Bir süredir ara verilen toplantıların düzenli olarak devam ettirilmesi kararlaştırıldı. Yerel seçimlere ilişkin hazırlanan talepler ise bugün açıklanacak.


Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu ara verdiği toplantılara yeniden başladı. Cumartesi günü bir araya gelen Çalışma Grubu üyeleri bu güne kadar yapılan dört toplantının değerlendirmesini yaptılar.


Zonguldaklılar Derneği Başkanı Necati Başar´ın açılışını yaptığı ve TBMM Kanunlar Kararnameler Dairesi Şube Müdürü Ali Özer´in başkanlık ettiği toplantıda konuşan çalışma grubu üyeleri bu güne kadar yapılan toplantıların devam ettirilip ettirilmemesini tartıştı.


Yaşanan sıkıntıların dile getirildiği toplantıda katılımcılar görüşlerini belirttiler. TBMM Kanunlar Kararnameler Dairesi Şube Müdürü Ali Özer toplantıda yerel seçimler öncesi taleplerin platform tarafından dile getirilmesi gerektiğini belirterek, bu konudaki taslak çalışmayı katılımcılarla paylaştı.


İyi niyetle başlayan toplantıların aynı niyet ve amaçla devam ettirilmesini çok arzu ettiğini belirten Özer; "Ben Ankara´dan doğru buradaki arkadaşlarımızın çalışmasını izlemeye çalışıyorum. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı toplantılara ara verildi. Bizim bu toplantıları devam ettirerek katılımcı bir yapıyla neler yapabiliriz bunu görmemiz gerekiyor. Buradaki arkadaşlarımızın ne düşündüğünü merak ediyorum. Proje bazında hangi çalışmaları yapabiliriz. Neler sunabiliriz. Bunları tartışmamız ve ona göre ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu bağlamda yerel seçimler öncesi ve diğer zamanlarda yapılabilecek çalışmalar nelerdir bunları tartışabiliriz. Ya da devam etmeyelim derseniz her dernek zaten kendi alanında faaliyetlerde bulunuyor, o zaman burada nokta koyarız" dedi.


Ali Özer´in yönettiği toplantıda konuşan Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz gelinen süreci değerlendirerek; "Zonguldak Lobisi´nin oluşturulması ve derneklerin federasyon ve konfederasyon çatısı altında birleştirilmesinin Zonguldak´ı güçlendireceği tartışmaları devam ederken, farklı yerlerden farklı sesler çıkıyordu. Ortada bir dağınıklık vardı.


Bizim amacımız farklı sesleri yüzleştirerek müşterek bir şeyler yapılıp yapılamayacağını ortaya koymaktı. Dernek ve sivil toplum kuruluşlarını yüzleştirmekti. Bu çalışma devam ederken herkesin samimiyetini ortaya koymasını çok arzu ettik. Ancak o zaman bir araya gelip bir şeyler yapabiliriz. Sonrasında bu tartışmayı başka yerlere çekmeye çalışanlar oldu.


Ali Özer bey´in ısrarları ile yeniden bir araya geldik. Önce bir sistem oluşturmamız gerekiyor. Çok detaylandırdığımız zaman amaca ulaşamayız. Federasyonlaşma isteyen derneklerden doku bağı olanlar bir araya gelip federasyonlarını kurabilirler. Bizim Zonguldak adına ortak hareket etmemiz gerekiyor." dedi.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav konuşmasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan Lukoil tartışmasından örnekler vererek, beş altı derneğin bir araya gelip ortak açıklamasıyla nelerin yapılabildiğini gördüklerini söyledi.


Sav konuşmasında; "Lukoil tartışmaları devam ederken Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak bir açıklama yaptık. Birkaç dernekten de rica ettim. Onlarda açıklama yaptılar. Sonra tartışma iyice büyüdü ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Zonguldak´a gelip Filyos´ta açıklama yapmak zorunda kaldı. Her şeyden önce samimi olmamız gerekiyor. Böyle durumlarda siyasetçiler birilerini arayıp baskı kurma yoluna gidiyor. Kimseden zorla bir şey istemiyoruz. Bu çabayı gösterebilirsek ben inanıyorum ki bir çok proje hayata daha çabuk geçer. Buradan yükselen ses Ankara´da daha net duyulur. Ben toplantıların devam ettirilmesi taraftarıyım" dedi.


Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu sözcüsü Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, toplantıların sürekli ve düzenli devam ettirilmesi gerektiğini belirterek; "Kimseden zorla bir şey istemiyoruz. Zonguldak´ın bugün sıkıntıları var. Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu olarak sorunlarımızı sürekli olarak gündeme getirebiliriz. Bu yol olur, Mithatpaşa Tüneli olur. Kimsenin bu toplantılardan rahatsız olmasına gerek yok" dedi.


Zonguldak- Bartın-Karabük İlleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Şenol Çakar, Devrek-Gökçebey Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Ayanoğlu, Zonguldaklılar Derneği Başkanı Necati Başar, Erzincanlılar Derneği Başkanı Bahaddin Arı, Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Ardıç, Yeniceliler Derneği Başkanı Naim Emdi, Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu toplantıya katılarak görüşlerini dile getiren diğer isimler oldu. Çalışma gurubu dışında yer alan bazı dernek başkan ve üyeleri de toplantıyı izleyerek görüşlerini dile getirdiler. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu´da toplantıya gelerek katılımcılara başarılar diledi.


Muslu, "Çalışma grubunun ortaya koyacağı sonuçların Zonguldak´a yararlı olacağına inancım tamdır. Başarılar diliyorum" dedi.


Sekreteryası Karaelmas Gazeteciler tarafından yürütülen Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu toplantısına katılamayan üyeler bugün bilgilendirilerek ortak metin hakkında bilgi verilecek.


Zonguldak Lobisi tartışmalarının ve derneklerin federasyon çatısı altında bir araya gelip gelemeyeceklerine yönelik tartışmaların başlaması üzerine bir çağrıda bulunan Karaelmas Gazeteciler Derneği dernek ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirmiş, oluşturulan Çalışma Grubu bir dizi ziyaretler gerçekleştirerek çalışmalar yapmıştı.

Editör: Pusula Gazetesi