CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak´ın teklifiyle gündeme gelen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin isminin "Bülent Ecevit" olarak değiştirilmesi önerisi geri çekildi.

Rahşan Ecevit´in de görüşünü alan CHP grubu, teklifi geri çekme kararı aldı.

İlk olarak CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın&[#]8217;ın 2006 yılında gündeme getirdiği Zonguldak Karaelmas Üniversite´sinin adının Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisi Ak Parti grubunun da desteği ile hayata geçecekti.

Halen TBMM&[#]8217;de bulunan ve tartışmaya neden olan (4+4+4) şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitim kanun teklifinde Kayseri Üniversitesine &[#]8216;&[#]8217;Abdullah Gül&[#]8217;&[#]8217;, Rize Üniversitesine de &[#]8216;&[#]8217;Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;&[#]8217; isimlerinin verilmesi öngörülmüştü. Bu teklife bir madde eklenerek Konya&[#]8217;daki Vakıf Üniversitesine Necmettin Erbakan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesine de, Bülent Ecevit adının verilmesi kararlaştırıldı.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin isminin değiştirilmesi gündeme geldikten sonra 44 sivil toplum örgütü üniversitenin önünde toplanarak "Karaelmas&[#]8217;a dokunmayın" eyleminde bulunmuştu. Sivil toplum kuruluşları, TBMM Başkanı, parti grup başkan vekilleri ile bakanlara toplanan imzaları fakslamıştı.

CHP hem uygulanmak istenen eğitim sistemi modeline hem de Zonguldak&[#]8217;tan gelen tepkilere sessiz kalmadı.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit&[#]8217;in eşinin de tartışmalardan rahatsız olduğu ve Bülent Ecevit isminin polemik konusu yapılmamasını istediği öğrenildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Merhum Bülent Ecevit, bir siyaset adamı olmasının ötesinde; Türkiye Cumhuriyeti tarihinde müstesna yerini almış, saygın bir devlet adamıdır.

Zonguldak halkı da, parlamentoya 5 dönem gönderdiği bir milletvekilinin ülke tarihindeki ulaştığı saygın konumun onurunu taşımıştır, taşımaktadır.

Ayrıca, Sayın Bülent Ecevit; Zonguldak&[#]8217;ımızın varlık nedeni olan maden işçimizin &[#]8220;Karaoğlan&[#]8221;ı olarak, madencilerimizin ve tüm emekçilerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmesinde büyük katkılar sağlamıştır.

Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Merhum Bülent Ecevit isminin, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde yaşatılması için bir kanun teklifi TBMM&[#]8217;ne sunulmuştur.

Ancak, aradan geçen süreçte; kanun teklifimizin birleştirildiği teklifin, Türk eğitim sistemini taşıyacağı olumsuz nokta, Bülent Ecevit isminden yola çıkılarak, toplumun tüm kesimlerince Sayın Bülent Ecevit gibi ortak payda oluşturmayan, bugün hayatta olan ve belli bir siyasal klikle özdeşleşen isimlerin başka üniversitelere de veriliyor olması ve Zonguldak Kamuoyunda Sayın Bülent Ecevit isminin tartışmaların odağına çekilmeden yaşatılması arzu ve isteği, Sayın Rahşan Ecevit&[#]8217;in de, yaşanan süreçten rahatsızlığı göz önünde tutularak vermiş olduğumuz kanun teklifimiz geri çekilmiştir.

Ancak, Sayın Bülent Ecevit, tüm Zonguldaklıların ve ülkemizin vazgeçilmez, unutulmaz değeridir.

Sayın Bülent Ecevit bütün tartışmaların dışında en müstesna yerini tüm Zonguldaklıların kalbinde sonsuza kadar koruyacaktır. Onun isminin her türlü tartışmanın dışında yaşatmaya çalışmak hepimizin ortak arzu ve isteğidir&[#]8221;

Ak parti grubu ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer&[#]8217;in bu durumda nasıl bir tavır ortaya koyacağı merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi