Zonguldak Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi&[#]8217;nde uzun süredir devam eden sorunlar nedeniyle, Esnaf Odalarının Başkanlarının bir araya gelerek yeni bir esnaf kooperatifi kurma çabaları devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen oda başkanları minimum 100 ortağın bir araya gelmesiyle oluşturulmak istenen yeni kooperatifle ilgili süreci, 17 Haziran&[#]8217;da yapılması beklenen Zonguldak Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi mali kongresinin sonrasına erteledi.

Mevcut kooperatifin ortağı olduğu halde mevcut başkan Ercan Şehri ile eski başkan Hüseyin Özdemir arasında yaşanan polemiklerin ötesinde, yapılan müfettiş incelemeleri ve borçlar nedeniyle umutlarını kesen isimlerin yeni kooperatifi kurup kuramayacakları merak ediliyor.

Esnaf camiasının yakından takip ettiği bu gelişmenin yanında oda başkanları, 17 Haziran&[#]8217;da yapılması beklenen Zonguldak Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi mali kongresinin sonucunu beklediklerini ifade etti.

Esnaf kesimi ise mevcut kooperatif ve kurulması gündemde olan kooperatifle ilgili olarak farklı görüşte.

Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan esnafın görüşleri şöyle;

Tahir Buyurucu-Aktar

Birincisini yönetemiyorlar ki ikincisini nasıl yönetecekler. Zaten ikinci bir kooperatifin kurulması da çok zor. Her yönetemeyen yeni bir kooperatif mi kuracak? Şuan ki kooperatif hiçbir zaman esnafa kredi veremedi. Bankalar kooperatiften daha az faizle kredi veriyor. Onlar zaten kendi içlerinde birbirlerini yiyorlar. Esnafa doğru görüntü vermiyorlar. Eski yöneticiler çok saygın insanlardı. Şimdiki yöneticiler deneyimsiz ve tecrübesiz. Kooperatifin başına deneyimli birilerinin gelmesi lazım.

Varol Demirköse-Lokanta

Burada öncelikli iki durum var. Mevcut durumun iyileştirilmesi için mülki amirinde devreye girmesi gerekir. Yeni oda kurulacağı zaman yine aynı esnaflar üye olacak. Sonuç değişmeyecek. Odanın yönetimini değiştirirlerse kaliteli bir yönetim olursa sorun çözülür. Zaten yeni odanın kurulması da kolay değil.

Murat Çimen-Manav

Kooperatifi neden ele almıyorlar da yeniden yapılanmaya gidiyorlar. Hazırı yıkıp yeni bir birlik oluşturmanın manası yok. bu kişiler nerden kredi bulup ta esnafa verecek. Bu gücü nereden bulacaklar. Eğer beni tatmin edecek kaynak bulurlarsa destek olurum ama diğer türlü destek olmam. Madem başkan olmak istiyorlar mevcut kooperatife aday olsunlar. Demek ki güçleri yok esnaftan güç almaya çalışıyorlar. Koltuk derdindeler ki böyle birşeye başvurdular.

Paşa Atalı &[#]8211;Optik

Türkiye&[#]8217;de 3 yer kooperatiften kredi alamıyor. Bunlardan biride Zonguldak. Küçük esnafın alım gücü yok. Eğer yeni kurulacak olan kooperatif küçük esnafı rahatlatabilecekse yeni oluşum neden desteklenmesin. Ama mevcut kooperatif gibi olacaksa kredi veremeyecek, birşeylerin arkasına saklanacaklarsa yeni bir kooperatife gerek yok. Koltuk sevdası için insanlara söz verilmemeli

Hayri Hamzaçebi-Züccaciye

Esnaf Kooperatifin kurucularındanım. Şuanda da üyesiyim. Temel Özdemir öldükten sonra yerine geçen oğlu Hüseyin Özdemir kooperatifi bugünkü haline getirdi. Ve aynı yönetimde olan arkadaşına devretti. Şimdi tekrar aynı zat tarihinde görülmemiş binbirtürlü entrikalarla tekrar geri almak istiyor. Kooperatifimiz eskiden kredileri kapanmayan tek birlikti. Ama Hüseyin Özdemir&[#]8217;in başkanlığından sonra akıl almaz hale geldi. Esnaflar borçlarını dükkânlarını, arabalarını satarak ödedi. Bunlardan biride benim. Esnafın rahat edebilmesi için kooperatifin yeniden eski haline dönmesi lazım.

İsmet Danır-Balıkçı

Kooperatifin durumu belli. Ercan Şehri başkan olduğu zaman ona oy verdik. Vaatlerini dinledik. Kongrede kredileri açacağını hiç kimseyi icraya vermeyeceğini söylemişti. Ama dediklerinin hiçbirini yapmadı. Ben şuan Hüseyin Özdemir&[#]8217;den yanayım yanında yer alıyorum. İkinci bir kooperatifin kurulması kolay değil. Hüseyin Özdemir&[#]8217;in bu sorunları çözeceğini, esnafı sıkıntılardan kurtaracağına inanıyorum. Çünkü yönetmelikleri biliyor.

Cevat Usta-Dönerci

Yeni birliğin açılması lazım. Şuan ki yönetim ve çalışanlarından memnun değiliz. Bize yardımcı olamayacaksan orada ne işleri var. Arada bir yanımıza gelip halimizi hatırımız sormaları lazım. Sıkıntılarımızı anlatamıyoruz anlatsak bile çözüm bulamıyorlar. Yeni kurulacak birliğe destek veriyorum.

Zafer Coşkun-Ayakkabıcı

Şimdiki kooperatiften kimse memnun değil. Esnafa destek verebilecek bir birlik değil. Esnafa desten verecek bir birlik olursa esnafın durumu daha iyi olur. Yeni kurulacak olan birlik bize kredi verebilecekse sorunlarımıza çare olacak sıkıntılarımızı dinleyecekse destek vermeye hazırız.

Hakan Gülden-Çilingir

Esnafın çoğunlu bankalara borçlu. Kooperatifin bize hiçbir faydası yok. Borcu olan esnaf için bir kolaylık sağlanması gerekiyor. Yeni açılacak olan kooperatife de esnaflar borçlarını ödeyebilmek için üye olacaklar. Bize kolaylık sağlanacaksa yeni kurulacak olan kooperatife üye olurum.

Habib Çiçek-Çaycı

Yeni kurulacak olan kooperatife destek veririz. Bizim mevcut olan kooperatif ile ilgili sıkıntılarımız var. Ufak kobilerin büyümeye ihtiyacı var. bu da inanıyorum ki yeni kurulacak kooperatif ile olacaktır. Çünkü esnafın kredi alması gerekiyor. Yeni kurulacak olan kooperatife desteklerimizi mutlak suretle vereceğiz.

Editör: Pusula Gazetesi