Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Cumartesi ve Pazar günleri Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak&[#]8217;ta da yapıldı. Üniversite adayları, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın erken saatlerden itibaren sınava girecekleri okullara geldi. Girişte adayların üstleri, emniyet görevlileri tarafından elle arandı. Salondaki görevliler, adayların sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanlarının tek tek kontrollerini yaptı. Didik didik aranan adayların üzerindeki çanta, cep telefonu, saat, kolye, çakmak, küpe, kemer, yüzük, bilezik, metal para ve tokalar içeriye alınmadı. Adayların bazıları yanlarında getirdikleri eşyaları ailelerine teslim ederken, bazıları da binanın girişindeki masanın üzerine ve okulun pencere kenarlarına bırakmak zorunda kaldı. İçeride öğrenciler ter dökerken, okul dışında ise aileleri büyük bir heyecanla çocuklarını kitap, Kur&[#]8217;an-ı Kerim okuyarak bekledi.
&[#]8220;LYS´YE ÇOK İYİ HAZIRLANMIŞTIM&[#]8221;
Ereğli ilçesinde oturan Kerem Özkara, Zonguldak Fener Anadolu Lisesi´nde sınava girmek için evden çıktıktan bir süre sonra nüfus cüzdanını kaybettiğini fark etti. Hemen Ereğli Bağlık Polis Merkez Amirliği´ne başvuran Özkara, nüfus cüzdanını kaybettiğine dair belge aldıktan sonra ailesiyle kent merkezine gelerek sınava gireceği okulda üst araması ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınıfa girdi. Görevlilere nüfus cüzdanının kaybolduğunu ve karakoldan belge çıkardığını belirten Özkara, okul sorumlusu Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Kopaç tarafından dışarıya çıkarıldı. Özkara, üzgün bir şekilde babası Yusuf ve annesi Müzeyyen Özkara´ya nüfus cüzdanı olmadığı gerekçesiyle sınava alınmadığını söyledi. Şoke olan aile, okul sorumlusu Prof.Dr.Kopaç ile görüştü. Prof.Dr.Kopaç, ÖSYM´nin kararı olduğunu belirterek, öğrenciyi sınava almadı. Baba Yusuf Özkara, "Gavur evladı mı bu çocuk ya? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi bu çocuk?" diyerek tepki gösterdi.
Kerem Özkara ise, sabah saatlerinde ailesiyle evden çıktıklarında nüfus cüzdanının sınava giriş belgesinin içinde olduğunu belirtti. Özkara, "Evden çıktıktan 5 dakika sonra nüfus cüzdanımı kaybettiğimi anladım. Olası her yeri aradım, bulamadım. Ben de karakola giderek durumu bildirdim ve nüfus cüzdanımı kaybettiğime dair belge aldım. Okula girdim, ama nüfus cüzdanım olmadığı için beni sınavdan çıkarttılar. Geçen 1 Nisan´da yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı´ndan 348 puan almıştım. Geçen yılki sınavdan ise 355 puan almıştım. LYS´ye çok iyi hazırlanmıştım" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi