Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız&[#]8217;ın sendika ve Genel Müdürlüğün işçi alımı konusundaki çabalarını anladığını düşündüklerini ifade ederek, &[#]8220;Sayın Bakanımız içimize su serpti&[#]8217; dedi.

Bakan Yıldız&[#]8217;ın işçi alımı konusunda net ifade kullanmasını beklemediklerini çünkü sadece Bakanlığın oluruyla işçi alınamayacağını bildiklerini belirten Başkan Alabaş: &[#]8220;Bu konuya sahip çıkacağını söylemesi bizim için çok önemli ve yeterliydi&[#]8221; şeklinde konuştu.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız&[#]8217;ın Zonguldak ziyaretiyle ilgili Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

İŞÇİ AÇAĞINA DİKKAT ÇEKTİK

&[#]8220;Biz yaklaşık altı ay önce mecliste grubu bulunan siyasi partilerin Bartın, Karabük ve Zonguldak Milletvekillerini ziyaretimiz ile başlayan TTK&[#]8217;nın 2009 ve 2010 yıllarında hazineye işçi açıklarının giderilmesi ile ilgili hazineye yazmış olduğu talebin gerçekleştirilmesi ile ilgili bir dizi ziyarette bulunduk. Daha sonra yerele döndüğümüz de Zonguldak&[#]8217;ta siyaset yapan siyasi partilerin il başkanlarını ve bazı sivil toplum örgütlerinin TTK&[#]8217;ya sahip çıkmanın Zonguldak&[#]8217;a sahip çıkmak olduğunu belirtmek amacıyla ziyaretlerde bulunarak TTK&[#]8217;nın işçi açığı olduğuna dikkat çekmeye çalıştık. Bu girişimlerimiz sonucunda Zonguldak&[#]8217;ta Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun durumu ve işçi açıkları kamuoyunda bir gündem arz etmeye başladı. Sayın Genel Müdürümüzün 2010 yılı sonu itibariyle ortaya koymuş olduğu ve bundan sonra kurumun kendi ayakları üzerinde durabilmesi için alınacak işçilerin performansa dayalı bir ücret sistemiyle alınması konusunda bir fikri oldu. Kamuoyunda bu uzun süre tartışıldı. Biz her zaman yaptığımız açıklamalarda öncelikli olan meselenin Türkiye Taşkömürleri Kurumunun işçi açıklarının giderilmesi olduğunu, Türkiye Taşkömürleri Kurumunun işçi açıklarının giderilmesinin ücretlendirmeye bağlı olmadığını ifade etmiştik.

BAKANIMIZIN BİZİ ANLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Sayın Bakanımız burada yapmış olduğu açıklamada Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun sosyal bir olgu olduğunu, Zonguldak ekonomisinin Türkiye Taşkömürleri Kurumu&[#]8217;na bağlı olduğunu Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun koşmasını beklemediklerini ama kendi ayakları üzerinde yürüyebilecek konuma getirmek istediklerini ifade etti. Sayın Bakanımızla birlikte önümüzdeki günlerde Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili Türk-İş&[#]8217;inde yardımını alarak bir araya gelerek orta noktasının bulunması noktasında görüş birliğine vardık. İşçi açıklarının giderilmesi noktasında Sayın Bakanımızın bizi anladığını düşünüyorum.

GİRİŞİMLERİN SONUÇSUZ KALMADIĞINI GÖRDÜK

Sayın Bakanımız Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun ve sendikanın bize vermiş olduğu dosyayı incelediğini söyledi. Karar verme noktasında olduklarını ve bu kararı birlikte verilmesi düşüncesinde olduklarını dile getirdi. Biz kendi bulunduğumuz noktadan baktığımızda yaptığımız girişimlerin sonuçsuz kalmadığını gördük. İşçi alıklarının öneminin üst düzeyde anlaşıldığının, aciliyetinin anlaşıldığının ifadesi olarak yorumluyoruz. Bakanımız hem bizi hemde genel müdürlüğü anlamış.

İŞÇİ ALACAĞIZ DEMESİNİ BEKLEMİYORDUK

Açıkçası biz &[#]8216;işçi alacağız&[#]8217; diye net bir ifade alacağız demesini beklemiyorduk. Fakat Enerji Bakanlığının konuya sahip çıkmasının yeterli olmadığını da gördüğümüz için Bakanımızın Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;na işçi alacağız demesini beklemiyorduk. Bundan sonraki en önemli ayağın Hazine ve Devlet Planlama olduğunu biliyoruz. Ama bu konuya sahip çıkacağını söylemesi bizim için çok önemliydi. Bizim içimize su serpti diyebiliriz. En kısa zamanda Sayın Bakanımızla bir araya geleceğiz. Artık bunu çok fazla uzatmaya gerek yok.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi