Uluslararası Türkçe Derneği TÜRKÇEDER tarafından bu yıl 10.su yapılan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları İstanbul Four Seasons Hotel´de yapılan görkemli bir törenle başladı.

Tören başında gece dolayısıyla geniş katılımlı kokteyl verildi.

Bu yıl ilk kez Zonguldak&[#]8217;ta da yapılacak olimpiyatlarla ilgili organizasyon komitesinde yer alan isimler de açılış törenindeydi.

Siyaset, sanat, spor ve iş dünyasında çok sayıda ünlü ismin katıldığı açılış töreni İstiklal Marşı ve akabinde bu yılki olimpiyatların sloganı olan ´İnsanlık el ele bayram o bayram ola´ şarkısının okunmasıyla başladı.

10.Türkçe Olimpiyat´ların açılış töreninde günün anlam ve önemini dile getiren konuşmayı Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Sağlam yaptı. Sağlam buraya gelen konuk öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde birer gönüllü elçi olacağını söyledi. Sağlam, "Türkçe Olimpiyatları´nın asıl amacı, sevgi dili dostluk dili ve diyalog dili olduğu kadar dünya dili, ilim dili ve edebiyat dili de yapmaktır." dedi. Sağlam, dünyanın dört bir yanına dağılan Türk okulları sayesinde günün 24 saatinde İstiklal Marşı´nın söylendiğini kaydetti. Konuk öğrencileri, Türkçe´nin sevdalıları olarak nitelendiren Sağlam, her kesin Türkçe öğrenebildiğini ama Türk şarkı söyleyip, şaka yapamadığını, bu gençlerin ise 20´ye yakın dalda Türkçeyi başarıyla kullanabildiğini ifade etti.

Sunuculuğunu ünlü şovmen Beyazıt Öztürk´ün yaptığı açılış töreninde daha sonra sahne alan değişik ülkelerden öğrenciler birbirinden renkli gösteriler sundu. Hareketli halk oyunları gösterisinde konuk öğrencilerin Kürçe şarkı Şemamê eşliğindeki sunumu ise törene ayrı bir renk kattı. Davetliler konuk öğrencilerin başarılı skeçleriyle de gülmekten kırıldı.

Açılış gecesine damgası vuran sahne ise Pakistan Türk Koleji Öğrencisi Arsalan Naser´in Ahmet Kaya´nın ´Kafama Sıkar Giderim´ parçasını seslendirmesi oldu. Pakistanlı Ahmet Kaya´nın başarılı performansı davetliler tarafından büyük beğeni topladı.

Açılış gecesinde dünyanın dört bir yanında gelen öğrencilerin Karadeniz oyunları şovu ise geceyi daha da renklendirdi. Konuk öğrencilerin başarılı oyunu büyük alkış aldı.

10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları´nın açılış töreni finalinde ise Olimpiyat şarkısı haline gelen ´Yeni bir dünya´ şarkısı seslendirildi.

İlki 2003´te 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan Türkçe Olimpiyatları´nın bu yılki etabı 135 ülkeden bin 500 öğrencinin katılımıyla yapılıyor.

ZONGULDAK&[#]8217;A 20 ÜLKEDEN 80 ÖĞRENCİ GELİYOR

Zonguldak bu yıl ilk kez 10. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları&[#]8217;na ev sahipliği yapacak.

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Zonguldak İl Komitesi Medya Sorumlusu Mehmet Anursal, Türk dilinin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın bir şekilde kullanılması için olimpiyatların 2003 yılından bu yana düzenlendiğini söyledi.

Hazırlıklarla ilgili Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan Zonguldak Sorumlusu Mehmet Anursal Stadyumun içi ve tribünlerle birlikte 25 bin izleyicinin beklediklerini söyledi.

Anursal &[#]8220;Batı Karadeniz ayağını oluşturan Zonguldak&[#]8217;taki şölenimize Azerbeycan, Benin, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Brezilya, Filipinler, Galler, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Tunus, Pakistan, Kenya, Endonezya, Mısır, Moldova, Norveç, Tacikistan&[#]8217;daki Türk Okullarında eğitim gören 80 öğrenci katılacak. Olimpiyatlar kapsamında ilimizde 8 Haziran´da Kemal Köksal Stadyumu´nda etkinlik gerçekleşecek. Vatandaşlarımızı bu etkinliğimize bekliyoruz, Tribünler ve stadyum içi olmak üzere 20-25 bin arasında bir katılım bekliyoruz. Saha içi bunun için özel olarak dizayn edildi. Eksikler tamamlanıyor.Sorunsuz ve keyifli bir organizasyon olması için çalışıyoruz. &[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi