Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin isminin Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmek istenmesine karşı çıkan çok sayıda Sivil Toplum Örgütü saat 14:00´te Rektörlük Binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada toplumun farklı katmanlarının temsil edilmesi dikkat çekerken çağrıların devam edeceği sinyali verildi.

Halen TBMM&[#]8217;de bulunan 12 yıllık zorunlu eğitim kanun teklifi ile iki üniversitenin adı Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan olarak değişecek. Bu teklife bir madde eklenerek Konya&[#]8217;daki Vakıf Üniversitesine Necmettin Erbakan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesine de, Bülent Ecevit adının verilmesi kararlaştırılmış teklif alt komisyondan geçmişti. İlk olarak CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın&[#]8217;ın 2006 yılında gündeme getirdiği Zonguldak Karaelmas Üniversite´sinin adının Karaelmas Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisi geçtiğimiz Ocak ayında CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından sadece Bülent Ecevit olarak değiştirilmesi önerisiyle yeniden gündeme gelmişti.

Ak Parti grubunun da sürpriz desteği ile kesinleşmesine kesin gözüyle bakılan öneriye Zonguldak karşı çıktı. İşte o açıklama;

´KARAELMAS´A DOKUNMAYIN!

Üniversitemiz; Hacettepe Üniversitesi´ne bağlı Mühendislik Fakültesi olarak eğitim-öğretime açılan ve 1992 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´ne dönüştürülerek sadece maden alanında değil daha birçok alanda ilimize ve ülkemize hizmet eden bir eğitim yuvası olmuştur.

20. yaşını kutlayan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, bu ismiyle markalaşmış ve kurumsal niteliklerini bu isim altında geliştirmiş ve geliştirmektedir.

Üniversitemizin adının Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisi gündeme gelmiş, konuyla ilgili T.B.M.M. ne bir yasa teklifi sunulmuştur. Zonguldak´tan milletvekili seçilen ve başbakanlık yapan Sayın Bülent Ecevit&[#]8217;e Zonguldak halkı büyük bir saygı duymaktadır. O´nun Zonguldak´a ve Karaelmas´a verdiği önem ve değer asla unutulmayacaktır. Merhum Bülent Ecevit´i saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Hepimiz biliyoruz ki Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin adı Zonguldak´ı Zonguldak yapan taş kömüründen gelmektedir. Karaelmas ismi, Zonguldak´ta lokantasından berberine, kırtasiyesinden kamu kuruluşuna kadar her yere ve her şeye ismini vermiş. Zonguldak ve bölge ile özdeşleşmiş ve markalaşmıştır. Zonguldak, bir Karaelmas şehridir.

Biz, Zonguldak´ın sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin adının değiştirilmesine karşıyız. Buradaki talebimiz üniversitemize Merhum Bülent Ecevit´in adının verilip verilmemesi değil, Zonguldak´a,bölgeye ve ülkemize mal olmuş "Karaelmas" adının değiştirilmemesidir.Hiç şüphe duymuyoruz ki yakından tanıdığımız, hemşehrimiz olarak gördüğümüz ve saygıyla andığımız merhum Ecevit de bu isim değişikliğini kabul etmezdi.Çünkü kendisinin Karaelmas&[#]8217;a ve madenciye ne kadar değer verdiğini tüm dünya bilmektedir.

Üniversitemizin adının değiştirilmesi demek; her şeye sıfırdan yeniden başlamak demek, bir dünya masraf demek, ulusal indeksli yayınlarda ismimizin sıfırlanması demek ve daha da önemlisi 2012-2013 öğretim yılı üniversite sınavlarında taban puanların dibe vurması demektir.

Sürekli gelişim halindeki Karaelmas Üniversitesinin isim değişikliğine değil daha çok yatırıma ihtiyacı bulunmaktadır. Nitekim üniversite bünyesinde Eczacılık, Fen Edebiyat, İlahiyat, Ziraat, Veterinerlik ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri´nin açılması için çalışmalar sürmektedir. İletişim Fakültesi resmi olarak açılmış ancak mevcut bir binası ve öğrencisi henüz bulunmamaktadır. İsim değişikliğinin ortaya çıkaracağı büyük maliyet.isim değişikliği için değil yeni fakültelerin fiziki ve teknolojik donanımları için harcanmalıdır.

Diğer illerde yeni kurulan üniversitelere devlet büyüklerimizin isimleri verilmiştir ve verilmektedir. Ancak 20 yıldır Karaelmas Üniversitesi adıyla öğrenci yetiştiren ve sadece Türkiye´de değil dünyada da ismiyle markalaşan üniversitemizin mevcut ismiyle hizmetlerini sürdürmesi, alınabilecek en doğru karar olacaktır.

Sayın Bülent Ecevit´in ismi üniversitemizle ilgili bir kuruma verilecekse; yeni kurulacak Edebiyat veya İletişim Fakülteleri´nden birine ya da yeni oluşturulacak kampüslere verilmesi uygun olur.

Sözün özü; biz sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak üniversitemizin, bölgemiz ve Zonguldak için çok büyük önem taşıyan "Karaelmas" ismini korumasını istiyoruz. TBMM´ye verilen isim değişikliği ile ilgili yasa teklifini popülist bir girişim olarak görüyor, bir an önce bu girişimden vazgeçilmesini talep ediyoruz.

HER KESİMDEN DESTEK GELDİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Memur-Sen Başkanı Kamuran Aşkar, Kamu-Sen Başkanı Kadir Bacıoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Zonguldak İli Yardımlaşma Derneği Başkanı Necati Başar, Zonguldak Kızılay Derneği Başkanı Nihat Aygün, Devrek Gökçebey Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Cevdet Cin, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, Bartın İli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Ardıç, Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Türk Diyanet Vakıf Sen Başkanı Halil Korkmaz, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Kozlu Köylerini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alaattin Altuntaş, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Türk Büro Sendikası Başkanı Levent Karanfil, Kdz.Ereğli-Alaplı ve Köyleri Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Özdemir, Zonguldak Barosu Av. Süleyman Caner, Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kal. Güzelleştirme ve Yard. Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Başkanı Halil Karagülmez, Türk Hemşireler Derneği Başkanı Arife Ayaz, Zonguldak İş Adamları Derneği Başkanı Ömer Gülay, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Bahar, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Çağrı-Der Başkanı Abdullah Karagüzel, Gülsevenler Derneği Başkanı Harun Melemez, Zonguldak Sosyal Gelişim Derneği Başkanı Hüseyin Kurt, Kent Konseyi Adnan Küçükvar, Sağlık-Sen Başkanı M.Ali Kara, Enerji-Bir Sen Başkanı Musa Şekerci, Diyanet Sen Başkanı H. İbrahim Kulaç, Büro Memur-Sen Başkanı Ramazan Seyrek, Toç-Bir Sen Başkanı Yakup Varlı, Türk Ocağı Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, Türk Haber Sen Başkanı Necmettin Bebek.

Editör: Pusula Gazetesi