Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret ederek TTK Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen kazada bir maden işçisinin şehit olması nedeniyle başsağlığı diledi.

Ziyarette Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Valilik Özel Kalem Müdürü Mehmet Alas da hazır bulundu.

Kaza ile olarak bilgi veren GMİS Genel Başkanı Alabaş, “Çetin Sefer adlı arkadaşımızı bu kazada kaybettik. Teknik ekibimiz kazanın meydana geldiği alanda inceleme yaptı. Gevşek tavanlı olan bir bölgede kaza meydana gelmiş. Arkadaşımızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Biz GMİS olarak sadece TTK’daki değil Zonguldak’taki tüm maden işçilerinin gerek özel sektör gerekse kaçak ocaklarda hayatını kaybeden maden işçilerinin cenazelerinin kaldırılmasında yardımcı oluyoruz” dedi.

Sendikalarının örgütlenme çalışmaları hakkında da bilgi veren GMİS Genel Başkanı Alabaş şöyle konuştu; “Örgütlenme çalışmalarımıza başladık. Bölgemizdeki sendikasız maden işçilerini GMİS örgütlülüğü altında toplamak hedefimiz. 2010 yılında Kozlu ve Üzülmez Müesseseleri’nde çalışan taşeron şirketlerde örgütlenme çalışmamız olmuştu ancak şirket yargı süreci başlatmıştı. Bu yargı süreci lehimize sonuçlandı. HEMA şirketinde yaklaşık 685 işçiyi örgütledik. Bölgemizdeki diğer özel ocaklarda çalışan maden işçilerini de örgütlemek hedefimiz. Başarılı olacağımıza inanıyoruz” .

Vali Erol Ayyıldız, başsağlığı dileğinde bulunduğu ziyaretin bir vesileyle iade-i ziyaret olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Hepimizin başı sağ olsun. Madencilik, sektör olarak riskleri diğer sektörlere oranla daha fazla olan bir alan. Dolayısıyla işçinin sağlığı, güvenliği ön planda. Kaçak ocaklar itibariyle sonuçta kaçak, kanunsuz bir işlem yapılıyor. Bu ocakların denetlenmesi noktasında patlatma yapılıyor. Bu alanda maalesef emniyet ve jandarma olarak alanda her ne kadar denetim yapılıyorsa da bu olay var. Geçtiğimiz hafta kaçak ocakta bir vatandaşımızı kaybettik. Fakru zaruret içinde bir aile. Onlara katkı vermeye, destek olmaya, yaralarına derman olmaya çalışıyoruz.

Tabii kaçak ocakların önleminin bir an önce alınması lazım. Başta Valilik olarak biz, sendikal sorumluluk olarak siz ve tüm toplum olarak kaçak ocakları en aza indirmeli hatta tamamen ortadan kaldırmalıyız. Özel sektör olsun, kamu sektörü olsun tüm güvenliği ve altyapısıyla, insana yakışır bir hizmet anlamında çalışabilecekleri bir ortam hazırlamak en büyük hedefimiz. Bu bizim birinci önceliğimiz. Zonguldak bu anlamda kendini aşan bir seviyeye gelir diye düşünüyoruz. Tüm camianıza başsağlığı diliyoruz”.

GMİS’in Türkiye’deki sendikacılığın gelişimine önemli katkılar sağladığını belirten Vali Ayyıldız, “Türkiye’de sendikacılığın belli bir kademeye gelmesini sağlayan bu sendikamız oldu. Sendikacılık belli bir noktaya geldiyse bunda sizin katkınız büyük. Üretim varsa sendikalar var. Özellikle kamu alanında alan ne kadar verimli olursa hem devlet, hem çalışanlar, hem kurumlar ve sendikalar ayakta kalabilirler. Özel sektörde de örgütlenme çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Hep beraber devlet dediğimiz hepimizin içinde bulunduğu bu camiayı daha yüksek ve daha iyi bir seviyeye çıkarmak hepimizin görevi” dedi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’a gülen ve ağlayan madenci portrelerinin bulunduğu iki ayrı fotoğraf hediye etti. Ayyıldız, gülen madenci fotoğrafı için “Gördüğüm en güzel fotoğraflardan biri” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi