Kdz. Ereğli´de uzun süredir hizmet veren ve 5 ay önce Ereğli Belediyesi tarafından mühürlenen balıkçı lokantaları işletmecileri basın toplantısı düzenleyerek son gelişmeler hakkında bilgiler verdiler.
Kdz. Ereğli Keşan Restaurant´ta düzenlenen toplantıya lokanta işletmecileri Muhammet Aydın, Mustafa Tammis, Erol Karataş ve Engin Gürtel katıldı. İşletmeciler adına konuşan Mustafa Tammis, sorunlarını Vali Erol Ayyıldız ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan´a iletmelerine karşın şu ana kadar bir sonuç elde edemediklerini söyledi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan´a sıkıntılarını anlattıklarını milletvekilinin sorunlarla ilgileneceği ve takip edeceğini söylediğini belirten Tammis, henüz kendilerine olumlu bir cevap gelmediğini belirtti. Sorunlarının çözümü noktasında destek beklediklerini kaydeden Tammis, &[#]8220;Bundan yaklaşık 150 gün önce Ereğli Belediyesi tarafından mühürlenen işyerlerimiz, biz işletmecileri ve çalışanları mağdur etmiştir. Bizler balıkçı lokantalarının işletmecileri olarak 5 aydır kapalı olan işyerlerimiz nedeniyle mağduriyetimizin giderilmesi yönünden yaptığımız başvurular sonucu yetkililerden istediğimiz bir cevabı almış değiliz. Ereğli gibi, Avrupa kenti olan ülkemizde daha kaç kent vardır? Ereğli şanslı bir ilkçedir. Ereğli hem ekonomik yönden hem de çağdaş ve kültürlü kitlenin bir araya geldiği tartışmasız bir Avrupa kentidir. Bunu bizler değil Ereğli´yi yöneten siyasiler söylüyor. O zaman sizlere ve siyasilere soruyorum? Bir Avrupa kentinde ticari anlamda yatırım yapan hangi yatırımcılar ve işletmeciler mağdur ediliyor? Hangi Avrupa kentinde, insanların işyerleri kapatılarak çalışanlar sokağa atılıyor? Hangi Avrupa kentinde insanlar sorgusuz sualsiz mağdur ediliyor? Bizler Ereğli´nin Bozhane mevkiinde bulunan liman içindeki balıkçı lokantalarının sahipleri olarak günümüzde oldukça zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermekteyiz&[#]8221; dedi. Yıllar önce kendilerine verilen sözler üzerine balıkçı noktalarını yüz binlerce yatırım yaparak Ereğli´ye yakışır hale getirdiklerini belirten Tammis şunları söyledi:
&[#]8220;Zamanında bizlere verilen sözler üzerine Yüz binlerce lira yatırım yaparak mevcut balıkçı lokantalarımızı Ereğli´ye ve Ereğli halkına, dışardan gelen konuklara yakışır şekilde yaptık. Bizler bu işyerlerimize yatırımları yaparken bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldık. Ancak, günümüzde iş yerlerimiz kapatıldığından dolayı aldığımız kredileri ödeyemez duruma geldik ve birçok arkadaşımız icralık oldu. Lokantaların kapatılması karşısında sadece sesiz kalmayı, yasalar çerçevesinde uğradığımız haksızlığın giderilmesini bekledik. Bu bağlamda AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan´a sıkıntılarımızı, mağduriyetimizi anlattık. Sorunlarımız ile ilgileneceğini ve takip edeceğini söylemesine rağmen günümüze kadar her hangi olumlu bir gelişme olmadı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık daha önce yaptığı bir basın toplantısında, polis evi ile Gümrük binası arasındaki alana Yunanistan´daki gibi balıkçı lokantaları yapacağını söylemişti. Ancak, Halil Posbıyık´ın bu açıklaması yerel medyada yer almıştı. Bizler Ereğli Belediye Başkanımızın yaptığı bu açıklamayı sevinçle karşılamamıza rağmen sonrası bizler için yine hüsran olmuştur. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Yunanistan´daki balıkçı lokantaları gibi, balıkçı lokantası yapacağını beyan etmediğini Kanal 67 Televizyonunda katıldığı program da söylemiştir. Böylesine zıt açıklamalar ile bizler artık oyalanmak değil, sorunumuza çözüm getirilmesini talep etmekteyiz. Bizler ekonomik sıkıntı içinde boğuşmaktayız. Bizler zor durumdayız. Bizler artık, bu soruna çözüm getirilmesini istiyoruz. Gümrük binası ile Polis Evi arasındaki alana yapılacağı söylenen Balıkçı lokantaları ve daha sonra böyle bir şey söylenmediğinin gündeme gelmesinin ardından yine öğrendiğimize göre adı geçen alanın yat limanı olarak projelendirdiğini duyduk. Böylesine varsayımlar ile biz balıkçı lokantaları sahiplerinin oyalanması bizleri üzmektedir. Ereğli´de sadece balıkçı lokantalarının mühürlenmesi böylesine bir sorunu çözüyorsa ve diğer liman kentlerinde bizlerle aynı statü içinde olan yüzlerce işletmelere liman kentlerinin bulunduğu yerdeki yerel yöneticiler ve mülki amirler neden göz yumuyorlar?.&[#]8221; Mühürleme olayının sadece Ereğli´yi bağlayan bir konu olmadığını belirten Tammis, sözlerini şöyle sürdürdü:
&[#]8220;Buradaki mühürleme olayı sadece Ereğli´yi bağlayan bir konu değildir. Örneğin; o zaman Antalya, Marmaris, Alanya, Sinop, Trabzon, İzmir ve İstanbul, v.s gibi, kentlerde de mülkiyeti hazineye ait olan yerlerdeki balıkçı lokantalarının akıbeti ne olacaktır. Bizler Ereğli Liman içinde bulunan yaklaşık 13 lokanta sahibi olarak, hem Ereğli´nin dışardan gelen konuklarına hizmet verirken hem de Ereğli´nin turizm açısından tanınması için gerekli çalışmaları yapıyorduk. Bizlerin işyerlerinin kapanması sadece bizlerimi mağdur etti? Buna evet demek inanın vicdansızlık olur. İşyerlerimizin kapanması ile işyerlerimizde çalışan ve toplam 200-250 kişiyi bulan bir aile topluluğu mağdur edilip, yokluğa ve çaresizliğe bırakıldı. Ereğli ekonomisine azda olsa katkımız olurken, lokantalarımızın kapatılması ile fırıncı, pazarda bahçesinde yetiştirdiği ürünü satan köylü, pazarda ürününü satan pazarcı, market ve diğer işyerleri mağdur oldu. Böylesine mağdur olan kitlenin mağduriyetinin giderilmesi için bölge milletvekillerinin ve yerel yöneticilerin çözüm bulmaları gerektiğine inanmaktayız. Bizlerle aynı konumda olan ve mülkiyeti hazineye ait olan diğer liman kentlerindeki ve liman içindeki balıkçı lokantalarının hangi şartlar da ve hangi statüde işletildiklerini de sorgulamak gerekir. Daha öncede söylediğim gibi, diğer kentlerdeki balıkçı lokantalarına işletme ruhsatları nasıl ve hangi şartlarda verildi? Bizler burada mağdur duruma düşürülüp bazı arkadaşlarımız icra ile boğuşurken yasal prosedüre uygun hale getirilerek neden ruhsatlarımız verilmiyor? Bizler diğer liman kentlerindeki gibi, bir an önce yasal uygulamanın yapılarak işyerlerimizin ruhsatlatırının verilmesini talep ediyoruz.&[#]8221;
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ve Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık´a seslenen Tammis, sözlerini şöyle tamamladı:
&[#]8220;Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Zonguldak Valimiz Erol Ayyıldız´ın bu konuya bir an önce çözüm getirmelerini, bizleri bilgilendirmelerini arzu ediyoruz. Burada sadece işletme sahiplerinin mağduriyeti olarak konuya bakılmamalıdır. İş yerlerimizde çalışan yaklaşık 200-250 kişilik bir ailenin de göz önünde bulundurulmasını belirtmek isteriz. Zonguldak Valimizin bir sözü var, ´Bir işletmeci 3 -5 kişiye ekmek verebiliyorsa bu insanlar Allah katında Cennete gitmiş kadar sevaba girerler´ demişti. Bizde her işletme sahibi olarak 30-40 kişiye iş imkanı vererek aileleri ile birlikte yaklaşık 200-250 kişinin ekmek yemesine sebep olmuştuk. Bugün sadece balık satış dükkanlarımızda bir veya iki kişiye ekmek verebilmekteyiz ve geri kalan kişiler ise, günümüzde işsizlik ve yoksulluk ile boğuşmaktadır. Biz balıkçı lokantası sahipleri olarak, yaşadığımız sıkıntıları Ereğli halkı ve kamuoyu ile paylaşmamızda en etkili kurum siz değerli basın mensupları oldunuz. İlk günden itibaren sorunlarımızın kamuoyuna yansıtılmasında hep bizlerin yanında olan siz değerli basın mensuplarına balıkçı lokanta sahipleri olarak teşekkür ederiz.&[#]8221;
Tammis, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız´ın işletmeciler ile ilgili sözlerini ifade ettiği konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı.
Editör: Pusula Gazetesi