Alınan bilgiye göre, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, geçen yıl kayın, ıhlamur, akasya, ceviz ve meşe gibi 2 milyon 500 bin fidan yetiştirilen Gökçebey ilçesindeki 3 milyon adet kapasiteli fidanlıkta, doğa dostu üretim yapmayı hedefliyor.
Ankara ve Iğdır gibi birçok kentteki okul, cami, kurum ve kuruluşların taleplerinin de karşılandığı fidanlıkta kullanılan poşet tüplerin doğaya zarar vermeyen türden olmasına yönelik araştırmalar yapılıyor.
Bu yıl 2 milyon 111 bin adet fidan elde edilmesi planlanan tesiste, Kanada ve ABD´de kullanılan doğaya yeniden dönüşebilen naylon poşetlerden kullanılmasına yönelik ilgili firmalarla görüşmeler yapılıyor.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fidanlıklarından bu yıl 3 bin 483 kilogram çitlembik, üvez, kara yemiş, kızılcık, ateş dikeni, kuşburnu, alıç, çınar, defne ve fıstık çamının yanı sıra gül ibrişim tohumundan 2 milyon 111 bin adet fidan elde edilmesinin planlandığını bildirdi.
Bu kapsamda 20 dekar alanda fidan üretimi için damlama sulama sistemi kurulmasını planladıklarını kaydeden Uzun, şu bilgileri verdi:
´´Buradaki fidanlarımızda, Kanada ve ABD´de kullanılan ´doğaya yeniden dönüşebilen ve kendi kendini parçalayan katkılı naylon poşetlerden kullanabilir miyiz?´ diye araştırma yapıyoruz. Pazarlayan firma ile irtibat halindeyiz.
Bu tür poşetler büyük marketlerde alışveriş poşeti olarak kullanılıyor. Biz de uygulamak istiyoruz. Çünkü, yetiştirdiğimiz fidanları toprakla buluşturduğumuzda çok fazla atık çıkıyor ve bu naylonlar 300-400 yıl bozulmadan doğada kalabiliyorlar.
Atık oluşturmadan doğrudan toprakla kaynaşabilen biyolojik ürün katkılı naylonlarda yetiştireceğimiz fidanlar, doğrudan toprağa dikilebilecek, böylelikle kökleri de zedelenmeyecek. Bunun kullanılması ile ilgili ülke genelindeki müdürlükler olarak ilk başvuruyu biz yaptık.´´
Editör: Pusula Gazetesi