HEMA şirketi tarafından davet edilen TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan ve TEMA gönüllüleri de toplantıya katıldılar. Bartın Platformu üyeleri, Amasra Belediye Başkanı, Tarlaağzı ve Gömü Köyü muhtarları ve köy halkı tepkilerle toplantıyı iptal ettirdiler ve köylerinde liman istemediklerini ifade ettiler.

Toplantının yapılamadığına dair tutanağın okunmasından sonra, Şirket yetkilileri ve Bartın Çevre Müdürlüğü yetkilileri köyü terk ettiler. Gömü Köyü muhtarı, Bartın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, Amasra Belediye Başkanı ve TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan yaptıkları konuşmalarda köy halkına destek verdiler.

Berran Aydan, &[#]8216;Çatalağzı&[#]8217;nda yıllardır termik santrallerden kaynaklanan kirlilik yaşandığını, istihdam vaatleriyle halkın kandırıldığını, doğanın ve insan sağlığının zarar gördüğünü; ne Amasra&[#]8217;da ne Filyos&[#]8217;ta termik santral kurulmasını istemediklerini ayrıca, Çatalağzı&[#]8217;nda Erenin 3. bir ünitesinin kurulmasını istemediklerini&[#]8217; ifade etti. Çatalağzı ve Bartın halkının mücadelelerinde yanlarında olduklarını söyledi.

Aydan konuşmasına şöyle devam etti: &[#]8220;Sonuç olarak, dolgu alanı ve rıhtım projesi, bölgede geri dönüşü mümkün olmayacak bir çevresel yıkıma neden olacaktır. Projenin tüm bu olumsuz çevresel etkileri, yaşamı tehdit etmesinden başka, Amasra&[#]8217;da yapılması planlanan termik santrale ithal kömür sağlamak amacıyla yapılacak olması da bir diğer itiraz nedenimizdir.
Gerek çevresel etkileri, gerekse de insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikeli olan termik santral için yapılacak olması nedeniyle TEMA Vakfı olarak projeye bütünüyle karşı görüşte olduğumuzu belirtiriz.&[#]8221;

&[#]8216;Termiksiz yaşam istiyoruz&[#]8217; şenliği

Bartın Plaformu tarafından Amasra&[#]8217;da &[#]8216;Termiksiz Yaşam istiyoruz Şenliği&[#]8217; düzenlendi. Saat 12.00- 23.00 arasında, Barış Akarsu Parkında gerçekleşen etkinliklerde, konser, sergi, canlandırmalarla Amasra&[#]8217;ya yapılması planlanan termik santrale karşı düşünce ve tepkiler dile getirildi. Açılış konuşmalarında Bartın Belediye Başkanı, Amasra Belediye Başkanı ve Batın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, Amasra&[#]8217;ya yapılacak termik Santralın beldede turizme, doğaya, balıkçılığa, ormanlara, denize ve tarıma zarar vereceğini ifade ettiler. 23 Nisan tatili nedeniyle çok sayıda yerli ve yabancı turistin bulunduğu Amasra&[#]8217;da misafirler de eyleme destek verdiler.

Ayrıca, Zonguldak ve Yalova&[#]8217;dan giden gruplar (Zonguldak TEMA Temsilciliği, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği) de şenlikte pankartlarıyla yer alarak, Bartın Platformunu desteklediler. Büyük Limandaki sergiye TEMA ve ÇAÇEV basında çıkan gazete küpürleriyle katıldılar.

Her yaştan katılımcının yer aldığı şenlik akşam geç saatlere kadar sürdü. Kurulan stantta çok sayıda imza toplandı. İmza kampanyasına katılmak isteyenler, Bartınplatformu.org sitesinden imza atabilirler.

Editör: Pusula Gazetesi