Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali İhsan Köktürk, üç devrim yasasının ülkede laikliğin yerleşmesi, öğretim birliğinin sağlanması ve çağdaş bir devlet olma yolunda atılan önemli adımlar olduğunu belirterek; Ak Parti´nin eğitimle ilgili 4+4+4 yasa teklifinin siyasal ve ideolojik düşünceler olduğunu ifade etti.

Köktürk açıklamasında şunları söyledi:

&[#]8220;3 Mart 1924&[#]8217;te kabul edilen Üç Devrim Yasası; ülkemizde laikliğin yerleşmesi, öğretim birliğinin sağlanması ve çağdaş bir devlet olma yolunda atılan en önemli adımdır. ´Üç Devrim Yasası´nın temel amacı, din ile dünya işlerini birbirinden ayırmak, ayrıca üç başlı eğitimi kaldırarak ve dağınık halde bulunan eğitim kurumlarını Milli Eğitim Bakanlığı´nda bağlayarak eğitimi bütünüyle bilimsel bir temele oturtmak, ders kitaplarını, eğitim programlarını, kadroları, devlet ve eğitim yönetimini bilimsel bir anlayışla düzenlemekti. 3 Mart 1924&[#]8217;ten sonra ülkemizde her yaştan insanımız bilimsel bir eğitimden geçirildi. Türkiye eğitim ve kültür yaşamı bakımından çağdaş ülkeler arasında onurla yer aldı. İlköğretimde, meslekî ve teknik eğitimde, eğitimin her aşamasında büyük atılımlar yapıldı.

Üç devrim yasası sonucunda oluşturulan Laik devlet yapısı; Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkesi, ülkemizdeki barışın, ilerlemenin güvencesi oldu. Öğretim Birliği içinde verilen laik ve bilimsel eğitim Türkiye Cumhuriyetinin yeni kuşakları yetiştirmede en temel ilkesi olmuştur.

Öğretim Birliği Yasası, bilimsel ve laik eğitim, Anayasa ve yasalarda güvence altına alınmasına karşın, ne yazık ki AKP İktidarının söylem ve uygulamalarıyla çiğnenmektedir.

Bugün, kimi özel okullarda, dershanelerde, kurslarda, Öğretim Birliği Yasasına aykırı öğretim yapılmakta, geleceğimizin güvencesi olan gençlerimizin beyinleri yıkanmaktadır.

Ne yazık ki, bilim dışı, akıl dışı safsata ve hurafeler, ders kitaplarına kadar girmiştir.

Geçen hafta içinde, AKP&[#]8217;nin eğitime taraf olan kurum, sendika, demokratik kitle örgütlerinden habersiz TBMM gündemine getirdiği, kamuoyunca 4+4+4 diye anılan yasa teklifi tamamen siyasal-ideolojik düşünceler üzerinden hazırlanmıştır. Getirilen &[#]8220;Yasa teklifi&[#]8221; toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirmesine karşın, AKP&[#]8217;ye yakın olanların dışında, hiçbir kesimin görüşünün alınmaması yasa teklifinin arkasındaki AKP zihniyetini ortaya koymaktadır. 4+4+4 daha çok çocuk işçi, daha çok çocuk gelin demektir.

4+4+4 kanun teklifi, &[#]8220;Eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamalarını arttırmanın yanı sıra, eğitimde bir süredir yoğun bir şekilde yaşanan ticarileştirme ve özelleştirme uygulamalarını daha da yaygınlaştırmayı hedeflediği görülmektedir.&[#]8221; Bu yasa teklifine karşı, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, gereken mücadeleyi göstereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere büyük devrimleri gerçekleştirip, bize demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti&[#]8217;ni armağan edenleri sevgi ve saygıyla anıyorum.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi