Ereğli Sağlık Grup Başkanı Yüksel Tuncer, 10 Mayıs “Sağlık için Hareket Et” günü dolayısıyla yaptığı açıklamada kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizliğin dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını söyledi.
Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisinin Fiziksel Aktivite olduğuna dikkat çeken Tuncer, ”Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (Fiziksel hareketsizlik) dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı, Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile ortalama toplam sağlık harcamalarının yüzde 2’si ile ilişkilendirilmektedir. Avrupa bölgesinde ise fiziksel hareketsizliğin yaklaşık yıllık kişi başı 150-300 Euro maliyeti olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlık harcamalarının, dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir” dedi.
Bir hafta boyunca yapılan 30 dakikalık fiziksel aktivitenin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azalttığını kaydeden, Tuncer, “Haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmaktadır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen ‘Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım’ araştırma raporuna göre, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranının yüzde 3,5 dur.Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların, kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve benzeri görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Program aktivitelerinin yüzde 30’u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması da yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde okul, ev, işyeri toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs ‘Sağlık için Hareket Et’ günü olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda 10 Mayıs her yıl 81 ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi