Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız&[#]8217;ın önceki gün Zonguldak&[#]8217;a yaptığı ziyareti değerlendiren Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, sorunları yerinde dile getirme imkanı bulduklarını ifade ederek, Türkiye Taşkömürleri Kurumuna alınması düşünülen işçi talebiyle ilgili Bakan Yıldız&[#]8217;ın net ifadeler kullanmamasının nedenlerini de açıkladı.

Başkan Uçar, Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile Genel Maden İşçileri Sendikasının bir türlü bir araya gelip ortak karar alamadıklarını o nedenle Hazine ve Bakanlığa gidip talepte bulunmadıklarını söyledi.

Bakan Taner Yıldız&[#]8217;ın sendika ve TTK yönetimini Ankara&[#]8217;ya davet ettiğini önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştireceklerini dile getiren Uçar, Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

&[#]8220;Sayın Bakanımız kongremize katılacaktı fakat Sayın Başbakanımızla Çin ziyaretinde bulunmasından dolayı gelemediler. Karabük kongresine katılan Sayın Bakanımızın programına Zonguldak&[#]8217;ı da ekledik. Bende Karabük&[#]8217;teki kongreye katıldım ve Zonguldak&[#]8217;a beraber geldik. Zonguldak&[#]8217;ın hem enerji alanındaki hemde kendi alanındaki sorunları kendisine ilettik. Bakanlar Kurulunda bunları dile getirmesini kendisinden özellikle istirham ettik. Zonguldak&[#]8217;ın altınında üstününde enerji üssü olduğunu, ülkemizin 40-50 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek rezerv olmasına rağmen çıkaramadığımızı ve bu konuda yeni bir çalışma yapılmasını kendisinden istedik. TTK&[#]8217;nın dışında özel sektörün güçlendirilmesi, destek verilmesi ve yeraltı zenginlik kaynaklarımızın da milli ekonomimize kazandırılması konusunda gereken çalışmaların yapılmasını istedik. Bazı taleplerde bulunduk. Zonguldak&[#]8217;ın coğrafi açıdan ne kadar sancılı ve sıkıntılı olduğunu, Çaycuma&[#]8217;daki köprünün yıkılmasından da örnek vererek söyledik. Orada nehre bir araç düştüğü zaman aracı bulamıyorsunuz. O yüzden nehrin biran evvel ıslah edilmesi gerektiğini ve sedde çalışmasının yapılmasını kendisinden istedik. Bunu Su ve Orman Bakanımıza da söylemiştik ve kendileri hemen talimat vermişti. Geçenlerde grizu faciasının ardından 2 vatandaşımızı 3 ayda göçükten çıkartabildik. Bugün Çaycuma&[#]8217;daki olayda hala vatandaşlarımıza ulaşamadık. Bu tip olayları il olarak yaşıyoruz. Temenni ediyoruz ki bir daha bu tip olaylarla karşı karşıya kalmayız. Kalınmaması için yetkililere bu sorunları iletiyoruz.

KURUM İLE SENDİKA BİR TÜLÜ ORTAK KARAR ALAMIYOR

Türkiye Taşkömürleri Kurumuna işçi alacağız diye net bir ifade olmaz. Yani biz geldik geleli siyaseten her türlü desteği vermemize rağmen idari anlamdaki yapılanmaların zafiyetinden dolayı zararlar ne yazık ki geri çekilemiyor. Hazine tamam onay verdi diyelim, aldığınız işçi zararı geri çekecek mi? Genel Müdürlük bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Performans sisteminin üzerinde duruyor ama sendika sıcak bakmıyor. Açıkçası çok da anlamış değilim. Sendikanın da genel müdürlüğünde biran evvel bir araya gelip de: &[#]8220;kurumun ayakta kalabilmesi için kim fedakârlık yapması gerekiyorsa yapsın&[#]8221; diyebilmelidir. Biz zaman zaman bir araya gelip buluşturuyoruz. Tabi sendika ben bunu işçiye anlatamam mantığıyla olaya baktığı için ücretlendirme konusunun üzerinde daha çok duruyor. Oysa ücretlendirmenin dışında biz buraya zararı çekebilir miyiz ona bakmak gerekiyor. Ama şimdiye kadar buna da bakmadılar. Kısaca buradaki olay sendika ve kurumun yetkilileri bir araya gelip de bizim duruşumuz budur derse bizde gider siyasi irade olarak gereken mücadeleyi veririz. Ama ben bu kurumun amiri değilim. Şu şöyle bu böyle olsun pozisyonda değilim. İlgililer hem kurumun geleceği açısından hem de emeğin karşılığının alınması açısından ortak noktada buluşup talepte bulunmaları lazım. Yerelde siz bunu çözemezseniz merkez size hadi gelin ben size işçi alayım demez ki. Sayın Bakanımız yetkilileri Ankara&[#]8217;ya çağırdı ve inşallah önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılacak ve bizde bunu netleştireceğiz.

Editör: Pusula Gazetesi