Gelik&[#]8217;te iki dönemdi Belediye Başkanlığı yapan Ak Partili Hasan Fahri Yıldırım, Yazı İşleri Müdürümüz İlknur Çıtlık&[#]8217;ın sorularını yanıtladı.

Daha önce Gelik&[#]8217;ten bir daha aday olmayacağınız yönünde açıklamanız oldu. Gelik&[#]8217;ten aday olmayacak mısınız?

Bir televizyon programında; belediye başkanı bir önceki seçimde aldığı oyun yüzde 10 eksiğini ikinci, üçüncü seçimde aday olmaması lazım demiştim. Avrupa&[#]8217;da yüzde 2&[#]8217;de düşseler durmuyorlar Ama Türkiye&[#]8217;de yüzde 35 de düşürsen duruyorlar. İşte biz garip bir ülkeyiz. Hatta ben son seçimde oyumu yüzde 52&[#]8217;den yüzde 43&[#]8217;e düşürdüğüm için seçimi kazandığımın ertesi günü istifa etmeyi çok düşündüm. Etrafımızdaki insanlar vazgeçirdiler. Ama keşke istifa etseydim. İstifa etmediğim için pişmanım. Bundan sonrada kesinlikle Gelik&[#]8217;ten aday olmayacağım. Kellemi kesseler, kolumu kesseler, gözümü çıkartsalar yine aday olmam. İnsanları toplum içerisinde saygın yapan insanların kendi kişilikleri ve toplumda takındıkları tavırlardır. Ben Zonguldak&[#]8217;ta doğdum Zonguldak&[#]8217;ta büyüdüm. 62 yaşındayım, bugün geriye baktığım zaman Zonguldak 40 yıl öncesine göre çok daha geridedir. Bunu herkesin durup düşünmesi lazım. Zonguldak&[#]8217;ın bugünkü halinin bir tek nedeni var, yerel şovenizmdir.

Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Elbette ki başarılıyım. Hemde çok çok başarılı bir insanım. Belediyenin kasasında para varken bir şeyler yapmak, o beldeyi geliştirmek kolaydır. Hatta o zaman meziyete de gerek kalmaz. Ama bulunduğunuz ortamda bütün koşullar olumsuzsa ve siz bütün bu olumsuzluklara rağmen bir şeyler yapmak için çırpınırsanız, 18 kilometre su şebekesini yenilemişseniz, 6 kilometre yeni bir şebeke döşemişseniz, 22 kilometrelik yolun tamamında yol genişletme ve istinat duvarı yapmışsanız, altyapıyı yapmışsanız, bir kaza nedeniyle buraya bir Başbakan gelmişse ve o Başbakan ile konuşarak bu yolların yapılmasını sağlayabilmişseniz çok başarılısınız demektir. Ama ben kendimi övmüyorum.

Belediyenin kasasında 5 kuruş para yoksa bunların hepsi nasıl yapıldı?

Burada o kadar şirketler var. Ve o insanlar bize yardım etti. Onların sayesinde bunları yaptık. Şirketler başka yerlerde de var. Neden yöneticiler o şirketlerin gölünü alarak yaptıramıyorlar? Demek ki buda bir meziyet. Zonguldak&[#]8217;ta başarılı bir Belediye Başkanı var mı derseniz, evet var. Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş arkadaşımı ben başarılı buluyorum. Ama ben kendi koşullarımla, Gelik&[#]8217;in yokluklarında, ekonomik sıkıntıların içinde sessiz sakin kalarak, birilerinden yardım talep ederek çok başarılı bir kişiyim.

Gelik&[#]8217;ten bir daha Belediye Başkanı olmayacağım diyorsunuz? Hedefiniz nedir? Zonguldak&[#]8217;tan mı, Kilimli&[#]8217;den mi aday olacaksınız?

Partim beni Kozlu&[#]8217;dan aday gösterirse Ali Başkana rakip olurum. Çatalağzı&[#]8217;ndan aday gösterirse Mehmet Başkana rakip olurum. Kilimli&[#]8217;den aday gösterirse Seçkin Başkana rakip olurum. Zonguldak&[#]8217;tan gösterirse Zonguldak&[#]8217;tan da aday olurum. Gelik&[#]8217;ten beni partim bile aday gösterse aday olmam. Ama merak edilmesin beni bir yerden aday göstermezler. Benim gibi sivri dillileri, çıkıp herkesi, her şeyi eleştiren insanları daha doğrusu olumsuzlukları göz önüne seren insanları aday göstermezler. O tür adaylar birilerini rahatsız eder.

Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin ekonomik durumu ortada. Diyelim ki, aday oldunuz ve seçildiniz. Başarılı olacağınıza inanıyor musunuz?

Başarılı olmanın garantisi yok. Önemli olan başarılı olmak için mücadele etmektir. Bu başarıya katkısı olabilecek olan faktörleri harekete geçirmek için iyi ilişkiler kurmak gerekir. Zonguldak Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir&[#]8217;i hep eleştirdiler. Adam ne yapsın? Bende bir gün sıkıntıda kaldım ve telefon ederek greyder istedim. Bana; &[#]8220;Başkanım 2 tane greyderim var ve ikisi de arızalandı. Biran önce araçları çalıştırıp diğer yolları da açmak istiyorum&[#]8221; dedi. Bu gayreti gösteren bir belediye başkanına destek vermek yerine eleştirip moralini bozuyorlar. Önce biz Zonguldak&[#]8217;ı seviyor muyuz sevmiyor muyuz ona başmak lazım. Ben Zonguldak&[#]8217;ı seviyorum. Muharrem Başkanım da Zonguldak&[#]8217;ı çok çok seviyordur. Ben buna inanıyorum. Elinde gelen tüm imkânları da kullandı. Gayret gösterdi. Secaattin Başkan başarılı mıydı? Secaattin Başkan bal gibi başarılıydı ama kişiliğiyle ilgili bir problem var insanlar bir yerini sevmedi. Ama kimse dört dörtlük değil. Bizim toplum kendisine kim yalakalık yapıyorsa onun peşinden gidiyor. Ben yarın sokağa çıktığım zaman oy almak için kimseyi kucaklamam, yalakalıkta yapmam. O şekilde gelinen makamın ne topluma nede bana faydası olur. Bir makama geleceksem adam gibi gelir, adam gibi giderim. Gayret eden kişileri de desteklememiz lazım. Bu her yer için geçerli. Ben bu kadar çalışıyorum adamlar oturuyor kahveye, bir sigara yakıp çay söylüyor ve benim yaptığım belediye binasına bakarak; lan ne yaptı ki&[#]8221; bu diyor. Ulan o bina gözüne girsin senin. Bu toplum sosyal yönden hasta. Sağlıklı sosyal ilişkiler gelişmemiş.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi