&[#]8216;Kelebeğin Rüyası&[#]8217; isimli sinema filmi çekimi hazırlıkları için Zonguldak´a gelen ünlü oyuncu ve yönetmen Yılmaz Erdoğan, Genel Maden İşçileri Sendikası´nı (GMİS) ziyaret etti.

Ekibi ile birlikte GMİS´i ziyaret eden Yılmaz Erdoğan, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilat ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile görüştü. GMİS´i ikinci kez ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, Zonguldak´ın madenci kültürü, acıları ve ülkenin her yöresinden gelen insanlarının bir arada yaşama olgusu ile dikkat çektiğini ve bunu bir film ile ölümsüzleştirmek isteğini kaydetti. Erdoğan, &[#]8220;Uzun zamandır uğraştım bir hikaye bu. Benim için de çok özel. Bunun için hazırlıklarımıza başladık. Eski Zonguldak´ı bir platoda tekrar kuruyoruz. Dilerim bizden sonra da kalıcı olurda, başka arkadaşlarımızın da kullanıma sunulur. Kalıcı bir eser olarak korunur ve burada çeşitli kültürel etkinlikler de yapılabilir. Bizler bu filmi çekerken bütün Zonguldaklıların yardım ve desteğini bekliyoruz. Sizlerin arşivlerinizden de yararlanmak istiyoruz ki o zamanın tarihini iyi yansıtabilelim&[#]8221; dedi.

Erdoğan´ın böyle değerli bir projesi için teşekkür eden GMİS Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam ise, &[#]8220;Bizler madenci ve onun örgütlü gücü sendikası olarak her türlü yardıma hazırız. Sizlerin başarılı çalışmalarını takdirle izliyoruz. Çekeceğiniz film ile Zonguldak, madenci ve kültürünü en iyi şekilde yansıtacağınıza inanıyoruz. Şimdiden başarılar diliyoruz&[#]8221; diye konuştu.

Sarıçam, GMİS ziyaretinden dolayı Erdoğan´a, madenci heykeli ve içinde GMİS yayınlarının bulunduğu çanta hediye etti.

ESKİ ZONGULDAK YENİDEN KURULACAK

&[#]8216;Kelebeğin Rüyası&[#]8217; isimli sinema filmi için kurulacak olan plato ile 1930-1940&[#]8217;ların Zonguldak&[#]8217;ının ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Çekimler bittikten sonra plato kalacak ve sunacağı görsel zenginlikle kentin kanayan bir yarsına merhem olabilecek. Eski Zonguldak&[#]8217;ı yaşatma ve o dönemde kalan mimari değerleri korumada hassas davranmayan Zonguldak kültürel bir motif kazanmış olacak. Zonguldak&[#]8217;ta yıllardır siyaset ve yöneticilik yapmış olanların elbirliğiyle yok ettiği değerlerin aksine yapılacak plato kent turizmi içinde bir fırsat olacak. Yılmaz Erdoğan&[#]8217;ın; &[#]8220;Eski Zonguldak´ı bir platoda tekrar kuruyoruz. Dilerim bizden sonra da kalıcı olurda, başka arkadaşlarımızın da kullanıma sunulur. Kalıcı bir eser olarak korunur ve burada çeşitli kültürel etkinlikler de yapılabilir&[#]8221; sözleri bu bağlamda çok anlamlı.

Platonun kurulacağı yer üzerinde çalışma yapan ekip, ileride başka bir çalışmanın yapılmayacağı ve korunacağı bir alan olmasını istiyor.

ERDOĞAN, BEHÇET NECATİGİL&[#]8217;İ CANLANDIRACAK

Zonguldak´ın, Türkiye´yi sırtında taşımış bir şehir olduğunu anlatan Erdoğan; filmde, Zonguldak´ta yaşamış yazarlar Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu´nun hayatının anlatılacağını belirterek; şunları söyledi: " Filmin kadrosunda Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin ve Yılmaz Erdoğan var. Aslında üç şair var. Ben Behçet Necatigil´i canlandıracağım. Şubat sonunda çekimlere başlayacağız. Hikayenin İstanbul kısmı da var. Haziran ve Temmuz aylarında neredeyse buradayız. Zonguldak´ta dekor arıyoruz. Bir şehir çıktı aslında bir de dekor yapacağız. Belediye Başkanı ile o konuyu görüştük. O dönemin caddesini ve iskelesini dekorla yapacağız. Onun için mekan arıyoruz. Asıl önemli olan şey şiirin filmini yapma fırsatı bulmak. Şiirin Anadolu´daki en derin damarlarından biri, aslında çok kömür damarı var ama şiir damarı da var. Enteresan bir edebiyat ve şiir damarı var. Beni bu çok heyecanlandırıyor. Şiir, aşk, savaş ve maden; her şeyin karıştığı bir film yapmak beni heyecanlandırıyor."

Editör: Pusula Gazetesi