Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, Gökçebey Adliyesi&[#]8217;nin kapatılmasının ilçede yaşayan insanların adalete ve avukata erişim haklarına ağır zarar vereceğini belirterek, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Başkan Ertem, kapatılma kararının sivil, siyasi, toplumsal çevrelerde ve HSYK yetkili kurullarında yeniden gözden geçirilmesini ısrarla talep ettiklerini, diğer hukuki yolların da değerlendirmeye alınacağını belirterek, şunları söyledi;

&[#]8220;GEREKLİ HASSASİYETİN GÖSTERİLECEĞİNE İNANCIMIZ TAMDIR&[#]8221;

&[#]8220;Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 13 Haziran 2012 tarihinde resmi internet sitesinden hakim ve savcıların atamalarına ilişkin kararnameyi duyurmuştur. Kararnamenin giriş kısmında, &[#]8216;16 Mart 2012 tarihli ilanımızda belirtilen takvime riayet edilmeye çalışılmış; ancak, iş durumu, en yakın adli teşkilata uzaklığı, nüfusu, ulaşım imkânları gibi kriterlerle birleştirilmesi düşünülen bir kısım adliyelerle ilgili çalışma sebebiyle beş günlük gecikme yaşanmıştır. 2012 Yılı Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamelerine İlişkin Duyuru&[#]8217;da da açıkça belirtildiği gibi, bundan böyle süre sebebiyle sadece yaz kararnamesi ile atama yapılacak olması (Sonbahar Kararnamesi ile atanacak olanların da bu kararnameye alınması) ve bir kısım adliyelerin birleştirilmesi kapsamında yapılan atamaların kararnameye dâhil edilmesi nedeniyle bu kararnamede toplam 2 bin 335 Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcısının ataması yapılmıştır&[#]8217; biçiminde bir açıklamaya yer verilmiştir.

Zonguldak Barosu Başkanlığı olarak, gerek T.C. Adalet Bakanlığı&[#]8217;na, gerekse HSYK Başkanlığı&[#]8217;na yaptığımız başvurularda, &[#]8216;Gökçebey ilçesinin, Filyos Vadi Projesi kapsamında giderek artan bir öneme sahip olacağını, bu anlamıyla adliye teşkilatının kapanmaması gerektiğini, burada yaşayan hemşehrilerimizin &[#]8216;adalete, avukata erişim haklarının&[#]8217; adli teşkilatın kapanmasıyla ağır zarar göreceğini, hatta ortadan kalkacağını, bu kararın bir anlamda ilçenin sosyal, ekonomik, hukuki ve mali yapısını olumsuz etkileyeceğini belirtmiştik.&[#]8217; Ancak HSYK tarafından yapılan değerlendirmede ilimiz Gökçebey Adliyesi kapatılmış, dosyalarıyla birlikte Devrek Adliyesi&[#]8217;ne bağlanmıştır. Bu aşamadan sonra, Gökçebey adliyesi için, &[#]8216;...ancak, iş durumu, en yakın adli teşkilata uzaklığı, nüfusu, ulaşım imkânları&[#]8217; gibi kriterlerin adil uygulanması, kararın tekrar gözden geçirilmesi, yukarıda belirtilen kriterlerin Gökçebey Adliyesi&[#]8217;nin kapanmasına yol açmayacağının tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Zonguldak halkının, otoritelerinin, sivil toplum inisiyatiflerinin bu olumsuz gelişme karşısında gerekli hassasiyeti göstereceğine inancımız tamdır.

Ulusal ve uluslararası hukuk metinleri, düzenlemeleri, sözleşmeleri, bireyin adalete en az masrafla, doğrudan, kısıtlama olmaksızın ulaşabilmesini en temel insan hakları değerlerinden biri kabul eder. Bu çerçevede, &[#]8216;kapatılma kararının&[#]8217; sivil, siyasi, toplumsal çevrelerde ve HSYK yetkili kurullarında yeniden gözden geçirilmesini ısrarla talep eder, diğer hukuki yolların da tarafımızdan değerlendirmeye alınacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi