Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu´nda "Karadeniz´de Bir Antik Kent: Tios-Tieion" adlı konferans veren Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, ilginç açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin yaşadıkları yeri hiç bilmediğini kaydeden Atasoy, "Edirne´de 5 yıldır öğrenim gören arkadaşlar geldiler ´Edirne´yi gezdiniz mi?´ diyorum ´Hayır´ diyorlar. Ama sorun türkü barın nerede olduğunu biliyorlar. Sinemanın nerede olduğunu
biliyor, alışveriş merkezinin nerede olduğunu biliyor. Edirne´yi görmemiş, gezmemiş, merak etmemiş" dedi.
Karadeniz´in ihmal edildiğini kaydeden Atasoy, "Karadeniz enteresan. İhmal edilmiştir bilim adamları tarafından bizler tarafından ve o ihmalin sonucunda da 33 tane balık çeşidi varken şimdi balık çeşidi kalmamış. Karadeniz´in çevresinde antik yerleşmeler vardır. Milattan önce 10. yüzyılda. Niye gelmiş insanlar? Neden bu kentleri kurmuşlar? Hepsi var. Yani bugün bizim İstanbul´dan başlayıp bütün kentlerin altında eski yerleşmeler vardır" diye konuştu.

"HER YIL İSTANBUL´U FETHEDİYORUZ"
Her yıl İstanbul´un fethedildiğini belirten Atasoy şunları söyledi:
"Tarihe baktığınız zaman bugünü çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. Böyle bir dünya için yaşıyoruz ve hiçbir şey değişmiyor. Bize ezberletildiği gibi tarihe bakmayın. Ne öğrendik biz, hala öyle. ´Allah Allah nidalarıyla bindik, Allah Allah gittik, Viyana kapılarına dayandık, biz 5 bin kişiydik, onlar 50 bin kişiydi aslanlar gibi saldırdık öldürdük, kırdık´. Peki sanat. Osmanlı´nın hiç sanatı yok muydu, uygarlığı yok muydu? Bunlar anlatılmıyor. Hep İstanbul´u fethediyoruz, her sene İstanbul´u fethediyoruz.
İstanbul´u fethederken neydi o gerekçe? Ne vardı onun altında? Maddiyat mı vardı, kültür mü vardı, din mi vardı, ekonomi mi vardı? Hepsi vardı. Bunlar anlatılmıyor. Liselerde hala aynı şeyler anlatılıyor. Değil esasında. Uygarlığı tanıdığınız zaman çok farklı. Biz tarihi sanatı Batı´dan öğrendik. Önce Batılılar bize kitap yazdılar tercüme ettik o kelimeleri kullanıyoruz. Samsun´dan Hopa´ya kadar olan Karadeniz şehirlerine Kontuz denir."
Editör: Pusula Gazetesi