Kozlu İpekevler Konut Yapı Kooparatifi’ne ait 4 bina ile 4 müstakil binanın boşaltıldığı heyelan sonrası tedirgin bekleyiş sürüyor.

Zaman zaman küçük çaplı da olsa toprak kaymalarının devam ettiği heyelan bölgesinde alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar belirlenmiş durumda.

Kozlu Belediyesi tarafından burada boşaltılan binaların ve bölgedeki diğer binaların kurtarılması için yapılacak işlemlerin yer aldığı proje tamamlanarak Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne teslim edildi. Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün raporuyla birleştirilen proje için Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Edinilen bilgilere göre yaklaşık 70 metresi uçurum un üzerinde olan ve boşaltılan binalarla diğer binaların riskten kurtarılması için kademeli istinat duvarı yapılacak.

Duvar ileri inşaat teknolojisindeki yöntemlerle desteklenerek yapılacak ve heyelan nedeniyle zarar gören Servet Aydın’a inşaat haklindeki binayla yanında bulunan 8 katlı diğer binayı etkilemeyecek. Servet Aydın’ın inşaatında meydana gelen zarar da kendisine ödenecek.

Hazırlanan projeye göre kaynak aktarımı için Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün onayı şart. Bakanlığın burası için talep edilen 7 Milyon liralık kaynağı aktarıp aktarmayacağı merak ediliyor. Kozlu Belediyesi’nin burada yapılacak çalışmada her türlü desteğe hazır olduğu öğrenilirken çalışmaya hızla başlanması önemli. Burada yapılacak iyileştirme çalışması binaların hepsinin kurtarılması anlamına gelmiyor. En fazla risk altında olan binalardan ikisinin yıkılabileceği öğrenilirken istinat duvarının çekilmesinin ardından mağdur olan ailelerin konutlarının başka bir noktaya yapılması gündemde.

BEŞİR ATALAY’IN İNCELEMESİ İSTENİYOR

Diğer yandan Ak Parti İl Kongresi için Cumartesi günü Zonguldak’a gelmesi beklenen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın heyelan bölgesine gelerek inceleme yapması istenecek. Beşir Atalay’ın yerinde yapacağı incelemeden sonra onarım ve önlem amaçlı istenen paranın daha hızlı aktarılabileceği belirtiliyor. Vali Erol Ayyıldız’ın bu konuda Beşir Atalay’ı önceden bilgilendirerek yerinde görmesi için girişimde bulunması bekleniyor.


AİLELER SABIRSIZ VE PERİŞAN

Meydana gelen heyelan nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalan ailelerin meraklı ve heyecanlı bekleyişi ise sürüyor. Evlerinden olmak zorunda kalan ailelerden 10’u Deniz Otel’e yerleştirilirken diğer aileler şimdilik yakınlarının yanında kalmayı tercih etti. Bu ailelere Kozlu Belediyesi tarafından kira yardımı yapılırken aileler çalışmanın biran önce yapılmasını ve evlerine yerleşmek istediklerini söylediler. Evlerinden eşyalarını alamayan ve perişan olan ailelerden bazıları ise başka noktalardan ev kiralamak için çalışıyor.

Editör: Pusula Gazetesi