Müftülük olarak dini, sosyal ve kültürel etkinlikler çerçevesinde ilçede görev yapan İmam-Hatip ve Müezzin Kayyımlara yönelik olarak “Ezanı Güzel Okuma Kursu” düzenlediklerini ve eğitime başladıklarını belirten Erkan, ”Ezan, kamet ve salanın güzel ve cami musikisi formlarına uygun olarak okunması önemli bir ihtiyaçtır. Ezan ilan etmek, bildirmek manalarına gelir ve İslam dininde namaz ibadetine davet için okunur. Günde beş vakit kılınması farz olan namaz için beş ayrı vakitte, camilerde minarelerden, nağmelerle süslenerek, ritimsiz ve irticalen okunan ezanı güzel ses ve nağmelerle süslenerek okunmasını tavsiye eden Peygamber Efendimiz sesinin güzelliği sebebiyle ezanı Bilal-i Habeşi’ye okutmuştur. Ezan da Kur’an gibi tecvid ve kıraatine uyularak okunup güzel nağmelerle süslenmesi gerekir. Ezanın tecvidini, harflerin mahrecini, okunuş tavrını bilmeden ezan okunması doğu olmaz, okunursa da hatalı olacaktır. Ecdadımız ezanı en güzel şekilde okumuş ve bize de bu şekilde intikal ettirmiştir. Vakitlerin, insan ruhu üzerindeki etkisi düşünülerek, hangi vakitte hangi makamın etkili olduğu uzmanlarınca belirlenmiş bu sebeple de beş vakit için farklı makam tertipleri olmuş, dolayısıyla da, namaz için camide ezan okumak da aynen Kur’an okumakta olduğu gibi özel bir maharet ve çalışma gerektirmektedir. Toplumsal etkileşme, dayanışma, kaynaşma ve bütünleşmeyi güçlendirmenin yollarından birisi de minarelerimizden yükselen güzel ezanlardır. Bütün bu düşüncelerimizi daha da güzelleştirmek için ‘Ezanı Güzel Okuma Kursu’ düzenledik, kursu verecek olan hocamız Muammer Küçükseymen de konusunda uzmandır. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kursda verilecek olan eğitimlerle ilgili bilgiler veren Erkan, ”Ezan, Kamet ve sala öğretiminde yöntem ve teknikler, Ezan, Kamet ve Sala’da Tecvid ve Mahrece yönelik yaygın hataları belirleme teknikleri, Ezan, Kamet ve Sala’da yaygın talim hatalarını düzeltme teknikleri ve ses eğitimi konularında eğitimler veriliyor” diye konuştu.
Öte yandan İmam-Hatip Lisesi camii müştemilatı içerisinde oluşturulan Müftülük Eğitim Merkezinin tadilat ve tefrişatına maddi-manevi katkısı olan emekli İmam-Hatip Ali Aksoy ve işadamı Hacı Fevzi Özdemir’e teşekkür belgeleri İlçe Müftüsü Mustafa Erkan tarafından verildi.
Editör: Pusula Gazetesi