Biri 2005 diğeri 2012 yılında açıklanan iki raporla acilen onarılması veya yıkılması önerilen Fevkani Köprüsü’yle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Zonguldak Makine Mühendisleri Odası’nın Bursa Makine Mühendisleri Odası’na yaptırdığı çalışma ve açıklanan rapor kentte tartışma yarattığı kadar Makine Mühendisleri ile inşaat Mühendisleri arasında da görüş ayrılıklarına neden oluyor.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, Fevkani köprüsüyle ilgili tartışmaları; “Makine Mühendisleri Odası´nın ‘magazin’den öte olmayan beyanlarını görüyorum. Bir kere ‘köprü’ ve ‘çelik inşaat’, İnşaat Mühendisliğinin konusudur” diye yorumlayan İnşaat Yüksek Mühendisi Bülent Kantarcı’ya yanıt verdi.

Önemli olanın söylenenlerin doğru olup olmadığı olduğunu belirten Şahin; “

“Bülent Bey’ i sever, sayarız ama bu kez kantarın topuzunu biraz kaçırmış gibi. Hazırlanan raporların içeriğine tam olarak hakim olmadan makine mühendislerinin beyanlarını magazin olarak nitelemek çok doğru olmasa gerek. Çeliğin ısı karşısındaki mukavemet değişikliğini bilen kişilerin bu tür yapıların yangına karşı ne kadar dayanımı olabileceğini de hesaplamaları gerekiyor. Ayrıca 2005 yılında Emay Müh. Müş. Tic. Ltd. Şti tarafından hazırlanan ve Prof Dr. Erkan Özer tarafından onaylanan “Zonguldak Fevkani Köprüsünün Yapısal Güvenliğinin İncelenmesi ve Güçlendirme Avan Projesi” ni hazırlayanların inşaat mühendisi olduklarını hatırlatırım. Olay, iki kardeş meslek olan inşaat-makine mühendisleri çekişmesi gibi hiç de doğru olmayan bir zemine çekilmek isteniyor ki ne Makine Mühendisleri Odası ne de İnşaat Mühendisleri Odası asla böyle bir tartışmanın içinde olmayacaktır. Önemli olan kimin söylediği değil söylenilenin doğru olup-olmadığıdır. Köprünün altının boşaltılması ya da boşaltılmaması kenti yönetenlerin vereceği bir karardır. Biz sadece kamunun can ve mal güvenliği açısından ileride tehlike yaratabilecek bir konuya dikkat çekmek istedik. Şunu da hatırlatmak isterim ki bizim Fevkani Köprüsü ile ilgili ilk açıklamalarımız Çaycuma Köprüsünün çökmesinden yaklaşık 2 ay kadar önce gerçekleşmiş ve basında yer almıştı. “Yetmiş senedir neredeydiniz” tümcesinden ne kastedildiğini ise inanın anlamlandıramadım” dedi.

KANTARCI MAGAZİNE BENZETMİŞTİ!

İnşaat Yüksek Mühendisi Bülent Kantarcı’nın Pusula’ya gönderdiği yorumda şunları söylemişti;

“Yeni bir oyuncak lazımdı, bulundu; Fevkani... Zonguldak yıllardır bu "gerçek" denilen yalanlarla oyalanıyor. Bakıyorum kaç gündür "Makine Mühendisleri Odası´nın "magazin"den öte olmayan beyanlarını görüyorum Fevkani hakkında. (kusuruma bakmasınlar gazetede yazılanlar öyle) Bir kere "köprü" ve "çelik inşaat", İnşaat Mühendisliğinin konusudur, Makine Mühendisleri Odası niye? Çeliğin ısıya karşı dayanıksız olduğundan, dolayısıyla yangına da dayanıksız olduğundan, yani alttaki dükkanların "boşaltılmasından" dem vuruyorlar. Yetmiş senedir neredeydiniz yahu? Yangın tehlikesi yeni mi zuhur etti? Korozyon ve sehim Filyos köprüsü çöktükten sonra mı başladı? Köprünün bacakları arasına 12 katlı bina sokulurken neredeydi bunlar?

Bir de, sözüm ona bu "Kent"in, adı önce "Karaelmas", şimdilerde "Bülent ECEVİT" olan üniversitesinde bildiğim kadarı ile "İnşaat Fakültesi" var. Bu fakültede "Çelik Köprü" konusunda hiç mi uzman yok? Sesleri çıkmıyor. Ya da bu "Kent" üniversitesine arkasını mı dönmüş?

Muhterem zevat açık açık söylese mesele yok; "hazır ülke gündemine oturmuşken bir kütük kapsak"... Ne diyelim? Yeni oyuncaklarıyla güle güle oynasınlar... Biz bakmaya devam ederiz... Makine mühendisi arkadaşlarımızdan "tasman" konusunda da bir rapor bekliyoruz...”

Editör: Pusula Gazetesi