TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, 21 Mart Dünya Ormancılık günü nedeniyle TEMA Üyeleriyle birlikte açıklama yaptı.

Zonguldak&[#]8217;ın diğer illere göre daha şanslı bir il olduğunu ve Zonguldak&[#]8217;ın yüzde 57&[#]8217;sinin ormanlarla kaplı olduğunu vurgulayan Aydan açıklamasında şunları söyledi: &[#]8220;FAO´nun 2010 yılı verilerine göre dünyada kişi başına düşen orman alanı 0,6 ha´dır ve yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündedir. Ve bu hesaplama sadece verimli orman varlığı üzerinden yapılmaktadır. 2009 yılı verilerine göre ülkemizin verimli orman alanı 10,4 milyon ha´dır. Bu 72 milyonluk nüfusa uygulandığında, ülkemizde kişi başına 0,14 ha, bir başka deyişle dörtte bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanı düşmektedir. Türkiye, dünya genelinde "ağaç varlığını" arttıran az sayıdaki ülkelerden biridir. Ancak aynı başarı ne yazık ki, orman varlığımızın korunması konusunda gösterilmemektedir. Zonguldak bölgesi olarak Türkiye geneline göre, şanslı bir durumdayız. İlimizin yüzde 57&[#]8217;si ormanlarla kaplıdır. Şehir merkezinden sadece 15 dakika içinde orman alanlarına ulaşabilmekteyiz. Bu şansı ve varlığımızın kıymetini bilip, ormanlarımızı korumalıyız. Yenice Ormanları ve Küre Dağı Ormanlarının yöremizde bulunması da bizler için büyük şanstır.

Fakat ne yazık ki, Çatalağzı&[#]8217;nda bulunan termik santrallerden kaynaklanan kirlilik, ormanlarımız için tehdittir. Üstelik Zonguldak ve Filyos havzasının enerji vadisi olarak kabul edilmesi, Filyos´a termik santral yapılması planlanması, diğer yandan dünyaca ünlü Yenice Ormanlarında HES&[#]8217;ler yapılması da doğamız ve orman varlığımız için aynı şekilde tehdittir.

Ormanlar, sellerin ve taşkınların oluşmasını önler, yeraltı sularının birikmesine yardım eder, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar, havayı temizler, gürültüyü azaltır. Yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır, iklim ve toprak yapısındaki çeşitlilikten kaynaklanan ender bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Özetle; "Orman Hayattır&[#]8221; dedi.

Tema Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, 22 Mart&[#]8217;ın Dünya Su Günü olduğunu da hatırlatarak, &[#]8216;Su paha biçilemez doğal bir mirastır&[#]8217; diyerek konuşmasını şöyle tamamladı:

"TEMA, suyu paha biçilemez doğal bir miras olarak tanımlamaktadır ve suyun kamu tarafından "güvenli içme suyu", "katlanılabilir maliyet", "adil sunum", "verimli ve sürdürülebilir" tüketim anlayışına dayalı olarak sağlanması gerektiğine inanmaktadır&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi