Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar’ın “Merkez Atölyesi üniversiteye verilecek” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Destek beklerken bu tür söylemlerle karşılaştıklarını ve bunu yanlış bulduklarını ifade eden Uludağ: “Fabrikaya böyle bakarsanız TTK’ya da aynı gözle baktığınız ve önemsemediğiniz imajı doğar ki bu söyleyeni de yaralar” dedi.

Uludağ şu görüşlere yer verdi: “İlk temelleri 1910 yılında atılan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Maden Makinaları Fabrikası (Merkez Atölyeleri) uzun yıllardır madencilik sektörüne hizmet vermektedir. Maden Makinaları Fabrikası, madenciliğe özgü makine imal etmekte, Zonguldak Kömür Havzası’na özgü yedek parça yapımını da başarıyla sürdürmektedir. Fabrikada yüksek fiyatlarla ithal edilen birçok cihaz ve makinanın bakım ve onarımı yapılarak yeniden kuruma kazandırılmaktadır. TTK Maden Makinaları Fabrikası, sadece TTK’ya değil, gün geçtikçe artan şekilde ülkemiz madencilik sektörüne de hizmet etmektedir. Maden makinaları, maliyetleri yüksek ürünlerdir. Maden Makinaları Fabrikası’nın personel açıklarının giderilmesi ve makine parkının genişletilerek hizmete devam etmesi sadece Zonguldak Kömür Havzası için değil ülkemiz madencilik sektörü için de çok önemlidir. Bu nedenlerle TTK Maden Makinaları Fabrikası’nın teknoloji ve kapasitesini daha da artırma ve personel açıklarının giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Dünyada taşkömürü üretiminin arttığı ve TTK’nın Türkiye için yeniden umut olduğu bir dönemde, kamuoyunda Maden Makinaları Fabrikası’nın üniversiteye verileceği şeklindeki görüşlerin gündeme getirilmesi doğru değildir. Biz, TTK’ya sahip çıkılmasını ve çalışanların moral ve motivasyonunun artırılarak bir kürek daha fazla kömür çıkartılması için destek beklediğimiz bir dönemde bu söylemleri yanlış buluyoruz. Çünkü Maden Makinaları Fabrikası üretim zincirinin ayrılmaz parçasıdır. Eğer fabrikaya böyle bakarsanız TTK’ya da aynı gözle baktığınız ve önemsemediğiniz imajı doğar ki bu söyleyeni de yaralar. Üniversiteye çok daha uygun alanlar tahsis edilebilir. Ancak Maden Makinaları Fabrikası’nın alternatifi dahi yoktur. Bu tür tartışmalar yerine, üniversitenin ve meslek okulları öğrencilerinin staj yaptığı, 160 yıllık üretim kültürünün hafızası haline gelen TTK Maden Makinaları Fabrikası’nın ülkemiz madenciliğine daha fazla katkı koyması ve kapasitesinin artırılarak daha fazla hizmet eder hale getirilmesi sağlanmalıdır. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Maden Makinaları Fabrikası’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) var oldukça, Türkiye’de madencilik var oldukça hizmet vereceğini, Türkiye’ye hizmet edeceğini, bu işletmenin yok sayılmasına asla müsaade etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”
Editör: Pusula Gazetesi