Zonguldak´ın merkezi ve ilçelerindeki iş merkezlerinin denetlemeleri sağlık müdürlüğü ekiplerinin yan ısıra polis, jandarma ve zabıtalardan oluşturulan tütün kurulu üyelerin de katılımıyla gerçekleştirildi. Denetlemelerde sigara içildiği belirlenen iş merkezlerinin ve iş yeri sahipleri uyarıldı. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, denetimlerin sürdürüleceğini söyleyerek insanların sigara yasağına uymaları konusunda uyardı
Sağlık Bakanlığı´ndan gelen yazı üzerine Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde polis, jandarma ve belediye zabıta görevlilerinin yer aldığı İl Tütün Kurulu oluşturuldu. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü ve aynı zamanda İl Tütün Kontrol Kurulu Sorumlusu Esin İlhan, tarafından polis, il tütün kurulu üyelerine müdürlükte, sigara ve sigara yasağı konulu seminer düzenlendi. Seminerin ardından İl Tütün Kurulu görevlileri tarafından Türkiye genelindeki tüm illerle birlikte eş zamanlı olarak Zonguldak´ın merkezindeki ve ilçelerdeki iş merkezlerinin sigaraya yasağına uyulup uyulmadığı denetlendi. denetlemelerde bazı iş merkezlerinde ve iş yerlerinde sigara içildiği görülmesi üzerine iş merkezi ve iş yeri sahipleri sigara içilmemesi konusunda uyarıldı. Kent merkezinde 12 Katlı İş Merkezi, Emral Çarşısı ve Ketenci İşhanı´ nın denetlendiğini belirten İl Sağlık Müdürü Öner Güner, denetimlerin süreceğini söyledi. Sigara içen insanlara, sigara içilmesine izin veren iş yeri sahipleri ve esnafa gerekli uyarının yapıldığını anlatan Öner, "Yasayla uygulamaya konulan sigara yasağının uygulanıp, uygulanmadığını denetlemek, insanların sigara yasağına karşı duyarlı olmaları için gerekli uyarı ve hatırlatmaları yapmak, kanunun tam anlamıyla uygulanabilirliği için gerekli toplum bilincini oluşturmak amacıyla bakanlık talimatıyla denetimlere başladık. Müdürlüğümüz önderliğinde oluşturulan tütün kurulu tarafından, iş merkezlerinde ve kapalı ortamlarda sigara içtikleri tespit edilen insanlar ve izin veren iş yeri sahipleri tespit edilerek gerekli uyarılar yapıydı. Denetlemelerimiz, sürecektir. Bundan sonra sigara içtikleri tespit edilenlere 69 TL, izin veren iş yeri sahiplerine de 500 ile 1000 TL arasında para cezası kesilecektir" dedi.

´KAHVEHANE VE PASTAHANELERDE YASAK TEMMUZ´DA BAŞLIYOR´
Yere izmarit atanlara da 25 TL para cezası kesileceğini hatırlatan Öner, pastahane ve kahvehaneler hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile toplu taşıma araçları ve iş yerlerinde sigaraya yasağının uygulanırlığı konusunda kararlı olduklarını kaydetti. Öner, şöyle devam etti:
"Son yıllar da bir çok hastalığın ana etkeni olarak sigara ve kullanımı olduğu bir çok araştırmada ispatlandı. Buna rağmen sigara içmeyenlerde gereksiz yere sigara dumanına maruz kalıyordu. Özellikle bebek ve çocuklarımızda küçük yaşlardan itibaren aktif içici oluyordu. Bu uygulama ile tüm insanlar için dumansız, temiz ve solunabilir hava şartlarını oluşturmak istiyoruz." Tüm özel iş yerleri ve binalarda da denetlemelere başlanacağını ifade eden Öner, kahvehane ve pastahanelerdeki sigara yasağı uygulamasının Temmuz ayında yürürlüğe gireceğini ve bu yerlerde de gerekli denetlemelerin Temmuz ayından sonra başlanacağını kaydetti.
Güner, kahvehane ve pastahane dışındaki kapalı ortamlar ile iş yerlerinde sigara içenleri görenlerin gerekli ceza işlemlerinin uygulanması için İl Tütün Kurulu üyeleri olan sağlık müdürlüğü, polis, jandarma ve zabıta ekiplerine bildirmelerinin yeterli olacağını sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi