Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube (KOM) Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Zonguldak´ın Devrek ilçesinde oturan M.K. da tarihi eser bulunduğu ve eserleri satmak için müşteri aradığı tespit edildi. KOM Şubesi Müdürlüğü görevlileri, alıcı kılığında M.K. ile irtibata girerek elindeki tarihi eserler konusunda pazarlık yaptı. Polisler düzenlediği operasyona M.K.´yı yakaladı. Tarihi eser konusunda M.K.´nın irtibatı bulunduğu E.Ç., M.A., R.K. ve M.Ö. isimli şahıslar da
gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların ikametlerinde, işyerlerinde ve gösterdiği yerlerde yapılan aramalarda, Osmanlı Devleti´nin son dönemlerine ait olduğu tahmin edilen ve tarihi değer taşıdığı belirtilen üç tabanca, çok eski döneme ait olduğu bildirilen el yazması bir adet Kur´an-ı Kerim, üç adet Osmanlı sikkesi ve bir adet kuru sıkı tabanca ele geçirildi.
Operasyonda "Kültür ve tabiat varlıkları kanununa" muhalefet suçundan M.K., M.Ö. ve M.A. isimli şahıslar adli makamlara sevk edilirken R.K. ve E.Ç. isimli şüpheliler ise Devrek Cumhuriyet Savcısı´nın talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Editör: Pusula Gazetesi