Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında yapılan dev konut projesi hayata geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen, Baştarla Mahallesi&[#]8217;nin bir bölümü ile Çınartepe Mahallelerinin bir bölümünde uygulanacak toplu konut projesi 453 bin metrekare alan üzerine kurulacak.

Farklı tiplerde çok katlı veya villa tipi binaların yer alacağı alanda 2 bin 100 daire üretilecek.

Hazine ve TTK arazisi üzerinde bulunan ve değer tespitleri yapılan evlerle ilgili önümüzdeki günlerde hak sahiplerini görüşmeye davet edecek olan TOKİ, hak sahibine daire mi yoksa parasını mı istediğini soracak.

Söz konusu arazi üzerinde 863 hak sahibi bulunuyor. Tapusu bulunmayan binalarla ilgili yeniden yapılan değer tespiti sonucu olası mağduriyetlerinin önüne geçmek isteyen TOKİ, istimlak bedellerinin tamamını baz alacak.

TTK&[#]8217;nın bu bölgede bulunan lojman ve arazilerine karşılık TOKİ&[#]8217;nin yapacağı konutlardan yaklaşık 100 tanesini alması bekleniyor.

Değer tespit oranları düşük hak sahipleri için projeye bir artı bir konutlar eklendi.

ZONGULDAK BELEDİYESİ DEVRE DIŞI KALDI

Zonguldak Belediyesi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından gerçekleştirilecek toplu konut projesinde devre dışı kaldı.

Proje gündeme geldiğinde destek veren dönemin Belediye Başkanı Secaattin Gonca&[#]8217;nın seçim kaybetmesinin ardından yeniden Belediye Başkanı seçilen İsmaşl Eşref Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni geri çekmişti.

Projenin Zonguldak Belediyesi olmadan uygulanmasının mümkün olmadığı düşünülürken, Türkiye Taşkömürü Kurumu yönetimi ile TTK&[#]8217;da Şehir Plancısı olarak görev yapan Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin&[#]8217;in çabalarıyla projenin hayata geçme süreci devam etti. İhale için son aşamasına gelinen projenin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 10 bin kişinin yaşayacağı, sosyal donatıları ile zenginleştirilmiş modern bir yapılaşma sağlanmış olacak.

Alanda toplu konut yoğunluğunun çok iç içe olmadan ve mevcut doğal ortam korunarak yapılmasına özen gösterileceği belirtilirken vatandaşlardan da farklı tepkiler geliyor.

Söz konusu proje ile hak kaybına uğrayacağını v doğanın katledileceğini söyleyen vatandaşların yanında kentsel dönüşüm için fırsat olarak görenler de var.

KONUTLAR UCUZ OLACAK

Söz konusu konutların satış maliyetinin 3+1 bir ev için 110 bin lira civarında olması bekleniyor. Konut fiyatları metrekare fiyatlarına göre değişirken konut sahipleri TOKİ&[#]8217;nin sağladığı uzun vadeli ödeme avantajlarından yararlanacaklar. 2 bin 100 konut için yoğun talep geldiği öğrenilirken TOKİ ve TTKL yetkililerinin kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi