Zonguldak´ta, meslek lisesi öğrencileri ayakkabı topuğuna yerleştirdiği sistemle yürürken elektirik enerjisi üretti. Ayakkabının topuk kısmından elektrikli cihazların şarj edilebildiği sistemle, Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türkiye´de patent sahibi ilk okul oldu.

Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü öğrencileri Ecevit Baştürk, Oğuz Gedikli ve Emre Berat Yılmaz, 2009 yılında Eko-Enerji isimli yenilenebilir enerji üretimi projesi hazırladı. Bu proje, girdiği bazı yarışmalarda ödül alması üzerine öğrenciler, Zonguldak Bilim, Sanayi İl Müdürü Hayriye Göktaş´ın patent almaları tavsiyesi üzerine öğrenciler, patent almanın peşine düştü. Sınıf öğretmenleri ve Okul Müdür Yardımcısı Tolunay Demirci ile patent konusunu paylaşan öğrenciler, öğretmenlerinin de desteğiyle Tübitak´a (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve Türk Patent Enstitüsü´ne müracaat edildi. Desteğe layık görülen proje, Tübitak tarafından destek kapsamına alınırken, Türk Patent Enstitüsü´nün yaklaşık 3.5 yıllık incelemesinin ardından patent sahibi oldu. Türk Patent Enstitüsü tarafından "TR 2009 03469 B" Patent numarası ile 7 yıl Patent koruması aldı.

Patenti alan okulun Müdür Yardımcısı Tolunay Demirci tarafından patent dosyasının bir örneği projeyi hazırlayan öğrenciler adına Ecevit Baştürk´e verildi. Çok gurur duyduğunu ifade eden Baştürk, şöyle konuştu: "Biz, okulumuzda Ar-Ge kurduk. Arkadaşlarımızla birlikte boş zamanlarımızda, tatillerde, başvurduğumuz uluslar arası yarışmalara hazırlandık. Farklı kategoriler için ürettiğimiz robotları görücüye çıkardık. Hocalarımızın da ön ayak olması ile birlikte neler yapabileceğimizi gösterdik. Bize özgüveni kazanmamıza yardımcı oldular. Biz de bu hocalarımıza inanarak, kendimize güvenerek, bu yarışmalarda ödül alabilmek için çalışmaları hızla sürdürdük." Yarışmalarda birincilikler aldıklarını anlatan Baştürk, şunları söyledi: "Okulumuzun adını duyurduk. Zonguldak´ta ve Türkiye genelinde, Meslek Lisesi´ndeki öğrencileri, ´düşük sıfatlı, serseri babında, kalitesiz öğrenci´ olarak gözüküyor. Ama biz, bunun tam tersi olduğunu ispatladık. Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin neler başarabileceğini göstermiş olduk"

Patent aldıkları ayakkabıyı yarışmalardan birine katılmak için başlattıkları çalışma neticesinde imal ettiklerini anlatan Baştürk, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmalarımızda böyle bir sistem aklımıza geldi. Zaten bir motordan elektrik üretilebildiği belli. Ama bunu, güncel hayatta, enerji sarf etmeden, maliyeti olmadan nasıl yapabileceğimizi düşündük. Aklımıza ayakkabı geldi. Bu sistemi ayakkabı içerisine kurduk. Sıfır maliyetle, çevreye zararsız enerji ürettik. Ayakkabımızda son derece basit bir sistem var. Elektrik üretmek için herhangi bir şey yapmamıza gerek yok. Sadece ayakkabıyı giyiyorsunuz, normal yaşantınıza devam ediyorsunuz. Gün içerisinde siz farkında bile olmadan, size herhangi bir rahatsızlık vermeden, enerji üretiyorsunuz.Ürettiğiniz enerjiyi daha sonradan cep telefonunuzu, GPRS´inizi, MP3 çalarınızı şarj edebiliyorsunuz. Bu sistem, askeriyede kullanılabileceği gibi, navigasyon, soğukta insan vücudunun ısıtılmasında, serinlemesinde kullanılabilir. Akla gelebilecek her şey yapılabilir."

Baştürk, okul öğretmenleri Tolunay Demirci ve Neriman Kılıç Demirci başta olmak üzere tüm hocalarına, patent alma fikrini kazandıran Zonguldak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdiresi Hayriye Göktaş ile kendilerine bu süreçte destek veren Yusuf, Yunus ve Yakup Hekim´e teşekkür etti.

Okul Müdür Yardımcısı Tolunay Demirci de, öğrencilerin talebi üzerine patent araştırması yaptıklarını söyledi. Demirci, öğrencilerle birlikte patent başvurusunda bulunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Daha sonra patent başvurusunda destek olmas için TÜBİTAK´a müracaat ettik. TÜBİTAK bu projeyi destek kapsamına aldı. 3.5 yıl süren araştırmanın sonucunda, öğrencilerimizin projesine patent verildi. Bu patent okulumuza ve öğrencilerimize ait, mutluyuz ve gururluyuz."

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Sistem, yer çekiminin etkisinden doğan hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Elektrik üretiminde kullanılan hareket enerjisi yer çekiminden elde edildiği için sıfır üretim maliyeti oluyor. Tasarlanan sistemin ağırlığı, ayakkabı ağırlığı içinde tolere edildiği için bu sistemi kullanan insan ile kullanmayan insan arasında yürürken harcanan enerji açısından bir fark olmuyor. Maliyetsiz, ekstra enerji harcamayı gerektirmeden üretilen ve depolanan enerjinin yoğun kullanım alanı bulunuyor. Kullanım alanları ile hitap ettiği kesimler projede şöyle açıklanıyor:

"Cep telefonu, mp3-mp4 player, şarj edilebilir. Genel kullanım ve gençler için ideal olur. GPS, acil durum sinyal vericileri, navigasyon cihazları şarj edilip kullanılabilir. Doğa sporları ile ilgilenenler ile asker gibi meslek dalları için ideal olur. Giyilebilir yaşam destek üniteleri tasarlanıp, çalıştırılabilir. Yaşlılar, doğa sporları ile ilgilenenler ile asker gibi meslek dalları için ideal olur. Yazın insan vücudunun soğutulmasında veya kışın ısıtılmasında kullanılabilir. Genel kullanım ile özellikle kışın dağlarda vatanı bekleyen askerlerimiz için ideal olacaktır. Hava neminden su üretme gibi yaşamsal destek sağlanabilir. Doğa sporları ile ilgilenenler ile asker gibi meslek dalları için ideal olur. Askeri uygulamalarda vericiler, telsizler, portatif mayın tarayıcı cihazlar ve yaşam destek ünitelerinin çalıştırılmasında kullanılabilir. Az güç harcayan aydınlatma ve benzeri sistemlerde, gece lambalarında kullanılabilir. Genel kullanım ve gençler için ideal olur."

Editör: Pusula Gazetesi