Zonguldak´ta can kaybına ve maddi zarara neden olan kaçak maden ocaklarının önlenmesi için yasal işletmecilerin üretim sahalarındaki kaçak ocaklara karşı sorumlu tutulacağı belirtildi.


Kömürün Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun (TTK) kiraladığı sahalar dışında yer üstüne çıkarılmasının ve üretilmesinin yasak olduğu kentte, Valilik önderliğinde kaçak işletmelerle mücadele toplantıları düzenlenmeye başlandı.


Bu kapsamda, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretim yapılan, can kaybı ve yaralanmaların yanı sıra devleti de maddi zarara uğratan kaçak ocaklara yönelik denetimler şıklaştırıldı.


Vali Erdal Ata yaptığı açıklamada, kentin ekonomisinde madencilik sektörünün payının büyük olduğunu, ancak kaçak kömür ocakları sorunu yaşadıklarını söyledi.


Kentte kaçak madenlerde 5 yılda 20 kişinin hayatını kaybettiğini, bunun önüne geçebilmek için çalıştıklarını vurgulayan Ata, şöyle konuştu:


´´Vatandaşların hayatını kaybetmelerinin yanı sıra devletin ciddi kayıplarını da önlemeyi istiyoruz. Özel işletmelerden TTK kira payı, İl Özel İdare Müdürlüğü ve belediyeler de kömür işletmelerinin satışından yüzde 4 pay alıyor.


Ancak, kaçak ocaklar kayıt dışı olduğu için devlet zarara uğruyor. Bunların önüne geçebilmek için çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin katıldığı toplantı yapıldı. Bazı kararlar alındı. Önümüzdeki günlerde de özel işletme sahipleriyle toplantı gerçekleştireceğiz. Onların da uyması gereken kuralları hatırlatacağız.´´


Emniyet güçlerinin fotoğraf makineleri ve kamerayla kaçak kömür ocaklarında çekimler yaptığını aktaran Ata, ´´Çalışma şartları çok kötü. İş güvenliği ve işçi sağlığı olarak uygun yerler değil. Ama insanlar çaresizlikten, iş bulamadıklarından oralarda çalışmak zorunda kalıyorlar´´ dedi.


Özel kömür işletmecileriyle gerçekleştirecekleri toplantıda, ´´kaçak kömür çalışması yapılan sahalardaki sorumluğun kendilerine verileceğini´´ bildiren Ata, şöyle devam etti:


´´İşletmecilere kendi sahalarından sorumlu olacağı mesajı verilecek. İşletmecilere ´Sizin sorumlu olduğunuz sahalarda kaçak ocak yakaladığımız takdirde bunun faturasını size ödetiriz´ şeklinde gerekli uyarılarda bulunulacak.


Kömür ocağı sahiplerinin TTK ile yaptıkları bir sözleşme var. Kurumun genel müdürlüğünü uyardık.


Belirli ihtarlardan sonra halen sorumlu olduğu kömür sahasında kaçak ocak yakalanan işletme sahiplerinin sözleşmesinin iptal edilmesini planlıyoruz. Kurum, konuyu hukukçularına inceletecek, kira sözleşmesine bu yönde madde ekletilmesini istiyoruz. Bunlarla kalıcı yaptırımlar öngörüyoruz.´´


DENETİMLER ARTACAK


Vali Ata, ilde kaçak ocaklara yönelik denetim ve kontrollere ağırlık verileceğini belirterek, şunları kaydetti:


´´Belki tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil ama asgariye indirmek için var gücümüzle çalışacağız. Kaçak ocaklar, özel kömür sahaları ve TTK´ya ait alanlarda da var. Ancak, ağırlıklı olarak özel işletmelerin sorumluluğundaki yerlerde faaliyet gösteriyorlar.


Kaçak kömüre karşı 24 saat görevli polis ve jandarma ekibi oluşturduk. İlin belirli çıkış noktaları var. Oralardan çıkan tüm kömür kamyonlarının denetimlerini yaptırıyoruz.


Bunların faturaları, sevk irsaliyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´nın hazırlattığı maden naklinde kullanılan fişler var mı? Yok mu? Bunların araştırmasını yaptırıyoruz. Bölgemizde büyük kuruluşlar var. Bunlar nerelerden kömür alıyor, bunun araştırmasını da Maliye gerçekleştirecek. Gerekli belgeler olmadan istasyondan trenle de asla kömür nakline izin verilmeyecek.´´


´´KİMSENİN OCAĞINA ATEŞ DÜŞMEYECEK´´


TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun kaçak ocaklardaki kazalarda ölüm ve yaralanma riskinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:


´´Özel kömür işletme sahipleriyle toplantı yapılacak. Alınacak önlemler görüş birliği içinde hayata geçirilecek. Çünkü, insan hayatı her şeyden önemli. Artık, kaçak ocakların kimsenin ocağına ateş düşürmemesi için tedbirlere ağırlık verilecektir.´´


´´DEVLETİN GÜNLÜK ZARARI 100 BİN TL´´


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir ise kaçak kömür ocaklarından en çok özel kömür ocaklarının dertli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


´´Bu kaçak kömür ocaklarının koordinatları, yetkili tüm kurumlara defalarca verildi.


Kentte faaliyet gösteren çok sayıda kaçak maden ocağı var. Devletin, kaçak çıkarılan kömürden zararı günlük 100 bin TL´dir. Kaçak kömürler, özel işletmelerin sahasından alınıyor. Bu ocaklara giden yolu, kullanılan elektriği ve maden direğinin sorgulanmasını yıllardan beri istiyoruz.´´

Editör: Pusula Gazetesi