Uzun süredir Zonguldak’ın gündeminde olan doğalgazla ilgili çalışmaların başlaması için tüm hazırlıklar tamam. Çaydamar’dan başlaması beklenen çalışmaların kısa sürede kent merkezine kaydırılması hedefleniyor. Akmercan Doğalgaz Dağıtım Şirketi Batı Karadeniz Bölge Müdürü Bekir Selçuk, kamuoyunun, doğalgazla ilgili en çok merak ettiği sorulara Pusula aracılığıyla yanıt verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından Zonguldak, Bartın, Kozlu, Kilimli, Çaycuma, Devrek doğalgaz dağıtım bölgesine ait ve 30 yıllık süreyi kapsayan Doğalgaz Dağıtım Lisansı’nın sahibi Akmercan Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Doğalgaz Piyasası Kanunu gereğince lisans alanı içerisinde bulunan belediyeleri şirket ortaklığına davet etmiş, belediyelerle masaya oturularak, ortaklık anlaşması yapılmıştı.

Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Tığ ve Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’ün sorularını yanıtlayan Akmercan Batı Karadeniz Bölge Müdürü Bekir Selçuk, sürecin nasıl işleyeceği hakkında önemli bilgiler verdi.

“ÇARŞAMBA GÜNÜ İLK BORULAR GELİYOR”

“İmalata başlamadık. Çarşamba günü itibariyle Çaydamar’dan giriş yapacağımız 16 çelik hattımızın sevkiyatı yapılacak. 3 gün boyunca 16 inç boruları sevk edeceğiz. Daha sonra müteahhit ekibini kurmuş olacak. Tahmin ediyorum 10 gün içerisinde kazmaya başlayacağız. Tabii bu arada belediyemiz ile protokol imzalamadık. Kazı izinleri belediyeden almamız gerekiyor. Protokolde, normalde kazıyı yapan yüzey kaplamasını da yapar, ama biz bu işte profesyonel olarak belediyeyi görüyoruz. Dolayısıyla parke, beton ve asfalt kaplamalar bedeli mukabilinde belediye yapsın istiyoruz. Belediyenin önereceği bir fiyat olacak bizimde önerdiğimiz bir fiyat var. Başkanımız ile fiyat üzerinde anlaşabilirsek protokole bunu ekleyip kazmaya başlayacağız.”

YIL SONUNA KADAR ÇALIŞILACAK GÜZERGAHLAR

“Bizim BOTAŞ hattının bırakıldığı yer Gaca Dağı’nın olduğu bölgede. Şehre 8,8 kilometre uzaklıkta. 8,8 kilometre yüksek basınç hattı çekeceğiz. Köy Hizmetleri binasının yukarısında Orman Müdürlüğü’nden bir yer isteyerek orada basınç düşürme istasyonu kuracağız. O istasyonumuz saatlik 100 bin metreküp kapasiteli Zonguldak, Kilimli ve Kozlu’ya doğalgaz tedarik edecek. Girişi 70 bar basınçta, çıkışı da 19 bar basıncında olacak. O istasyonda hem ölçüm yapacağız, kokusuz aldığımız için onu kokulandıracağız. Oradan itibaren yaklaşık 3,4 kilometre 16 inç çapında çelik boru ile Çevik Kuvvet’in yol ayrımına kadar geleceğiz. Çevik Kuvvet’in oradan, Karaelmas Un Fabrikası’nın önünden Çaycuma duraklarının oradan karşıya geçerek, Madenci Anıtı’nın olduğu yere kadar geleceğiz. Madenci Anıtı’nın oradaki Yeni Cami’nin yanından İsmet Paşa Sokak’tan, 467 Evler’e çıkacağız. Oradan sonra Yağcılar Caddesi ile devam edeceğiz. Orada vana ve kep bırakarak Kilimli istikametini orada bırakacağız. Gazipaşa Caddesi’nde Madenci Anıtı’nın oradan Ulucami, köprü, dere ve Soğuksu’yu geçeceğiz. Müftülük yokuşu, Devlet Hastanesi, Askerlik Şubesi arasında kalan yerde çelik hattımızı bitireceğiz. Bu senenin programı böyle…”

“2013 EYLÜL’DEN İTİBAREN DOĞALGAZ KULLANILACAK”

“Çelik hattının geçtiği güzergahta binalar var, bu binaların bağlantı hatlarını ikinci bir hat çekerek bırakacağız. Çelik hattan binalara vermiyoruz. Oraları bir daha kazmamak için bina hatlarını da çekeceğiz. Önümüzdeki sene hava koşulları öngördüğü zaman ve bizimde müteahhitle yeni dönemde anlaşmamız sağlanırsa, hem 467 Evler’deki bina ve sokak dağıtımını, hem de Bahçelievler’de Işıkyönder Caddesi’ndeki yolun altının tamamını yapmayı planlıyoruz. Yüksek basınç hattı, basınç düşürme istasyonu, çelik hatlar ve yaptığımız hatlar bittiğinde, testleri yapıldığında önümüzdeki sene Eylül’den itibaren Zonguldak’ta doğalgazı vermeye başlayacağız. Kozlu daha öncelikli olacak, çünkü Kozlu ile protokolü imzaladık. Kilimli ile daha imzalamadık.”

“TOPLAM ÇALIŞMA SÜRESİ BEŞ YIL SÜRECEK”

“İhale şartnamesinde lisans tarihinden itibaren ilk 6 ay içerisinde Zonguldak ve Bartın şehir merkezlerinde işe başlama, 18 ay içerisinde de her iki ilde herhangi bir yerde gaz yakma şartı var. Biz 6 ay içerisinde burada başlamak zorundayız. 22 Mart’ta lisans aldık. Önümüzdeki sene Eylül ayında gaz yakma zorunluluğumuz var, bu birinci şartımız. İkincisi ise, bütün imarlı alanlarda 5 sene içerisinde yatırımı tamamlama şartımız var. Ama tabii her yere imar ve konut sayısının azlığından dolayı yatırım getirme imkanımız yok. Ekonomik durumuna bakarak, 5 sene ekonomik olarak bize getirisi olacak yerlerin tamamına doğalgaz dağıtımını yapmış olacağız.”

“BORU HATTI DÖŞEME DÖNEMİ ZOR OLACAK”

“Çelik hat imalatı zor bir imalat… Biz yer üstünde kaynak yapacağız, iki boruyu birbirine birleştireceğiz, engellerden dolayı onu yere koyamayabiliriz. Yeri açıp ‘kaç metresini koyabiliriz?’ diye göreceğiz. Bizim sürecimiz sıkıntılı bir süreç. Ara bağlantılarımızda sorun olmayacak. Bazı yerleri birkaç kere açacağız. Zonguldak için de, bizim içinde zor olacak.”

DOĞALGAZIN VATANDAŞA MALİYETİ NE OLACAK?

“Bizim üç tane fiyatımız var. Bir tanesi abone bedeli 180 Dolar+KDV. Her daire abone olmak için 180 Dolar+KDV ödeyecek. İkincisi ise, gaz kullanımına geçerken güvence bedeli, o da 2 aylık kullanacağı gazın miktarı kadar bir bedel. Bu emanet para sözleşmesi fesih ettiğimiz zaman parayı geri iade edeceğiz. Onu her zaman EPDK güncelliyor, şu an 350 lira. Bir aile bir yılda 1.460 lira+KDV (Bin 720 lira) gaz parası ödeyecek. Bu da aylık 141 liraya denk gelir. Yapılacak yeni konutlarla birlikte yaklaşık 40 bin konuta doğalgaz vereceğiz.”
Editör: Pusula Gazetesi