Yüksek katlı binalara ruhsat verilmesiyle ilgili belediyelerin suçlandığını belirten Başkan Bektaş, "Yetiştirirsin iyi öğrenci, o da ona göre iyi etüt yapar, ona göre sondaj yapar, sen de ona göre ruhsat verirsin. Belediyeler en son aşamadadır. Adam gibi talebe yetiştirmezseniz, adam gibi etüt olmaz. ´Büyük üniversiteyiz´ demekle büyük üniversite olunmaz" dedi.

Zonguldak Kent Konseyi, Genel Maden İşçileri Sendikası´nda, ´Zonguldak´ta zemin hareketleri´ konulu toplantı düzenledi. Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, CHP Zonguldak Milletvekili Ali ihsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı CHP´li Muharrem Akdemir ve Kozlu Belde Belediye Başkanı Ali Bektaş´ın da katıldığı toplantıda, kentte son günlerde yaşanan zemin hareketleri, nedenleri, sorunlu zeminlerde meydana gelen yapısal sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu´nun yaptığı toplantıda konuşan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile zemin hareketlerinin nedenlerini saptamak amacıyla ortak yürütecekleri jeodezik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sunumunun ardından konuşmasını sürdüren Doç. Dr. Kutoğlu, kentte kimsenin isteğine göre kömür üretimi yapamayacağını söyledi. Doç. Dr. Kutoğlu, şöyle dedi:

"Burası sadece bir kömür kenti değildir. Burası aynı zamanda bir üniversite kentidir. Kente giren katkıya herkes bir baksın. Bu noktada bizim aldığımız duyumlara göre, umarım yanılıyorumdur. Üniversitenin altındaki kömür damarlarının da üretileceği söyleniyor. Açık söylüyorum, bu hainliktir. Üniversite yatırım yapıyor oralara, binalar dikiyor. Yeraltındaki kömürler bizim değerimizdir ama yer üstünde yapılan binalar da milli servettir. Devletin bir cebinden para alıp öbür tarafına koyduğunuzda ne karımız var bundan."

Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Yrd.Doç.Dr. Hülya Çıtıroğlu, Yrd.Doç.Dr. Ömer Çapar ve Yrd.Doç.Dr. Şenay Işın´ın da sunumlarını yapmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Zonguldak Belediyesi Meclis Üyesi AK Partili Abdullah Karagüzel, zemin hareketlerinin yaşandığı yerlere belediyenin ruhsat vermeye devam ettiği eleştirisinde bulundu. Zonguldak Belediye Başkanı CHP´li Muharrem Akdemir, üniversitenin yapacağı jeodezik çalışmanın sonucunu mutlaka dikkate alacaklarını, raporu gözardı etmeyeceklerini söyledi. Araya giren Kozlu Belediye Başkanı AK Partili Ali Bektaş ise sorunun binaların yüksek katlı olması ile değil zeminle ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sapla samanı karıştırmayalım. Yetiştirirsin iyi öğrenci, o da ona göre iyi etüt yapar, ona göre sondaj yapar, sen de ona göre ruhsat verirsin. Belediyeler en son aşamadadır. Adam gibi talebe yetiştirmezseniz, adam gibi etüt olmaz. ´Büyük üniversiteyiz´ demekle büyük üniversite olunmaz. Çok katlı binalarda belediyeler suçlanıyor. Sonuçta bu işin katla alakası yok. Bu işin zemin ve temel yapısıyla alakası var. Çünkü oraya gelene kadar jeoloji, statik, inşaat, teknik bir sürü proje var. En sonunda belediye var. Sizin yetiştirdiğiniz talebeler, jeoloji mühendisleri yanlış mı yapıyor? Belediyeleri suçlamak kolay. Türkiye Taşkömürü Kurumu´ndaki arkadaşımız belediyeleri suçluyor ama TTK 500 milyon lira zarar ediyor. ´Ne biçim mühendissin lan, niye zarar ettiriyorsunuz?´ derim bende."

BEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Çapar, "Bizim okul mezunusunuz. O yüzden mühendislere fazla zıplamayın" diyerek, Başkan Bektaş´a cevap verirken, diğer öğretim üyeleri sesiz kaldı.


Editör: Pusula Gazetesi