Zonguldak Karaelmas Üniversite´sinin isim değişikliği bir kez daha gündemde. İlk olarak CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın&[#]8217;ın 2006 yılında gündeme getirdiği Zonguldak Karaelmas Üniversite´sinin adının Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisi Ak Parti grubunun da desteği ile hayata geçiyor.

Kayseri Üniversitesine &[#]8216;&[#]8217;Abdullah Gül&[#]8217;&[#]8217;, Rize Üniversitesine de &[#]8216;&[#]8217;Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;&[#]8217; adını verilme kararının ardından, Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit&[#]8217;in isimleri de, Konya ve Zonguldak Üniversitelerine verilecek. Böylelikle 1983&[#]8217;den sonra Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut dışında Başbakanlık görevinde bulunan tüm isimlerin üniversite ve fakültesi olacak.
Halen TBMM&[#]8217;de bulunan 12 yıllık zorunlu eğitim kanun teklifi ile iki üniversitenin adı Abdullah Gül ve
Erdoğan olarak değişecek. Bu teklife bir madde eklenerek Konya&[#]8217;daki Vakıf Üniversitesine Necmettin Erbakan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesine de, Bülent Ecevit adının verilmesi kararlaştırıldı. Teklif alt komisyondan geçti.
Daha önce de Turgut Özal ve Süleyman Demirel Üniversiteleri kurulmuştu. Türkiye&[#]8217;de ayrıca İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes Üniversiteleri de bulunuyor. Rize Çayeli&[#]8217;ndeki bir Meslek Yüksek Okuluna da, Mesut Yılmaz adının verilmesi öngörülüyor.
Türkiye&[#]8217;de sayıları 170&[#]8217;e ulaşan devlet, vakıf ve özel üniversiteleri arasında, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal, Kadir Has, İzzet Baysal, İbrahim Çeçen, Naci Yazgan gibi, isimler ile anılan üniversiteler de yer alıyor.


ÖZCAN ULUPINAR DOĞRULADI
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar konuyla ilgili Pusula&[#]8217;nın sorularına verdiği yanıtta; "Milli Eğitim Bakanımız Grup Toplantısında bu bilgiyi bize verdi. Ayrıntılarını henüz bilmiyoruz. Üniversitemizin adı değişiyor" dedi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin isminin Karaelmas Bülent Ecevit Üniversitesi olarak düzenlenmesi için 2006 yılında teklif eden ilk isim olan 22. Dönem Milletvekili Harun Akın ise gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ancak sonucunun beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Teklifin daha önce de komisyondan geçtiğini belirten Akın, meclis oylamasında reddedildiğini, komisyondan geçmiş olmasının kesin kabulü anlamına gelmediğini hatırlattı.

SON OLARAK ERDOĞAN TOPRAK GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, geçtiğimiz Ocak ayı içinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin adının, "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi vermişti.

Teklifin gerekçesinde, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin misyonunun, "Atatürkçü düşünce doğrultusunda, çağdaş, etik değerleri benimseyen, hukukun üstünlüğüne inanan, bilim, teknoloji, kültür ve sanata ulusal, uluslararası düzeyde katkı yapabilecek araştırmacı, sorgulayıcı, yaratıcı, üretken, girişimci, rekabetçi, yurtsever bireyler yetiştirmek" olduğuna dikkat çekmişti.

Toprak, bir çok devlet ve siyaset adamının isminin, kentlerindeki üniversitelere verildiğini hatırlatarak; "Rahmetli Ecevit de bu vefayı hak etmektedir. Bu hem bütün bir ülke olarak bizim hem de Zonguldak halkının vefa borcudur" demişti.

Hükümetin Konya Milletvekillerinin Konya Üniversitesi´nin isminin Prof. Dr. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmesi için yasa teklifi vermelerinin ardından Ak Parti grubunun Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin adının, "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi" olarak değiştirilmesine yeşil ışık yaktığı öğrenildi.

REKTÖR ÖZER; &[#]8220;ZKÜ ADINDAN RAHATSIZ DEĞİLİZ&[#]8221;

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Karaelmas Gazeteciler Derneğini ziyaretinde CHP&[#]8217;li Erdoğan Toprak&[#]8217;ın isim değişikliği teklifinin sorulmasının ardından şöyle konuşmuştu;

&[#]8220;Bizim gündemimiz dışında bir olay. Biz Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin adından rahatsız değiliz. Böyle bir ihtiyaç olmasını da anlamış değiliz. Bu sürecin içinde biz hiç yokuz. Garip. Önerge veriliyor ama benim rektör olarak haberim yok. Böyle bir şeyi kimse bize sormadı. Bunlar suni gündemler. Çok gerçekçi bulmuyorum. İsim değişince ne değişmiş olacak ki, isimler o kadar sihirli değil. Niteliğe bakıyoruz. Batı Karadeniz Üniversitesi olursa o haddini aşan bir şey olur. Batı Karadeniz&[#]8217;de bir sürü üniversite var. Burası ortak bir konsorsiyum değil. Sakarya, Düzce, Bartın Karabük var neden burası Batı Karadeniz Üniversitesi olsun. KTÜ kurulduğunda başka üniversite yoktu. İsim ile ilgili problemimiz yok. Onun yerine bütçemizi artırsalar daha faydalı olabilir. Öğrenci için önemli olan yaşam ve eğitim koşullarının iyileştirilmesi. Onun yerine yurt yapılsın. Bin ya da 2 bin kapasiteli yurt yapılsın Başbakanımız Bülent Ecevit&[#]8217;in ismi verilebilir.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi