Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın; &[#]8220;Üretimi aksatıyor. Artık sabrımız taşıyor&[#]8221; diyerek tepki gösterdiği özel lavuar işletmecisi Acarlar Mühendislik Pusula kanalıyla bir açıklama yaptı.

Açıklamada yaşanan aksaklıların kar yağışı, elektrik kesintisi veya kendileri dışındaki etkenlerden kaynakladığı belirtilerek isim vermeden Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın yaşanan aksaklığı abarttığı ifade edildi.

TTK ile yapılan sözleşmeye aynen uyulduğu belirtilen açıklamada şunlar yer aldı;

Şirketimiz Acarlar Mühendislik İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şti, ülkemizin çok çeşitli yerlerinde taahhüt işleri olan, fabrika ve tesisleri olan Zonguldak´ ta da faaliyet gösteren 25 yıllık deneyimli bir firmadır. Yaklaşık 7 yıldır da TTK kurumuyla Amasra, Armutçuk ve Karadon Müesseselerinde çeşitli taahhüt işlerini halen yürütmektedir.

TTK Karadon Çatalağzı Lavuarında kurmuş olduğumuz yeni lavuar tesisimiz 21.11.2011 tarih itibariyle yıkama faaliyetine başlamıştır.

Tesisimiz yıkama kalitesi bakımından Zonguldak lavuar havzasında performans değerleri bakımından en iyi değerler içerisindedir. Lavuar randımanımız %80´ dir. Bu değer Zonguldak havzasında hiçbir lavuarda yoktur. Bu konu hakkında TTK&[#]8217;nın önemli müşterileri olan Erdemir ve Kardemir gibi firmalardan bilgi alınabilinir. Tesisimizde kullanılan makine ve teçhizatlar Alman ve İngiliz yapımı makinelerdir. Lavuar tesisimizi kurarken tesisimize bağlantılı çalışan TTK&[#]8217;nın bazı ünitelerini de modernize ederek çalışır hale getirdik.

Firmamız yıkama faaliyeti ile ilgili ISO 9001:2000 ve ÇED gibi belgelere sahiptir.

Ancak Çatalağzı Lavuarındaki yeni lavuar tesisimizin çalışmaya başladığı bu kısa süre içerisinde, bazı sivil toplum kuruluşları üzerlerine vazife olmayan konularda basına gerçeği içermeyen açıklamalarda bulunmuşlardır.

Bu kuruluşlar özel sektöre tamamen karşı olan, özel sektöre tamamen önyargıyla bakan ve devletin özelleştirme anlamında aldığı kararlara karşı olan kuruluşlardır.

Olaya ekonomik yönden bakalım. Daha önce kurulan ve TTK&[#]8217; ya kömür yıkayan lavuar firmalarının birim yıkma tutarı 7-8 TL iken Firmamız olarak yıkama faaliyetini 3,6TL/ton olarak aldığımız bu lavuarda TTK&[#]8217;nın ton başına yıkama maliyeti 15 TL/ton civarında idi. Aradaki fark ton başına 12 TL dir. Biz 5 yıl içerisinde beş milyon ton civarında kömür yıkayacağız ve bu durumda TTK veya devletimiz bu özelleştirme kapsamında yaklaşık olarak 60 trilyon (60 milyon TL) kazanç elde edecektir. Devlete kazandırdığımız parayı şikâyetçi olan sivil toplum örgütleri varsa buyursun devlete kazandırsınlar.

Halkı gerçeği yansıtmayan söylemleriyle yanıltan bazı sivil toplum kuruluşları lavuarda oluşabilen bazı aksaklıkları abartarak anlatmaları yerine, mademki devleti düşünüyorlar o zaman öncelikle zarar eden bu kuruluşa firmamızın getirdiği kazancı göz ardı etmesinler. Gerçi bu yalan söylemler bu tür kuruluşların işidir. Onlar söylesinler, biz TTK&[#]8217; ya ve Devletimize kazanç getirmeye devam edeceğiz.

Doğrudur, Ocak 2012 içerisinde takdir edersiniz ki Zonguldak ilimizde yoğun kar yağışı görüldü. Şehir bir anlamda bocaladı. Bu durumdan firmamız enerjisini kendi imkânlarıyla kurduğu enerji nakil hatlarına BEDAŞ&[#]8217;ın (ENERJİ-SA) yoğun kar yağışı dönemlerinde elektrik enerjisi beslemesi yapamadığı için birkaç gün yıkama faaliyetlerimizde TTK&[#]8217; da olduğu gibi bizde de aksamalar olmuştur. Bu sıkıntılar kısa sürelidir.

Sorgulanması gereken noktalar sorgulanmadığı için devlet kamu kuruluşlarının çoğu yerinde sistemlerin çöktüğü aşikârdır. Hesap önce bu noktada verilmelidir.

Öte yandan TTK´ ya aynı hizmeti veren diğer firmaların çalışmalarının ilk zamanlarında yaşanılan sorunları bu kuruluşlar neden görmezler ki. Bu firmalarda bazı sistemlerin oturması aylar almıştır. Bu sivil toplum kuruluşları o zaman neredelerdi.

Olaya birde istihdam açısından bakıldığında firmamızın Zonguldak´ ta 100 kişiye yakın personeli iş kapısı bulmuştur.

Özetle Zonguldak´ ta herkes madenci gibi konuşuyor. Aslında TTK ve firmamız yıpratılmaya çalışılmaktadır. Biz TTK ile sözleşme çerçevesinde uyumlu hareket etmekteyiz ve sözleşme çerçevesinde karşılıklı haklarımız mevcuttur. Bu durum TTK ile firmamızı bağlar.

Firmamız halkı yanlış bilgilendiren bu tür kuruluşların sözlerini itibar almaz, ancak sorumlu olduğumuz noktalarda halkı yanlış bilgilendirdikleri için firmamızca bu açıklamanın yapılması gerekliliği görülmüştür&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi