Zaman zaman gemilerin karaya oturma riski taşıyan Zonguldak Limanı&[#]8217;nda devam eden temizlik çalışması yaklaşık 3 aydır aralıksız sürüyor. Liman Türkiye Taşkömürleri Kurumu&[#]8217;na (TTK) ait olduğu için yapılan temizliğin faturası da kuruma çıkmış oluyor.

Zonguldak Limanı&[#]8217;nın Acılık Deresi&[#]8217;nden gelen atıklar nedeniyle ortalama 3-4 yılda bir temizlenerek derinleştirildiğini ve bu temizliğin 2 milyona malolduğunu belirten yetkililer, Acılık Deresi&[#]8217;nin ıslah edilmesi durumunda bu paranın çöpe gitmeyeceğini belirttiler.

Bu tarama işleminin TTK&[#]8217;ya ayrı bir külfet getirdiğini ifade eden yetkililer özetle şunları söylediler;

&[#]8220;Zonguldak Limanı&[#]8217;nda bizim normal olması gereken derinliklerimiz yerlerine göre 10 metre civarında. Bu derinlikler belli bir seviyenin altına düşünce tarama mecburiyeti var. Buda Acılık Deresinden gelen pisliğe göre yaklaşık 4&[#]8211;5 senedir bir yapılıyor. Metreküp olarak 150 bin metreküp civarında tarama hedefleniyor. 15 Aralık&[#]8217;ta tarama işlemi başladı ve şuana kadar yapılan tarama 50 bin metreküp. Kazı aparatı ile pislik temizleniyor ve iki tane dökü gemimize bunlar aktarılıyor. Bu seri bir şekilde devam ediyor. Daha önce bizim kendi tarak gemimiz vardı ve onunla yapıyorduk. Ama şimdi hizmet alımıyla yapıyoruz. Bu ekip DLH&[#]8217;nın bir birimi Samsun&[#]8217;dan geliyor. Bu çalışmalar doğrultusunda da 150 bin metreküp hedefimiz var.

Bu çalışmanın son bulması farklı birimlerin yaptığı çalışmalara bağlı. Acılık Deresi ve gerisinin ıslah edilmesi gerekiyor. Oradan gelen pisliğin önü kesilmeden bu çalışmalar durdurulamaz. Derenin ıslah edilmemesi de kurumumuza ayrı bir külfet çıkarıyor. Bu temizliğin metreküpü 12-13 lira civarında. Yani toplamda bize 2 Trilyona malolacak.&[#]8221;

İŞÇİ ALIMI EN KISA ZAMANDA SONUÇLANACAK

İşçi alımıyla ilgili görüşmelerde büyük oranda anlaşma sağladıklarını da vurgulayan yetkililer: &[#]8220;İşçi alımıyla ilgili Hazine ve Genel Maden İşçileri Sendikası ile olan görüşmemiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Büyük oranda anlaşma sağladık. En kısa zamanda sonuçlanacak&[#]8221; dediler.

Editör: Pusula Gazetesi