Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, TBMM&[#]8217;deki ofisinde Yazı İşleri Müdürümüz İlknur Çıtlık&[#]8217;ın sorularına samimi yanıtlar verdi:

İşçi alımı yapılmaması ve üretimin düşmesi nedeniyle sürekli olarak TTK&[#]8217;nın özelleştirileceği konuşuluyor. Sizin bu konuya bakışınız nedir. TTK özelleşecek mi? Yada özelleştirilmeli mi? Hükümetin bu konuda bir planı var mı? TTK Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ın performansından memnun musunuz?

Şuanda TTK&[#]8217;nın kapatılması yahut özelleştirilmesi gündemde değil. Üretim düşüklüğü elbette sorun ama bugünün sorunu da değil. Zorlaşan ve muntazam olmayan damarlar var. Oda üretim faaliyetlerini ciddi şekilde etkilemektedir. Bazı dallarda işçi açığımız var. Buda üretimi olumsuz şekilde etkilemektedir. Üretimin nasıl çoğaltılabileceği konusunda gerek sendika gerekse kurum kafa yormaktadır. Hep beraber bizde elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmak suretiyle üretimin arttırılması adına bir çıkış yolu bulmaya çalışmaktayız. İnşallah bu önümüzdeki süreçte özel sektöründe mesela Soma işletmesi başta olmak üzere faaliyetlere katılıyor olması Zonguldak taşkömürü üretimin çoğalacağı anlamına gelmektedir. Bizde bu süreci destekliyoruz ama TTK&[#]8217;nın özelleştirilmesi yahut kapatılması gündemde yok.

Filyos Projesi neden bu adar uzadı? Sayın Başbakan ne diyor ve ne zaman hayata geçecek? Filyos konusunda yıllardır benzer söylemlerde bulunmak zorunda kalmak sizi sıkıntıya sokuyor mu? Filyos&[#]8217;la ilgili son durum nedir?

Filyos Projesi kolay bir proje değil. Ama sona gelindiğini söyleyebilirim. Limanın ihalesi için hiçbir eksiklik yok. Yani her an ihalesine çıkılabilir. Yerlerin yatırım tahsisli planlaması yapılmaktadır. Sedde çalışmalarının bitirilmesine uğraşıyoruz. O çok önem taşıyor. O alanda onun dışında da bir eksiğimiz kalmadı. Sanayi Bakanlığı konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Öyle bir proje ki 7-8 Bakanlığı ilgilendiriyor. Bakanlar Kurulu kararıyla endüstri bölgesi ilan edilecek. Ondan sonrada tahsislere başlanacak. Türkiye&[#]8217;de ilk defa bir yer endüstri bölgesi olacak. Burası sadece bizim için yada bölge için değil Türkiye için çok önemli bir yatırım bölgesi olacak. 14 milyon metrekareden bahsediyoruz. Bu çok önemli bir şey. Öyle ümit ediyorum ki 2012 senesi Filyos Vadisi Projesi için çok yönlü gelişmelerin hep beraber yaşanacağı bir yıl olacaktır.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin adının, ´Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi´ olarak değiştirilmesi için CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak kanun teklifi verdi. Bu teklifi nasıl değerlendiriyorsunuz? Üniversitenin kuruluş teklifine imza atmış bir kişi olarak üniversiteye sizin adınızın verilmesine ne dersiniz?

O üniversiteyi kuran benim. Milli Eğitim Bakanlığım dönemimde kuruldu. Ama Zonguldak Üniversitesi olarak değil Zonguldak Karaelmas Üniversitesi olarak kuruldu. O ismi özellikle ben kendim koydum. Allah rahmet eylesin Sayın Ecevit&[#]8217;in adının bir üniversiteye verilmesini bende isterim ama bu Zonguldak Karaelmas Üniversitesi mi olur yoksa başka bir üniversite mi olur benim o konuda değerlendirme yapmam bana göre yanlış olur.

SGK İl Müdürü ve Milli Eğitim Müdürünün tayinleri yapıldı? Sizin bu tayinlerden haberiniz var mıydı? Zonguldaklı bürokratların görevden alınması sizi rahatsız ediyor mu? Bu konuda herhangi bir girişiminiz oldu mu?

Tayinlerden haberimiz oldu. Daha öncesinden haberimiz vardı ve Milli Eğitim Müdürü Harun Beyin süresi dolmuştu. Deneyimli bir arkadaşımız ve başka bir yerde değerlendirilmesini beklerdim, umardım. Ama olmadı. Muharrem Demirci arkadaşımız Zonguldak&[#]8217;a uzun yıllar hizmet etmiş olan bir arkadaşımız. Ama Bakanlığın biraz gençleşme politikasının olduğunu düşünüyoruz. Bundan da sonradan haberim oldu. Önceden haberim yoktu.

Karabük&[#]8217;te ortak akıl toplantısı gerçekleştirildi ve orada Filyos Projesi gündemdeydi. Zonguldak&[#]8217;ta hiçbir milletvekili veya yönetici bu toplantıya katılmadı. Sizin toplantıdan haberiniz var mıydı? Diğer milletvekillerimiz niye katılmadı?

Beni toplantıya davet ettiler ama o toplantı iyi bir koordinasyon sağlanarak yapılsaydı elbette biz de katkı yapardık. Ama şahsen ben emrivaki ile karşı karşıya kaldım. Bize sadece bir davetiye geldi. Doğrusu böyle olunca çok olumlu sonuçlar çıkacağı ümidini taşıyamadım. Daha doğrusu katkı yapabileceğim ümidini taşıyamadım. Ama biz ortak sorunlarımızı sadece Zonguldak olarak çözüyoruz. Havaalanına bir katkıları olmadı. Biz çok paralar harcadık. Filyos Projesi&[#]8217;nden yine en az bizim kadar Bartın ve Karabük yararlanacak. Ama o konuda da bir katkıları olmuyor. Biz onları yapıyoruz. Bundan sonrada devam edeceğiz. Arkadaşlarımız da bize katkı sağlarlarsa çok memnun oluruz. Ben sadece Zonguldak değil aynı zamanda Karabük ve Bartın milletvekiliyim. Hiçbirini Zonguldak&[#]8217;tan ayıramam. Ayırırsam benim üzerimde hakları olan Karabük ve Bartınlıları gücendirmiş olurum. Aklımdan da öyle bir şey geçmez. Benim arzum sorunların çözümü için tekrar bu 3 ilin müşterek hareket etmesidir. Bu konuda atılacak bütün adımlara ben destek olurum. Yeter ki hedefini iyi öğrenebileyim ve bileyim.

Soğuksu pazaryerinde yoğun kar yağışının ardından çökme meydana geldi. 2 kişi hayatını kaybetti. Bu konuyla ilgili ne diyeceksiniz? Sizce ihmalkarlık var mı?

O konuda kesin bir değerlendirme yapmanın mümkünatı yok. Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet Savcılığı olaya el koydu ve orada incelemeler yapacak. Ama gelen bilgiler orada bir gün önce teknik bir araştırmanın yapıldığı ve maalesef yapılan o teknik araştıranın sonucunda bir tehlikenin olmadığı yönünde bir rapor tanzim edildiğidir. En azından bir ihmalin olduğu anlaşılmaktadır. Ama olay yargıya intikal ettiği için hepimizin sükunetle sonucu beklemek lazım.

Editör: Pusula Gazetesi