Alınan bilgiye göre, 50 yılı aşkın TTK´nın Kozlu ve Üzülmez Müessese Müdürlüğü´ne bağlı maden ocaklarında üretilen kömürün yıkandığı, ancak kurumun ihtiyacına cevap vermediği gerekçesiyle 2006´da yıkımına başlanmasından bir süre sonra koruma altına alınan tesisin alanının, sosyal projelerde kullanılması amaçlanıyor.
Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği´nin 26 Eylül 2006´da tesisin içindeki bir binanın tarihi niteliği bulunduğu gerekçesiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´na müracaatından sonra yıkımı durdurulan tesisle ilgili açtıkları davayı kaybeden TTK ve Zonguldak Belediyesi, yatırım planlarının hayata geçmesi için Danıştay´a yaptıkları itirazının sonuçlamasını bekliyor.
Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, kömür yıkama tesisindeki tüm yapıların yıkılmasına karşın Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olduğu bildirilen binaya koruma kurulu kararı doğrultusunda dokunulmadığını söyledi.

-´´TERK EDİLMİŞ KASABA GİBİ´´-
TTK Genel Müdürlüğü ile Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi´ne açtıkları davayı kaybetmeleri üzerine yerel mahkemenin kararının bozulması amacıyla Danıştay´a başvurduklarını anlatan Gonca, şöyle konuştu:
´´Lavuar bölgesinin yüzde 40´ının yeşil alan, kalan kısmının da bölgeye yarar sağlayacak biçimde proje uygulanmasını istiyoruz. Yaklaşık 140 bin metre kare alan için Vali Erdal Ata´nın girişimiyle bir mimar proje hazırlıyor. Özellikle merkezde arazi sıkıntısı çeken kentimiz için burası paha biçilemez değerde.
Şu anda yıkım çalışmalarının bırakılmasıyla tesis alanı adeta terk edilmiş kasaba görüntüsünde. Danıştay´ın kararının ardından burasıyla ilgili projelere yön verilecektir. Eğer, bina korunmaya devam ederse çevresinin düzenlenmesine yönelik yatırımlara yönelinecek. Ancak, yapılması istenen herhangi proje Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu´nun onayından geçmek zorunda kalınacaktır.´´
Editör: Pusula Gazetesi