Zonguldak Esnaf Kefalet Kooparatifi&[#]8217;nde sıkıntılar bitmiyor. 81 il arasında Zonguldak kapalı olan tek kooparatif. Hüseyin Özdemir döneminde yaşanan sıkıntılar Özdemir&[#]8217;in ekibinde yer alan ve göreve gelen Ercan Şehri döneminde de çözülemedi.

Şikayetler üzerine Zonguldak Esnaf Kefalet Kooparatifi&[#]8217;nde inceleme yapan müfettişlerin kooparatifin çok kötü yönetildiği yönünde görüş belirttiği öğrenildi.

Hüseyin Özdemir&[#]8217;in ardından büyük umutlarla kooparatifin başına gelen Ercan Şehri ve ekibi vaad ettikleri radikal kararları uygulamada yeteriz kalınca kooparatifin Halk Bankası&[#]8217;na olan 2 milyonu aşkın borçlarını ödemede yetersiz kalındı.

Hüseyin Özdemir döneminde düştüğü halde üyelere uygulanmadığı ileri sürülen faiz oranları düşürülmesine rağmen beklenen geri dönüşü sağlamadı. Kooparatif üyelerinden alacaklarını tahsil etmede zorlanırken, bankaya olan borcunu da kapatması mümkün görünmüyor. Yaklaşık 3 yıldır para veremez durumda bulunan kooparatifin kurtuluşu için tek kurtuluş yolunun binasını satmak olduğu belirtiliyor.

Daha önceki yıllarda gündeme gelen bu öneriye dönemin başkanı Hüseyin Özdemir sessiz kalmış sonrasında ise Halk Bankası alacaklarına karşılık olarak binayı ipotek altına almıştı.

Kooparatifin Banka ile görüşerek binayı satışını istemesi durumunda borçlarını kapatarak yeniden kredi verebilir duruma gelebileceği belirtiliyor.

Başkan Ercan Şehri müfettişlerin devam eden incelemeleri nedeniyle şimdilik bu konularda konuşmak istemiyor. Göreve gelmesinden bugüne beklenen performansı gösteremeyen Şehri ve ekibinin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

OKAN CEYLAN NE DEMİŞTİ?

Hüseyin Özdemir&[#]8217;e görevden el çektirilmesiyle birlikte geçen ara dönemde Başkanlık yapan Okan Ceylan, kongre öncesi değerlendirmede, kefillere kolaylık borçlulara taksitlendirme yapacaklarını belirterek; &[#]8220;Yeni bir taksitlendirme getirip, parasını düzenli ödeyebilecekleri elden taksitlerle icralardan kurtarmak istiyoruz. İcradaki dosyaları durdurup kefiller ve borçlular arasındaki sıkıntıları birebir çözme yoluna gideceğiz. Bunun yöntemi ise borçluyu sıkmadan elden taksitlerle ödemesini yaptırmak. Kefillerin maaşlarındaki hacizleri de bu yolla durdurmak mümkün. Yapacağımız her eylem iyi niyet kuralları içinde borçlularımızla aramızda karşılıklı güvene dayalı gerçekleşecek. Kesinlikle imtiyaz ve kişiye özel hizmet, ayrımcılık, kolaylık, zorluk olmayacak. Kuralları herkese aynı uygulayarak güvensizlik ortamını sona erdireceğiz. Üyelerimiz buraya gelirken kafalarında bir kuşku olmamalı. Kooparatifimizin en büyük eksikliği de bu. Ortada güven kalmamış. Onların sıkıntısı bizim sıkıntımız. Böyle bilir, böyle kabul edersek zaten sorunu çözmek çok zor değil&[#]8221; demişti.

KREDİLER AÇILACAKTI

Ercan Şehri ise 4 Ekim 2010 tarihinde yapılan kongre öncesinde 2011 yıl başından itibaren kredileri açacaklarını belirterek destek bulmuştu. Şehri; &[#]8220;&[#]8220;Olumsuzluk anlamında söylenebilecek çok şey var. Mesela bunlardan birisi üyelerin nasıl kandırıldığı ile ilgili. Temerrüt faizler yüzde 44&[#]8217;ten yüzde 26&[#]8217;ya düşmüş. Ama bunlardan bizim haberimiz yok. Biz yönetim değişikliğinin ardından Bölge Birliği&[#]8217;ne gittiğimiz de bunları öğrendik. Hüseyin Bey bunlardan haberdar etmedi. Böyle önemli bir şeyden üyelerin habersiz bırakılması ne kadar doğru. Bizim rahatsızlıklarımızın nedenlerinden birisi bu. Bu mantıkla artık burası yürümüyor. O zaman yenilik ve gerçekçi, sorun yaratan değil sorun çözen bir yönetim anlayışı gerekiyor. Biz uyarılarımızı çok yaptık. Dikkate alınmadığı ve kulak arkası edildiği için bu tablo yaşanıyor. Kongrede verilecek yetki ile yılbaşından itibaren kredileri açmak istiyoruz. Yapacağımız mali kongreden sonra da radikal adımlar atabiliriz. Kooparatifi eski günlerine döndürmenin yolu borçlulara çözüm üretmekten geçiyor. Bunu yapacağız. Tek istediğimiz bizlere güvenmeler&[#]8221; diyerek destek almıştı. Kredilerin açılacağı belirtilen tarihin üzerinden bir yıl geçmesine karşın krediler açılamadığı gibi bu şartlarda açılmasının mümkün olmayacağı belirtiliyor.

Editör: Pusula Gazetesi