CHP&[#]8217;nin emektarlarının delege yapılmaması parti içinde farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Delege seçimleri tamamlandı ama tartışmanın kongreye kadar bitmesi beklenmiyor. Önceki dönem İl Başkanı Osman Yayla, Eski Belediye Başkanı İsmail Eşref, son genel seçimde 3.sıra Milletvekili adayı Neriman Posbıyık, seçim döneminin en fazla çalışan isimlerinden Erol Sarıal ile uzun yıllar İl Sekreteri olarak görev yapan Cevat İzmirlioğlu delege yapılmayan isimler arasında.

Seçimin beşinci sıra Milletvekili Adayı Avukat Ünal Demirtaş ise Ankara&[#]8217;da ikamet ettiği için delege olamamıştı.

CHP&[#]8217;de delege tartışmalarıyla ilgili olarak hayal kırıklığına uğrayan isimler Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtladı.

Milletvekili Adayı Erol Sarıal bu konuda konuşmayacağını belirtti ancak diğer isimler delege yapılmamalarını parti gelenekleri ve vefa duygusuyla çelişkili olduğunu ileri sürdüler. İşte o tepkiler;

Cevat İzmirlioğlu:

&[#]8220;CHP Böyle mi iktidar olacak?&[#]8221;

Ben bu konuda üzgünüm. Yanlışa yanlışla devam edilmez. Zamanında yanlışlar yapılmışsa bunun düzeltilmesi yine bizlere düşer. Arkadaşlar yanlış ve hata yaptılar. Ama bu demek değildir ki dün onlar yaptılar bugünde biz yapacağız. Sonuçta yazık olan Cumhuriyet Halk Partisi&[#]8217;ne oluyor. Her ne olursa olsun içerden ve dışarıdan parti yıpratılmaya çalışılsa da yine umut Cumhuriyet Halk Cumhuriyet Halk Partisi. Üzgünüz ve arkadaşların yaptığını yanlış buluyorum.

Ben şuana kadar hiçbir arkadaşıma ya da yönetimdeki bir kişiye neden delege yaptınız demedim. Ben bu partide tırnağı ile kazıyaraktan bir yerlere geldim. Tüm arkadaşlarım bana yanlış yapıldığını söylüyor.

Ali Rıza Bey&[#]8217;in &[#]8216;CHP böyle mi iktidar olacak? CHP böyle mi Belediye Başkanlığını kazanacak?&[#]8217; şeklindeki sözünü de kesinlikle doğru buluyorum. Söz konusu CHP ise gerisi teferruattır. Yanlış yapıldı, üzgünüm. Olan CHP&[#]8217;ye olmaktadır.

Osman Yayla: &[#]8220;30 yıldır CHP&[#]8217;deyim

Böyle çirkinlik görmedim&[#]8221;

Partiye faydası olacak çok sayıda isim kıyıma uğratıldı. Bunun akılla tarif edilir yanı yok. Bunun sebepleri belli ve bunu yapanda İlçe Başkanı ile zannediyorum arkasında bir beyefendi var. İleri ki günlerde de bununla ilgili detaylı konuşacağım. Ben 30&[#]8211;40 seneye yakın bu partideyim ve böyle bir çirkinlik yaşanmadı. Bunu ben değil kime sorsanız sorun aynısını söyleyecektir. Partili arkadaşlarda bunun farkındalar. Yalnız yapanın yanına kar kalmayacaktır. Gerçek partililer olayı görmüştür. İlerideki bu yanlış yapılanmayı mutlaka görüp değerlendiriyorlardır. Eğer duymayan etmeyen varsa sizin aracılığınızla herkesi göreve davet ediyorum. Olanı biteni takip etsinler. Asla böyle bir yapılanmaya izin vermesinler. Yoksa bizi delege yapmışlar yapmamışlar çok önemli değil. Ben zaten kurultay delegesiyim. Ama Osman Yayla ve ailesini dışlamaya onların gücü yetmez. Vızıltı gelir. Esas güç halktadır ve o güç bizi tutar veya tutmaz. Ben hep söylerim benim hakemim ve hâkimim halktır. Bunu küçücük zihinlerde almaz.

İl Başkanı da çaresiz. İl, ilçe oturdu ve bir anlaşmaya varıldı. Tek liste olsun dedik ve bizde öyle bir görüş verdik. Mahallelerde darılan küsenler olmasın dedik. Doğru olan budur. Ak Parti neden çift liste istemiyor. Küskünlük dargınlık olmasın diye. Bende doğru olanda budur.

1989&[#]8217;da Zonguldak il belediyesini aldık. Yüksel Aytaç belediye başkanı oldu. Ben o zaman yine yönetimlerdeydim. Nasıl çalıştığımızı biz biliriz. Ondan 20 sene sonra bir daha alabildik ve ben o zaman Zonguldak&[#]8217;ta il başkanıydım. Biz Zonguldak&[#]8217;ta her zaman başarıya imza attık.

Neriman Posbıyık: &[#]8220;Delege seçimlerini

benim olmadığım güne denk getirdiler&[#]8221;

&[#]8220;Çok etik olmayan bir davranıştı bu. Doğal olarak Genel Merkezin aday adayı arkadaşlar özelliklede genel merkezin aday olarak gösterdiği kişileri ilçe veya il teşkilatların aday göstermemesi veya uygun bulmaması özellikle partimiz adına doğru bir davranış olmadığını ifade etmek istiyorum. Ben otuz kişinin içinden genel merkez tarafından aday olarak gösterildim. Ama maalesef aday gösterilmedik delege seçimlerinde. Bu nedendir sebebi nedir bunun üzerinde konuşmak bile istemiyorum. Seçimlerde de seçimlerden sonrada söylemiştim şuanda mevcut ilçe teşkilatı bizimle çalışmayı gönülden yapmadılar. Hatta ayrı çalışmalar bile yaptılar. Bunu birebir yaşadık, gördük, duyduk. Benim sadece tek başına delege olmam ne çok şey kazandırır ne çok şey kaybettirir gibi düşünülürse burada bir art niyet arıyorum. Yani şunu yapmaya çalışıyorlar. Posbıyık&[#]8217;lar Cumhuriyet Halk Partisinde olmasın, parti bize kalsın zihniyetiyle hareket ediyorlar. Ve gerçekten CHP adına partim adına son derece üzüldüm. Şahsım adına çok üzülmedim zaten böyle bir davranışı onlardan bekliyorduk. Ama bu kadarını da beklemiyordum. Bir delege olması Neriman Posbıyık&[#]8217;ın orada ne olurdu ne zararı olurdu onu düşünmek lazım. Etik bir davranış değildi hatta biz bundan 5-6 ay önce yurt dışı gezisi planlamıştık tam delege seçimlerine denk geldi. Biz bekledik ki özellikle benim mahallem ben tatile gitmeden önce yapılmalıydı. Tam tersine inadına bizim olmadığımız güne denk getirdiler. Küçük olsun benim olsun zihniyetiyle devam ederse CHP il ve ilçe teşkilatları iktidar olmak gibi bir şey söz konusu olamaz. Amacımız partimizi gerek yerel seçimlerde gerek genel seçimlerde hak ettiği yere getirmek. Biz ben değil biz diyoruz partimiz diyoruz. Kişiler değil burada önemli olan CHP&[#]8217;dir diyoruz. Ama maalesef üzülerek söylüyorum şu durumda eğer bu il ve ilçe teşkilatları aynı zihniyet ve bu kişilerle devam ettiği sürece biraz zor gibi görülüyor. Çünkü içimizde birbirimizi kabul etmemiz lazım sindirmemiz lazım. Herkes birbirini çok sevmek hoşlanmak zorunda değildir. Ancak aynı yolda o hedefe kitlendiysek birlikte o yolda bütün mücadelemizi vermemiz gerekir. Ali Rıza Bey&[#]8217;in dediği gibi 2014 ve daha sonraki yerel seçimlere kadar inşallah bu art niyetli, hep ben diyen kişilerin bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyor. Yoksa hiç açıcı görmüyorum.

Benim il başkanı ile görüşmeme gerek yok. Ben Milletvekili Adayıyım. Ali İhsan Bey hem milletvekili hem de parti meclis üyesiydi. Haberal zaten sonradan geldi. Ben zaten 3. sırayı asla kabul etmemenin mücadelesini vermiştim. Ama Haberal tüm Türkiye&[#]8217;nin kabul ettiği çok değerli bir hocamız. Bu anlamda partime zarar vermemek için 3. sırada mücadeleme devam etmeye karar verdim. Ve gerçekten elimden geldiğince en iyi mücadeleyi verdiğimi düşünüyorum. İl Başkanının kesinlikle beni arayıp bu anlamdaki duygu ve düşüncelerini bana iletmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Tahmin ediyorum hepsi de gerek ilçedeki bize karşı olanlar demek ki ilde de vardı. Ve diyorlar ki gerçek CHP&[#]8217;liyiz biz. Ama şuanda onları içlerinde CHP ile uzaktan yakından alakaları olmayan kişilerle birliktelikleri var. Bu şekilde Ak Parti ile birlikte olabiliyorlar. Yeter ki Posbıyık&[#]8217;lar olmasın. Çünkü bizim ne kadar güçlü olduğumuzu biliyorlar. İçimizden onları sıyırabilsek bir gönderebilsek diye düşünüyorlar. Ama yanılıyorlar her zaman CHP&[#]8217;liyiz. Bu partinin içindeyiz. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki günler her şeyi gösterecektir&[#]8221;

İsmail Eşref: Politikayı bıraktım.

Delege yapmadıkları için memnunum.

Uzun yıllar Zonguldak Belediye Başkanı olarak görev yapan ve son olarak Milletvekili Aday Adaylığı için istifa eden İsmail Eşref de delege yapılmayan isimler arasında.

Belediye Başkanlığına nokta koymasının ardından kendisini tamamen işlerine ve ailesine ayırmaya karar veren Eşref. Delege yapılmamasından memnun olan iismler arasında.

Eşref&[#]8217;in; &[#]8220;Ben politikayı bıraktım. Delege olmak da istemedim. Delege yapmadıkları içinde memnun oldum&[#]8221; şeklindeki sözlerine karşın parti tabanında farklı görüşler dikkat çekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi