Karabük´te, &[#]8220;Zonguldak-Bartın-Karabük Gündemindeki Projeler ve Ortak Akıl Toplantısı&[#]8221; yapıldı.
Karabük Valili ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Dünya Gazetesi koordinatörlüğünde &[#]8220;Zonguldak-Bartın-Karabük Gündemindeki Projeler ve Ortak Akıl Toplantısı&[#]8221; Safranbolu Zalifre Otel´de gerçekleştirildi. Toplantıya; Karabük Valisi İzzettin Küçük, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Karabük TSO Başkanı Pehlivan Baylan, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, BAKAP Genel Sekreteri Faruk Tezel, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kaymakam Gökhan Azcan, Karabük TSO üyeleri ile işadamları ve Dünya Gazetesi yazarı Osmöan Arolat katıldı. Açılış konuşmasını yapan TSO Başkanı Pehlivan Baylan, &[#]8220;Bundan bir ay önce biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni teşvik yasası çıkacak konusunda çok duyarlı olduk ve bize büyük katkı sağlayan Mehmet Ceylan Beyi ziyaret ettik. Durumu izah ettik, saolsunlar bakanlarımız meseleye hakım oldular ve biz bu teşvik yasasında Karabük, Bartın, Zonguldak olacak gibi bir bilgilendirme bülteni hazırladık ve 5 bin tane bastırdık. Bakanlar olsun bölgemiz milletvekilleri olsun hepsini uyardık. Bu çalışma sonucunda bu toplantı bu durum ortaya çıktı. Ayın sonu itibariyle Başbakanımıza ilgili Bakanımız Zafer Çağlayan´ın dosyayı sunacaklar. Biz Karabük´te bir teşvik, iki Filyos vadisini konuşmamız lazım dedik. Zonguldak, Bartın teşvikleri bizi ilgilendiriyor. Çünkü bizler aynı havayı teneffüs eden bir insanız, kaderimiz bir, bir tarafın güldüğü noktada bir tarafın ağlamasını istemiyoruz. Bu sebeple bu bölgede adil bir adalet istiyoruz&[#]8221; dedi. Filyos vadisinin Anadolu´dan dünyaya açılan en büyük deniz olduğunu da anlatan Baylan konuşmasını şöyle sürdürdü:
&[#]8220;İlk konumuz teşvik. Batı Karadeniz Bölgesi işin neresinde? Kanun çıkmadan biz bugünden Dünya Gazetesinin önderliğinde, Başbakanımıza söylemek istiyoruz ve bölge halkına duyurmak istiyoruz. Yine aynı şekilde Filyos vadisi 1980 yıllarda proje olarak yapılmış, bizim için ve Başbakanımız içinde söylüyorum Güney Doğu´da GAP ne ise, bizim bölgemizde de bu o kadar önemli. Bartın limanımın demir yolu bizi ilgilendiriyor, Ereğli limanı bizi ilgilendiriyor ve birçok sulama alanı, tarımın gelişebileceği Filyos vadisi Anadolu´dan dünyaya açılan en büyük deniz. Ankara´dan düşünmeliyiz, Kayseri olarak düşünmeliyiz. Burada Bartın, Karabük, Zonguldak ortak akıl sorunu ile çıkacak bir olay. 2023 vizyonunda Karabük yerini almalı, Zonguldak, Bartın yerini almalı. Bu bağlamda birlikte akıl toplantısı ve birlikte hareket etmeliyiz. Baktığımız zaman dünyada küreselleşmeler ile bazı sektörler fırlayıp gidiyor. Biz bu toplantıların sonunda bir çok şeyi karara bağlamamız gerekiyor. Bunu anlıyoruz ve oda olarak güzel şeyler yaptık bunları biliyoruz. KOSGEB´i getirdik valimizin desteği ile. Kredi desteğini getirdik ve bu bölgenin insanı ile Türkiye´ye 60 milyon dolarlık bir gelir oluşturduk Burada ortak akıl olarak kullanmamız lazım ve biz her konuşmamızda filyosu işlemek lazım. Demir çelik kültürünün yoğun olduğu bir bölgeyiz. Safranbolu gibi bir turizm ilçemiz var. Üniversitemiz ile gurur duyuyoruz. Hayal kurup hedef yapıyoruz ve 35 bin öğrenci diyoruz aynı takım oyununu filyosa uygulamamız lazım. Gerek teşvik gerekse filyos da destek verilmesi gerekiyor. Teşvikler noktasında turist var teşvik konusunda geriledik.&[#]8221;
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, birlik olup kafa kafaya verip sorunları çözmeleri gerektiğini vurgulayarak, &[#]8220;2013 çılgın projelerin meydana geleceği bir yer olan Karabük´ün hava yolu ile bir yerlere bağlanması gerekiyor. İletişim ve teknolojinin olmadığı yerde hiç bir şey olmayacak ama ben buna inanıyorum ki Karabük çok kısa bir süre sonra İstanbul´a uçak seferlerini yapacaktır&[#]8221; dedi.
Kalkınma Bakan Yardımıcı Mehmet Ceylan da, Karabük - Bartın ve Zonguldak bölgesinin demir çelik ve madencilikte sanayileşmenin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirterek, &[#]8220;Bir zamanlar geçmişte demir piyasasının şekillendiği bir ildi Karabük. Zonguldak´ta TTK´da 40 bin işçi çalışıyordu, Ereğli Demir Çelik´te binlerce insan çalışıyordu. Kamu sanayilerinin yoğun olduğu bir bölgeydi bu bölgeler. Zaman içinde de serbest piyasaya geçişle birlikte kitler büyük ölçüde özelleşti bugün ERDEMİR, KARDEMİR özelleşti. Çimenta, Seka fabrikaları özelleşti. Geçmişte rekabet güçlüğü çekmeyen bu servisler özelleştirme sonrasında yoğun bir rekabet ortamında ayakta durmaya çalıştılar. Bölgede de özel sektörleşme çıktı ve bununla beraber sıkıntılar meydana geldi. 1994 yılında dönemin hükümeti KARDEMİR´i kapatma kararı dahi almıştı. O günleri unutmamak lazım ama Karabük halkı bir oldu biz fabrikamızdan vazgeçmeyiz dedi ve KARDEMİR bugün bakıldığında çok güzel bir noktada o zamanlarda hammadde alamaz denilen fabrika birden fazla kendi içinde fabrikalar bacaları dikti. Bugün 2 bin tonu zorlayan bir KARDEMİR görüyoruz. Daha da iyi olmasını arzu ediyoruz&[#]8221; diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Ceylan, Barı Karadeniz bölgesinin sıkıntıları olduğunu ve bunun yaşanan göçle bir gözlemlendiğini de anlatarak, &[#]8220;Zonguldak 2000´li yıllarda nüfusu 1 milyon civarındaydı ama bugün 600 binler seviyesine gelmiş. Son 30 yıl içinde göç vermiş zaman içinde irtifa kaybetmiş. Bu süreç içerisinde bu kuruluşlarımızı idame ettirecek ve alt yapı projeleri de sunulmak üzere bir çok projemiz hayata geçirildi ve bölgemizi ilgilendiren bir çok projede sunulacak. Bu tür önemli projelerde oto yol gibi olsun demir yolu olsun bu projelerde birlikte hareket etmek zorundayız. Bu bölge 3 bölgeyi ilgilendiriyor ve gönül isterdi ki bu iç ilimizin bu toplantılarda hep birlikte bir araya gelmek. Valiler, belediye başkanları hepsinin bu toplantılara katılmasını isterdik. Bölgemizi ilgilendiren konular var birlikte hareket etmeliyiz. Bu istişare toplantılarını daha sık gerçekleştiririz&[#]8221; dedi.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise, &[#]8220;Biz Zonguldak Bartın ve Karabük olarak her zaman birlikte idik ve bundan sonrada birlikte olacağız. Bir çok projemizde birlikte hareket ediyoruz. Bölgenin gelişmesi ve kalkınması noktasında birden çok neden var ve bu nedenleri bu toplantımızda koyacağız. Zonguldak 3 il birlikte iken Türkiye´nin en büyük vilayetlerinden birisi idi. İstihdamın sanayinin iş bakımından en önemli illeri arasında idi ve bu önemlilik hala devam ediyor ve sunulan projeler hayata geçiyor&[#]8221; dedi.
AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci ise, Türkiye´nin gerçekten büyüdüğünü ve kendini aşarak ihracatta yüzde 84 sanayi ürünleri olması Türkiye´nin artık sanayi bölgesi olarak devam ettiğini söyleyerek, &[#]8220;Türkiye 2003´den bu yana ulaşımdan sağlığa büyük yatırımlarla değişimler yaşamıştır. Biz bugün burada ortak yatırımlarımızın değerlendirilmesi yapacağız. Karabük 81 vilayet içerisinde 200 milyon dolarlık ticaret ile 30. sıralarda ve bizlerin bu sayıyı 20´lere indirmek istiyoruz. Filyos projesi bu üç ilimizin olmazsa olmazı ve can damarıdır. Bugün bölgede büyük küçük 148 tane fabrika ve atölye var. Son 8 yıl içinde bölge ormanlarına bin kilometreye yakın orman yolu yapılmıştır. Bunun sonucunda bölge halkına aktarılan kaynaklar artmıştır. Karabük ilimizde büyük küçük 20 tane kereste fabrikası 100´e yakın mobilyacılarımız var. Bunlar ürünlerini pazarlamaktadırlar ve bu sektörlerde yaklaşık 500 kişi istihdam ediyor. Bunun yanında güçlü şirketler kurulmalı ve marka oluşturulması gerekiyor. Bu oluşumu destekliyoruz ve bu konuda istekli arkadaşlarımız ile bir toplantı yaptık&[#]8221; dedi.
Toplantı daha sonra Dünya Gazetesi yazarı Osman Arolat´ın moderatörlüğünde devam etti.
Editör: Pusula Gazetesi