Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak Esnaf Kefalette yaşanan sorunlarla ilgili Pusula&[#]8217;ya konuştu.Başkan Coşkun, çalışanların parasını alamadığı, yönetimin hiçbir konuda açıklamaya yapmadığı ve kendilerine bu yönde şikayetlerin gelip gelmediğiyle yönündeki sorularımıza şu yanıtları verdi.

Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinde uzun süredir müfettiş inceleme yapıyor. Esnaf kredi alamıyor. Yönetime soru yönelttiğimizde müfettiş olduğu için açıklama yapmayacaklarını söylüyorlar. Esnaf Kefalette neler oluyor? Size gelen bir bilgi var mı?

Genelde Türkiye&[#]8217;de kooperatiflerde bir sıkıntı var ama il bazında kredileri tek kapalı olan yer Zonguldak ili. Kooperatifin bu duruma düşmesinde önceki yönetimdeki arkadaşların olduğu kadar esnafında katkısı var. Tümünü bir kişiye yüklersek haksızlık yapmış oluruz. Parasını ödeyen arkadaşlarımız ödemeyenler yüzünden sıkıntıya giriyorlar. Ayrıca ödemelerini düzenli yapan arkadaşların, kooperatife gelip, bu kooperatifin kredilerin neden kapandığı konusunda görüşmeleri gerekiyordu. Tüm bu sıkıntılardan dolayı müfettiş istendi. Şimdide buradalar ve gerekli incelemeleri yapıyorlar. Nisan ayının sonu veya Mayıs ayının başlarında esnaf kefalette bir kongre kararı alınacak. Bizde gerek Ercan Başkanımızla gerekse diğer Zonguldak&[#]8217;taki esnaf odaları başkanlarımızla toplanıp bu kooperatifin hem vitrinini güzelleştirmeyi hemde kooperatife katkı yapacak arkadaşlarımızı yönetime getirerek Zonguldak&[#]8217;ın tıkalı kooperatiflerini açmayı düşünüyoruz.

Çalışanların paralarını alamadığı söyleniyor. Müfettiş inceleme yaptığı için çalışanlar maaşlarını alamayabilirler mi?

Çalışanların parasını alıp alamaması genel müdürlüğün bankaya verdiği talimatla ilgili. Genel müdürlük zorunlu giderleri karşılamak zorunda. Telefon, elektrik, vergi, personel gibi giderleri var. Bu zorunlu giderlerin de toplanan paradan ödenmesi gerekiyor. O nedenle çalışanların paralarını alamayacağını zannetmiyorum.

Müfettişin inceleme yapması da kooperatifin çalışmasına engel değildir. Müfettiş arkadaşlarımız rutin denetimlerini yaparlar, kooperatifte, yönetimde kendi görevlerini yapar.

Zonguldak esnafından ve yöneticilerden size bir şikayet geldi mi?

Bize şimdiye kadar bir şikayet gelmedi. Zaten taban bu kadar duyarlı olsa bu kooperatif kapanmazdı. Bizim esnafımızda da ödeme alışkanlığı yok. Vergi dairesine, kredi kartlarına her yere veriyoruz ama esnaf kefalete geldiği zaman ödeme yapmıyoruz. O zaman oradaki arkadaşlarda sıkıntıya giriyorlar. Zonguldak küçük yer ve kimse kimseyi icraya vermeyince, yasal sorumluluğu yerine getirmeyince bu sefer kooperatif kapanıyor. Parasını düzenli ödeyen arkadaşların neden kapandı diye hesap sormaları lazım. Ödemeye yapmayan arkadaşlar içinde yönetim kurulunun yetkisini kullanarak icra ve haciz işlemlerini başlatması lazım.

Size şikayet gelirse sizin yönteminiz ne olur? Kooperatife ne tür destekler verebilirsiniz?

Biz yönetim kurulundaki arkadaşlara tavsiyelerde bulunuruz. Onlarda gelip bizden destek isterlerse gerek kendim gerekse birlik yönetim kurulum her türlü katkıyı veririz. Gerekirse Ankara&[#]8217;ya da gideriz. Ne tür destek isterlerse veririz. Kooperatifin biran evvel açılması için öncelikle kredilerini ödemeyen arkadaşların yapılandırma yapmaları gerekiyor. Ödemelerini düzenli yapanlar yapmayanlara tavsiyelerde bulunsunlar. Yönetici arkadaşlarımızın da yasal sorumluluklarını yerine getirerek, özellikle günü gelmiş ve icra takibine düşmüş insanları kibarca uyararak yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi