Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü´ne ait maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, taşeron firma Yapı-Tek´te çalışan 30 işçi yaşamını yitirdi. Kazanın ardından 24´ü TTK, 4´ü Yapı-Tek´te çalışan 28 kişi hakkında, ´Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek´ suçundan 3 yıldan 15´er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada tutuksuz sanıklardan 23´ü hazır bulunurken, diğer 5´i yer almadı. Heyet değişikliği nedeniyle eski tutanakların okunduğu 5´inci duruşmada, bilirkişi heyetinde görevli elektrikçi 53 yaşındaki Cengiz Evren ile tanıklar TTK Karadon Müesesesi İş Güvenliği Eğitim ve Şube Müdürlüğü´nde kalibrasyon ve gaz ölçen cihazların tamir ve bakım işlerini yapan 36 yaşındaki Tarık Solmaz ile maden mühendisi 31 yaşındaki Sefa Albayrak dinlendi.

Sanık avukatlarından Asuman Yılmaz, Yapı-Tek firmasının maden mühendisi Faruk Tekkanat, elektrik mühendisi Hasan Cengiz Zaimoğlu, Jeoloji Mühendisi Ali Bölge´ye hazırlattığı ve TTK´nın yüzde 70, Yapı-Tek´in yüzde 30 kusurlu bulunduğu bilirkişi raporunu mahkeme heyetine sundu.

Müşteki avukatı Ünal Demirtaş ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı´nın daha önce hazırladığı raporda Yapı-Tek´in yüzde 70, TTK´nın yüzde 30 kusurlu bulunduğunu hatırlatarak yeni rapora itiraz etti ve raporu kabul etmediklerini söyledi.

Mahkeme heyetinin, söz verdiği sanık avukatlarının büyük bölümünün tanık beyanlarıyla ilgili, "Aleyhe olan hususları kabul etmiyoruz" demesi üzerine ayağa kalkan ölen maden mühendisi Ramazan Yavuz´un annesi Hatice Yavuz, tepki gösterdi. Hatice Yavuz, "Herkes suçsuzsa ölen 30 kişinin hesabını kim verecek? Ben bir anneyim. Ben çocuğumun mürüvvetini göremedim. Geçen duruşmadan çıktıktan sonra benim diğer çocuğum baygınlık geçirdi. Ben ölsem gözlerim açık gidecek" diyerek ağladı. Ölen madencilerin yakınları da alkışlarıyla Hatice Yavuz´a destek verdi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verdiği sanıkların kusur durumlarıyla ilgili rapor hazırlanmasını isteyerek duruşmayı erteledi. Ölen madencilerin yakınları, adliye çıkışında tepkilerini sürdürdü.

Editör: Pusula Gazetesi