Tarımda yetişmiş, nitelikli eleman açığını kapatmak ve istihdam sağlamak amacıyla Çaycuma&[#]8217;da Köylere Hizmet Götürme Birliği, İl Tarım Müdürlüğü&[#]8217;nün, ortaklaşa hazırladığı ve Avrupa Birliği hibe kaynakları kullanılarak Bodur Meyve Yetiştiriciliği kursu başladı. Bodur Meyve Yetiştiriciliği kursuna 15 ile 29 yaş gurubu arasında katılacak olan kursiyerlere işsiz olma şartı getirildi. Kursa katılanlar kurs bitiminde kendi işlerini kurabilecek ve tarımda kalifiyeli eleman sıkıntısını giderecek. Bir yıl süreyle eğitim alacak olan kursiyerler günlük 8 Euro harçlık alacak.
Kursun açılışına CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Çaycuma İlçe Kaymakamı İsmail Kaygısız, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit ve İl Tarım Müdürü Yusuf Akın katıldı. Kurs tanıtım programının ardından konuşma yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, &[#]8220;Tarım çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk ulusal bağımsızlık için sadece siyasal bağımsızlığın yeterli olmadığını aynı zamanda askeriye ve ekonomik bağımsızlığında siyasal bağımsızlıkla birlikte gerçekleşmek gerektiğini altını çizerek vurgulamıştır. Ulusal bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şart. Ekonomik bağımsızlık içinde sadece sanayinin gelişmesi olmuyor. Sadece ulusal sanayinin o ülkede gelişmesi maalesef ekonomik bağımsızlığını, ulusal bağımsızlığını sağlaması için yeterli olmuyor. Ulusal sanayinin yanında ulusal tarım üretiminin de mutlaka onunla paralel gelişmesi gerekiyor&[#]8221; dedi.
Açılış töreninde konuşma yapan Zonguldak Valisi Erdal Ata ise işsizliğe değindi. Kalifiyeli eleman olmadığına dikkat çeken Ata, eğitimin şart olduğunu dile getirdi. Ata, &[#]8220;Avrupa Birliği fonlarından sağlanan hibe kaynakla ilçemizde düzenlenen Bodur Meyve Yetiştiriciliği kursunun açılış töreninde sizlerle bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Bu projenin iki boyutu var. Bir tanesi eğitimle ilgili boyutu, dünyanın neresine giderseniz gidin hangi sektörde çalışırsanız çalışın mutlaka eğitilmiş insan güçüne ihtiyaç var. Bu gün Türkiye&[#]8217;de en önemli sorunun işsizlik sorunu olduğunu belirtiyoruz. Gazetelerin ilan sayfalarına baktığımızda yüzlerce binlerce iş arayan olduğu gibi aynı zamanda sanayi kuruluşlarının ve hizmet sektöründe çalışan yetişmiş eleman sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Türkiye&[#]8217;de iş arayanlar iş bulamıyor. Ama diğer tarafta işçi arayıp da aradığı nitelikte eleman bulamayan yüzlerce iş yeri var. Demek ki bizim o zaman eğitimle ilgili yapılan çalışmaları gözden geçirmemiz lazım. Gerek sanayi, gerek hizmet sektörü ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikle kalifiyeli eleman yetiştirmemiz lazım. Bu konudaki açıkları burada başlayan kurslar gibi yüzlerce binlerce kurslar düzenleyerek nitelikli eleman açığını kapatmamız gerekiyor&[#]8221; dedi.
İlçedeki tarım ve hayvancılık konusuna Kaymakamlığın önem verdiğini söyleyen Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız konuşmasında şöyle dedi: &[#]8220;Çaycuma İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından İş-Kur kapsamında Avrupa Birliği Aktif İstihdam tedbirleri hibe programı çerçevesinde hazırlanan bodur meyve üretimi eğitimi projesi açılış programı münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. İlçemizde tarım ve hayvancılık konusuna Kaymakamlığımızca çok önem verilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla büyük baş hayvan üretimi gelişmiş, İl Özel İdaresi tarafından tüm Zonguldak&[#]8217;a verilen yem bitkileri konusunda tekliflerin tamamı İlçemiz tarafından kullanılmış. Örtü altı sebze üretimindeyse Filyos Vadisi Zonguldak&[#]8217;ın üretim üssü haline gelmiştir. Bu çalışmalar çerçevesinde bodur meyve bahçeleri kurulmasında büyük mesafe alınmıştır. Erenköyümüz bodur meyve üretiminden gelir elde eden köyümüzdür.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi