde özellikle teşvik konusunun gündemde olduğu ve bununla ilgili belli mesafeler alındığı bir dönemde, özel sektöründe teşvik edilmesiyle 5 milyon ton özel sektörden, 5 milyon ton da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kapalı kapasitesinden çıkarılmasıyla ülkemizin 4 milyar doların üzerinde yurt dışına taşkömürü ithalatı için ödediği paranın en az yarısının ülkemiz ekonomisine kazandırılacağına inanıyoruz. Kömürün değeri hızla ilerliyor ve yıldızı hızla parlıyor. Böyle bir dönemde devletimizin Türkiye Taşkömürü Kurumu’na sahip çıkacağına inanıyoruz.”

“2 BİN 500 BİN İŞÇİYE İHTİYACIMIZ VAR

“Biz Sayın Enerji Bakanımızla iki defa görüştük. Aralık ayındaki görüşmemizde Türkiye Taşkömürü Kurumu için hazırladığımız bir projeksiyon vardı. Görüşmeler doğrultusunda hazırladığımız projeksiyonda, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun mevcut ayak açıklarıyla birlikte 1074 işçi olarak belirlemiştik. Yalnız o projeksiyonu sunduğumuzdan bu yana yaklaşık 300 arkadaşımız daha emekli oldu. 2005 yılından bu tarafa özellikle Üzülmez, Kozlu ve Karadon’daki ana katlarında devreye alınmasıyla orta vadede işçi açığı çok daha fazladır. Ama kısa vadede mevcut açıklarıyla birlikte Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 2 bin 500 işçiye ihtiyacı olduğunu yapmış olduğumuz projeksiyonda gördük. Biz Ankara’daki görüşmelerimizde de yapmış olduğumuz projeksiyon ve o günden bu yana emekli olanlarla birlikte oluşan işçi açıklarını dikkate alarak görüşme yapacağız.”

“ÖNCELİĞİMİZ ÜCRET DEĞİL, İŞÇİ AÇIĞI”

“Ama önceliğimiz işçi açıklarının giderilmesidir. Bu işçi açıklarını Enerji Bakanlığı’na kabul ettirdikten sonra ücret konusunu oturur, değerlendiririz. Bunu daha öncede söylemiştik. Biz ‘performans sistemini kabul etmiyoruz’ diye bir şey yok. Öncelikli mesele Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının giderilmesi ve kurumun yaşatılması meselesidir. Hangi ücretle çalıştırılacağı meselesi değildir. Performans sitemine özünde karşı olmadığımızı her zaman söyledik. İşçi alımıyla ilgili görüşmelerimizi Enerji Bakanlığı’yla tamamlayalım, işçi alımına karar verelim, sonra ücretle ilgili kısmı konuşuruz.”

Editör: Pusula Gazetesi