Zonguldak&[#]8217;ta çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yaptıkları ortak açıklama ve faks eyleminin ardından Zonguldak Kent Konseyi Yürütme Kurulu da Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin isminin Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmek istenmesine karşı çıktı.

Açıklamada gerekçeler hatırlatılarak Zonguldak&[#]8217;ın Bülent Ecevit&[#]8217;in şahsi ve siyasi kişiliğiyle ilgili bir sorununun olmadığı hatırlatıldı.

Zonguldak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Yesari Sezgin ve çok sayıda yürütme kurulu üyesinin hazır bulunduğu açıklamada şunlar yer aldı.

&[#]8220;Karaelmas Üniversitemizin çekirdeğini 1924 yılında kurulan Maden Mühendislik Mektebi teşkil etmektedir. Bu kurum sırasıyla Maden Meslek ve Başçavuşları Okulu, Maden Teknik Okulu, Mühendislik Mimarlık Akademisi aşamalarından geçerek önce Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanıp Zonguldak Mühendislik Fakültesi adını almış daha sonra 11.07.1992 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 3837 Sayılı Kanunun 9. Ek Maddesi ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi kurulmuştur.

Görüldüğü gibi Karaelmas Üniversitemizin kökleri 1924 yılında kurulan Maden Mühendisi Mektebine yani kömüre yani Karaelmas&[#]8217;a dayanmaktadır. Bu yönüyle üniversitemiz Türkiye Cumhuriyetinde kurulan İlk Üniversite olma özelliği de taşımaktadır.

İçerisinden Bartın ve Karabük Üniversitesini çıkaran bu yönüyle bölge üniversitesi özelliği de gösteren üniversitemiz 8 fakülte 3 enstitü 3 yüksekokul 6 meslek yüksekokul ve devlet konservatuarı ile ülkemizin sayılı eğitim kurumları arasında yerini almış ve Karaelmas adıyla bir simge olmuştur.

Karaelmas Üniversitemizin ambleminde UzunMehmet anıtını barındırmaktadır. Bu anıt Karaelması üç alev sütunuyla anlatmaktadır. Şehit Asker Mehmet, Şehit Madenci Mehmet ve ilk maden şehidi Uzun Mehmet bu anıt figürü ile üniversitemizin logosunda yer almıştır. Yani üniversitemizin logosunda da taşkömürü vardır Karaelmas vardır.

Bugün gelinen noktada Üniversitemizin isminin değişikliği meclis gündeminde yer almaktadır. Karaelmas adı yerine değişiklik ile Üniversitemize ismi verilmek istenen Eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit&[#]8217;in şahsına karşı bir yaklaşımımız olması söz konusu değildir. Yeni açılacak bir üniversiteye, Yeni açılacak bir fakülte, yüksekokul yada bir kampüse Bülent Ecevit adının verilmesinin uygun olacağı konusunda Kentimizde bir konsensüs oluştuğu gözlenmektedir.

Kentimizin simgesi olan Karaelmas isminin değiştirilmesi Üniversitemize önemli bir ekonomik yük getirecek bunun yanında ulusal bilimsel yayınlarda ve mezun öğrencilerin durumunda bir kavram kargaşasına sebep olacaktır.

Bize göre ülke genelinde Karaelmas simgesinin tanıtımında en önemli aktörlerden birisi olan Üniversitemizin isminde bir değişiklik gerçekleşmesi kent imajımız içinde olumsuz bir karar olacaktır.

Bu anlamda Kentimizin simgesi olan Karaelmasın, gelişim halindeki Üniversitemizin isminden kaldırılarak Zonguldak ilinin sembolünün ülke genelinde ve ulusal alanda yer almasının önünün kapatılmasını istemiyoruz. Üniversitemizin adının KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ olarak devam etmesini istiyoruz&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi