Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, kentin kanayan yarası olan kaçak ocaklarla mücadelede yeni tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

İnsanların her an ölüm tehlikesi bulunan kaçak ocaklara girmesine bir anlam veremediklerini belirten Vali Ayyıldız, "İnsanlardaki para ihtiyacı her türlü ceza ve tedbirin önüne geçiyor. Bu sorunu polisiye tedbirlerin yanında kaçak ocakta çalışmanın cazip olmaktan çıkarılmasıyla çözüme kavuşturabiliriz." dedi.

Vali Ayyıldız, Zonguldak´a atandıktan sonra en çok kaçak ocak sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını kaydederek, "Adı üzerinde kaçak ocak, burada bir hırsızlık söz konusu. Devlet malının bir nevi araziden alınması ve hiçbir kayda bağlı olunmadan edinilmesi. Biz bunlarla mücadele ediyoruz. Çoğunluğu emniyet bölgesinde, bir kısmı da jandarma bölgesinde. Bununla ilgili gidiyorsunuz kaçak ocağı men ediyorsunuz. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyorsunuz, TTK´dan yetkili kişileri alarak orada patlatma yapıyorsunuz, ocağı kullanılmaz hale getiriyorsunuz; ama insanlarımız cesaretli, yine açıyor. Kaçak ocak konusunda herkesin başına bir polis dikemeyeceğinize göre vatandaş bir şekilde yine giriyor. Üstelik patlatılan yere giriyor." diye konuştu.

İnsanların kaçak ocağa bir nevi intihara gittiğini anlatan Ayyıldız, "Neticede insanımız kaçak ocak konusunda bilinçli değil. Yeterli güvenlik tedbiri alınmıyor. Oraya gelen insanlar yarı yarıya ölüme gittiklerini ya bilmiyorlar, -bir cehalet söz konusu- ya da işin farkında değiller. Kaçak ocak, ciddi anlamda bu kadar güvensiz ve tedbir alınmadan girilen bir Hadise ki insanların hangi mantıkla bu işe giriştiğini anlamıyorum." diyerek bu konuda gösterilen cesarete şaşırdığını dile getirdi.

KAÇAK OCAKÇILIK CAZİP OLMAKTAN ÇIKARILMALI

Sadece polisiye tedbirlerle bunun önüne geçmenin mümkün olmadığın ifade eden Ayyıldız şu bilgiyi verdi: "Bunun için önce kaçak ocak açma işinin cazip olmaktan çıkarılması gerekir. Adamın parası olmuyor bir anda kaçak ocağa gidiyor. Kendine göre para elde edeyim diye ya da başka sebeple kaçak ocağa giriyor. Arazi alabildiğince geniş, bu arazinin yüzde 60´ı orman, herkesin başına da polis dikemeyeceğimize göre insanların bilinçlendirilmesi lazım. Yani adam kaçak ocakçılık yaparak elde edeceği gelirin kendine bir kazanç getirmeyeceğine inanması ve o duruma getirilmesi gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi