Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, geniş yer alarak kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi. Söz konusu uygulama yaygın basında geniş yer aldı. Uygulamaya farklı tepkiler gelirken Zonguldak Barosu net bir tavırla bu uygulamaların halkı Atatürk sevgisinden koparmaya yönelik bir uygulama olduğunu söyledi.

Müsteşar Emin Zararsız´ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim müdürlüklerine dün gönderdiği yazıda, 1 Ekim 1981 tarihli ´Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği´ hükümlerinde, Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatılmıştı. Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedilmiş ve yazıda şöyle denilmişti; &[#]8220;Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır&[#]8221;

BARODAN SERT TEPKİ GELDİ

Zonguldak Barosu adına bir açıklama yapan Başkan Kerem Ertem uygulamanın yanlış olduğunu belirterek; &[#]8220;Bilindiği üzere, Van Depremi sebebiyle 29 Ekim 2011 günü gerçekleşecek Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ertelenmişti. O gün de dediğimiz gibi, Bayramlar, sadece şenliklerin yapılacağı bir &[#]8220;meydan&[#]8221; değildir; &[#]8220;nesli ve vicdanı hür&[#]8221; yeni bir hayatın nasıl kazanıldığının muhasebesi ve geleceğe yönelik irademizin daha da güçlendirildiği buluşmadır.

Milli Eğitim Bakanlığı&[#]8217;nın Valiliklere gönderdiği yeni bir genelgede, &[#]8220;19 Mayıs Atatürk&[#]8217;ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramının&[#]8221; okullarda kutlanması istenilmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanlığının, gençliğin; bütün topluma, &[#]8220;geleceğe yönelik umut, heyecan, bağımsızlık aşkı, modern dünyada var olma iddiasını&[#]8221; sunma fırsatını içeren ve Atatürk&[#]8217;ün anılmasını vesile eden bu bayramı meydanlardan, halktan, vatandaşlardan koparması anlamına gelecek bu kararını kabul etmiyoruz.

Eğer, bu bayramın halkın içinde, halkın katılımıyla kutlanması mümkün olmazsa, halkın kutlayacağı bir &[#]8220;19 Mayıs&[#]8221;ın destekçisi ve aktörü olacağımızı, Zonguldak Barosu adına şimdiden ilan ediyorum&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi