Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Site ve İncivez bölgesindeki tasman sorunu, Fevkani Köprüsü’nün yıkılıp yıkılmaması, 69 Ambarlarına yapılacak olan Kampus Hastanenin son durumu ve Çaycuma Köprüsü’nün çökmesinden ardından başlatılan soruşturmayla ilgili Pusula’ya konuştu.

Vali Ayyıldız, Bülent Ecevit Üniversitesi ile Valilik arasında gerçekleştirilen protokol sonrası tasmanla ilgili tüm sorunların daha net ortaya çıkacağını belirterek, Rektör Mahmut Özer ve kadrosunun çok güzel hizmetler yaptığını söyledi.

Bülent Ecevit Üniversite’sine olan güvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız: “Üniversitemizde başta Rektör olmak üzere alttaki tüm kadrosuyla çok güzel hizmetler yapan bir kuruluş. İyi ki üniversitemiz ve rektörümüz, öğretim üyelerimiz var. Üniversitemiz tasmanla ilgili imzaladığımız protokol doğrultusunda bunun sebeplerini ortaya çıkaracaklar. Zonguldak’ta eskiden bu yana gelen bir çarpık kentleşme var. Ruhsatsız binalar var. Teknik koşullara uygun olmayan binalar var. Bunların devamında da tasman dediğimiz sorunlar var. Bilim adamlar bunu araştırıyorlar. Rapor ortaya bir çıksın o zaman ahvalimizi göreceğiz. Çalışmaya daha yeni başladılar. Bu tartışmalarında bu çalışmalar bittikten sonra yapılsaydı daha iyi olurdu. Şimdi ortada bir şey yokken konuşuldu” dedi.

İŞGALCİLER KOLAYLIK SAĞLAYACAK

69 Ambarlarına yapılması planlanan hastane için zemin etüt çalışmalarının tamamlandığını ve o bölgedeki işgalcilerin alanın boşaltılması konusunda kolaylık sağlayacaklarını ifade eden Vali Erol Ayyıldız: “69 Ambarlarına yapılacak olan hastane için gerekli çalışmaları bitirdik. En kısa zamanda başlayacağını umuyoruz. Yani daha önce bu zemin etüdü yapıldı. Toprak yapısından kaynaklanan bir maliyet artışı söz konusu. Ama çalışmalar önümüzdeki günlerde şekillenecektir. O bölgenin boşaltılması da zor değil. Yani arkadaşlarımız geliyorlar ve görüşüyoruz. Kendilerine zaten tebliğ yapıldı. Orası devletin arazisi ve kimseyi yerinden çıkarmıyoruz. Birçoğu da işgal. Ama esnafımız bu konuda duyarlı. Kolaylık tanıyacaklarını da dile getiriyorlar” diye konuştu.

SORUŞTURMAYI SAVCILIK DEVAM ETTİRİYOR

Vali Erol Ayyıldız, Çaycuma Köprüsü’nün yıkımının ardından yapılan soruşturmayla ilgili olarak ise, “Çaycuma’da meydana gelen köprü afetiyle ilgili olayın idari soruşturmasını biz tamamladık. Savcılığa bunları yolladık. Onlarda kendi içerisinde bunu devam ettiriyorlar. Ortaya ne çıkacak bilemiyoruz. Ama soruşturma devam ediyor” dedi.

FEVKANİ ZONGULDAK’IN SİLUETİNE YAKIŞMIYOR

Geçtiğimiz günlerde Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde doğal afetler konulu toplantıda Fevkani Köprüsü’nün yıkılmasıyla ilgili Zonguldak İl Acil ve Afet Müdürü Ahmet Güngör’den başka kimsenin net konuşmaması yönündeki sorumuz üzerine Vali Ayyıldız: “Afet Müdürü Ahmet Beyin söylediğiyle vatandaşların söylediği arasında aslında çok fazla bir fark yok” dedi.

Ayyıldız konuşmasına şöyle devam etti: “Ahmet’in söylediği köprünün yıkılarak yeniden yapılması yönünde. Sebebi ise köprünün dayanıklılığından ziyade artık Zonguldak’ın siluetine yakışmıyor. Daha iyi bir Zonguldak istiyorsak daha iyi bir köprünün yapılması yönünde görüş belirtiyor. Ama köprünün bu raporlar sonrasında ne kadar dayanabileceği konusunda kimsenin bir görüş birlikteliği yok. Geçici tedbir olarak biz araç parkı yasak hale getirdik, ağır tonajlı araçların geçilmesine izin verilmeyecek gibi. Ama bunlar geçici tedbir. Köprünün altında veya civarında olan esnaflar var olan düzenlerinin bozulmasını istemiyor olabilirler. Ama Fevkani Köprüsü bir uzmanlık meselesidir. Herkesin üzerinde laf edebileceği bir konu değildir. Önce iç röntgeninin çekilmesi, köprünün dayanıklılığının ortaya çıkarılıp gerekeni yapılması gerekiyor. Ahmet’e katıldığım nokta şu; bu köprü bizim Zonguldak’ımızın siluetine yakışan bir köprü değil. Zonguldak’a çok daha modern, trafiği çok daha kolay hale getirebilecek bir yapının kavuşturulması lazım. O nedenle burayı Zonguldak’a yakışır bir hale getirmek lazım. Bu zamana kadar yapılan her şeyi de herkes biliyor. Ayrıca Fevkani Köprüsü’nden tutun Lavuar Alanı, Ankara girişi her yer geniş anlamda düzenlenmesi lazım. Bugünün şartlarına çok iyi taşımamız lazım. İşte Zonguldak’a bu yakışır hale getirmek lazım. Bunlar birinci derecede belediyenin görevi ve onların bu yönde çalışmalar yapıyor diye biliyorum. Gerekli tedbirleri alanda belediyedir.”

ZONGULDAK YORGUN BİR ŞEHİR

Zonguldak’a yıllar önce yapılanların günümüze yeterince cevap vermediğini dile getiren Vali Erol Ayyıldız: “Zonguldak’ımız yorgun bir şehir. Yani hem metal, hem bina hem yollarımız olarak yorgun bir şehir. Günümüzden daha ileriye taşıyabileceğimiz bir Zonguldak’ı elbirliği ile yapmamız gerekiyor. Ağır kış şartları geçirdik ve bunun sonucunda Kozlu’daki heyelan, pazaryerindeki heyelan olanları yaşadık. Ama Zonguldak’ın bu zaman diliminde bu gibi şeylere hazır olması gerekiyordu. Dediğim gibi yorgun bir şehir. İşçi memleketi. Emeğin Başkenti diyoruz. Tüm bunları ele aldığımızda yıllar önce yapılanlar günümüze yeterince cevap vermiyor. O anlamda yorgun bir şehir. Zonguldak’ı yarının büyük kenti olabilecek bir yer olarak hazırlamamız gerekiyor” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi