Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) arasında işçi alımı ve işçilere uygulanacak ücret politikasıyla ilgili anlaşmazlık ve görüş ayrılığında geri adım.

Hükümetin &[#]8216;Zarar ediyorsunuz&[#]8217; diyerek TTK&[#]8217;ya işçi alımına sıcak bakmadığını belirten Genel Müdür Burhan İnan, performans sistemini önermiş ve yeni alınacak işçilerde ücretlerin üretilen kömüre göre belirlenmesi durumunda hükümetin işçi alımına daha sıcak bakacağını belirtmişti. GMİS ise bu şekilde ücretlendirme önersine sıcak bakmamış, performans sisteminin taban ücret belirlenerek yapılmasını önermişti.

Aylardır devam eden tartışmalara karşın TTK ve GMİS ortak bir noktada buluşamamıştı ancak olumlu bir adım nihayet atıldı.

Önceki akşam 67 Kanal Z&[#]8217;de Harun Ersoy&[#]8217;un sorularını yayınlayan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş bu yöndeki sorular üzerine görüşlerini dile getirerek; sadece üretilen kömür kadar ücretlendirmeyi kabul etmeyeceklerini belirtti. TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise programa bağlanarak ortak noktada buluşmak adına yeni bir adım daha attı. Burhan İnan sabit ücret tabanlı performansa bağlı ücretlendirmeye de sıcak bakabileceklerini söyledi.

Pusula&[#]8217;nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Burhan İnan, bu görüş değişikliğinin nedenini açıklayarak, aslında uygulamak istedikleri performans sisteminin ruhuna aykırı olduğunu ancak uzlaşı ve işçi alım sürecini hızlandırma adına taban ücretlendirme yapılmasına sıcak bakabileceklerini söyledi.

Buhan İnan özetle şunları söyledi
&[#]8220;Göreve geleli 2 yıl oldu. İki yıldır yan kollarda çalıştırmak için bin 422 işçi talebimizi karşılayamadık. Üretim ve yan kollardaki işçi eksiklerimizin giderilmesi için Ankara&[#]8217;yı ikna etmemiz gerekiyor. Çünkü işçi alınmasını sağlamak için, ortaya koyacağımız formülle kurumun zararının azaltılacağına ikna etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kimse bana bunu yaparsan işçi alırız demedi. Ancak zarar ettiği için işçi alınmasına sıcak bakılmayan bir kurumu yeniden ayağa kaldırmak için böyle bir formül sunulması gerektiğine inandım. Sendika 2009&[#]8217;da olduğu gibi işçi alınmasını önermişti.

Sendikacı arkadaşlarımızın kömür fiyatlarının düşmesi durumunda ücret dengesinin bozulacağı endişesi var. Son 10 yıldır kömür fiyatları hep artmış. Satılan kömürün yüzde kırkını işçiye verme düşüncemiz gerçekleşmiş olsaydı iş disiplini ve üretim disiplini de kendiliğinden sağlanmış olacaktı. Fakat bu konuda tam bir görüş birliği sağlayamadık. Sabit ücret belirlenmesi konusunda fikri de tartışabiliriz. Sabit ücreti konuşalım. Esasen bu başta önerdiğimiz yönetimin ruhuna aykırı. Ancak kurumu yaşatmamız lazım. Kurumu elbirliği ile yaşatacak formülleri uygulamamız lazım. Yoksa durum çok iyi değil. İyiye gitmiyor.&[#]8221; dedi.

İnan, taban ücretle ilgili oranın ne olabileceği yönündeki sorumuza karşılık; &[#]8220;Bu konuda şimdilik bir şey söylemek mümkün değil. Üzerinde bir çalışma yapmamız gerekiyor&[#]8221; dedi.

İNAN&[#]8217;IN FORMÜLÜ NEYDİ?

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, rapor haline getirilene porjeyi hem müsteşarlığa hem de Genel Maden İşçileri Sendikası´na sunmuş ancak istediği yanıtı alamamıştı.

İnan&[#]8217;ın performansa bağlı üretim projesi; İşçi başına günlük üretim olan 650 kilogram olan kömürün, yüzde 50´si yeraltı üretim maden nezaretçisine, yüzde 45´i pano ayak üretim ustasına (kazmacı), yüzde 40´ı pano ayak üretim işçisine (kazı yedek), yüzde 35-40´ı Yeraltı üretim destek sanatlarına, yüzde 35-40´ı yerüstü işçilerine verilecek. SSK, İşsizlik Sigortası, Amele Birliği Aidatı, iki adet ikramiye ve Kıdem Tazminatı dışında hiçbir ilave ödeme yapılmaması öngörüyordu.

Performan Sistemi önerisinde ayrıca; 650 kilogram kömür üreten işçiye bin 185 TL, 800 kilogram kömür üreten işçiye bin 459 TL, bir ton kömür çıkaran işçiye ise bin 828 TL.ücret verilmesi öngörülüyordu.

SENDİKA MEMNUN

TTK Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ın bu yaklaşımı Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nı da memnun etti. İnan&[#]8217;ın sabit ücret konusundaki ılımlı yaklaşımıyla birlikte her iki kurum yöneticilerinin bir araya gelmesi bekleniyor. TTK Yönetimi ile GMİS yönetiminin Enerji Bakanına ayrı ayrı verdikleri raporların düzenlenerek ortak talep haline getirilmesi durumunda hükümetin yaklaşımının nasıl olacağı merak ediliyor.

HAMDİ UÇAR UZLAŞMA İSTEMİŞTİ

Diğer yandan işçi talebi ve TTK ile GMİS arasında yaşanan görüş ayrılığının yanında Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar her iki kurumun talep ve yöntem konusunda uzlaşması gerektiğini söylemiş ve uzlaşmaları durumunda gerekeni yapacaklarını açıklamıştı.

Uçar&[#]8217;ın ve Milletvekillerinin bu uzlaşmanın sonunda nasıl bir adım atacağı merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi