Hazine garantili borçlarda, belediyeler içinde ilk sırayı 174 milyon dolarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi aldı. Bunu, 151 milyon dolarla Adana, 147 milyon dolarla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi izledi. Zonguldak dış borç sıralamasında 10. sırada yer aldı.

KİŞİ BAŞINA EN ÇOK DIŞ BORÇ ESKİŞEHİR´DE
Buna karşılık belediyelerin nüfusları baz alınarak yapılan kişi başına Hazine garantili belediye borcu sıralamasının zirvesine Eskişehir oturdu. 781 bin nüfuslu Eskişehir´de kişi başına düşen borç 63 dolardan 72 dolara çıktı.

SAMSUNLU EN HIZLI BORÇLANAN OLDU
Fakat kuşkusuz en büyük sıçrama Samsun Büyükşehir Belediyesi´nde yaşandı. 2006 yılında Hazine garantili borcu sıfır olan Samsun, 2011 yılında ise 137 milyon dolarlık Hazine garantili borca sahip oldu.
1 milyon 251 bin Samsunlu´nun borcu kişi başına 109 dolara ulaştı.

SAHİL ŞERİDİ BORÇ ÖDÜYOR
Sahil şeridinde yer alan ilçe belediyelerinde ise borç düşüşü dikkat çekti. 6 milyon dolarlık Hazine garantili borcunu 5 yılda 2 milyon dolara indiren Çeşme ve Alaçatı Belediyesi´nde kişi başına borç miktarı 157 milyon dolar azaldı. Benzer bir durum, Foça, Bandırma, Didim, Marmaris Belediyeler Birliği, Milas belediyesi için de dikkat çekti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de Hazine garantili borcunu sıfırladı.

ZONGULDAK’IN DIŞ BORCU KANALİZASYONDAN

Zonguldak Belediyesi’nin dış borcu geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Kanalizasyon Arıtma Tesisi inşaatından kaynaklanıyor. Uzun yıllar aranan dış destekli kredinin sağlanması için hazine garantisi beklenmişti. Hazine garantisinin sağlanmasıyla birlikte yapılan ihalenin ardından başlayan inşaat aksayarak da olsa devam ediyor.

Hibe kredi olarak sağlanan ekonomik desteğin geri ödemesi ise yine vatandaşlardan toplanan paralarla sağlanacak.

Editör: Pusula Gazetesi