Almanya´da yaşayan Orhan Ayaz isimli vatandaşın Türkiye´ye getirmeyi planladığı çevre dostu motorsuz ´´Pedal Kafe´´ isimli araçta, hem pedal çevriliyor hem de içecek servisi yapılıyor.
Almanya´da yaşayan Orhan Ayaz, bir süredir Almanya´da kullanılan "Bira Bisikleti" isimli aracı görünce harekete geçti. İlk olarak aracın Türkiye patentini alan Ayaz, ardından aracı Türk kültürüne çevirmek için kolları sıvadı. İsmini ´´Pedal Kafe´´ koyduğu aracın, Almanya´da faal olan bir eğlence aracı olduğunu ifade eden Ayaz, aracın festival, promosyon ve parti gibi çeşitli yerlerde kullanılmak için üretildiğini dile getirdi.
Aracın pedal çevrilerek yürütülen motorsuz bir araç olduğunu ifade eden Ayaz, "Aracımızda kendine ait içecek düzeneği mevcuttur. Özellikle Susurluk ayranının vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz. Aracın şoförle birlikte 17 kişilik yolcu kapasitesi bulunmaktadır. Aracın hareketi için ise 5 binicinin pedal çevirmesi yeterlidir. Aracın, bu versiyondan başka daha az binicili olan modeli de mevcuttur. Aracın üstünde çatı vardır, yağmur ve karda kullanılabilir" dedi.
Televizyon ve müzik sistemi entegresi ve ani fren sisteminin de olduğu aracın azami süratinin saatte 6 kilometreye ulaştığı belirten Ayaz, aracın gövdesinin metal ve ahşaptan oluştuğunu söyledi. Ayaz, "Aracın uzunluğu 5 metre, eni 2.30 metre, yüksekliği 2.70 metre, ağırlığı ise 1 tondur. Aracın iki fren sistemi var. Ön ve arka lamba sistemleri var. Auto teyp ve mp3 sistemi mevcuttur. Çevre ve insan sağlığının ön plana çıkartılmayı planlandığı bu araçta küllük ve çöp kovası bile mevcuttur. Araç aynı
zamanda trafikte kullanılan bisiklet kulübünün üyesidir" şeklinde konuştu.

SUSURLUK AYRANI SERVİSİ
Araçta Avrupa´da bira servis edildiğini söyleyen Ayaz, "Alternatif olarak alkolsüz soğuk veya sıcak içecek ile yiyecek servis edeceğiz. En çok ilgiyi ise susurluk ayranının çekeceğini düşünüyoruz" dedi.
Aracın özellikle topluma açık mekanlarda kullanılarak herkesin yararlanmasını istediklerini ifade eden Ayaz, "Bu aracın işletilmesinde şu versiyonları değerlendirmek istiyoruz. Yerel yönetim tarafından ilde uygun alanlarda, örneğin, Ankara´daki Gençlik Parkı, Altınpark, Harikalar Diyarı, sahil kesimindeki illerde kordon boylarında, lunapark gibi mekanlarda işletme izni verilmesini, belediyenin bizatihi bu aracı, ilgili alanlarda işlettirmek üzere müstecire verilmesine, araca belediye gibi kurum ve
işletmeler tarafından sponsor olunmasını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Fosil yakıtlar, egzoz dumanları gibi olumsuz şartlar nedeniyle küresel ısınmanın yaşandığı dünyada, son zamanlarda çevre ve sağlığa önem verilmesi araca olan ilgiyi daha da ön plana çıkartıyor. Eğlence bisikleti ve her türlü faaliyetlerde kullanmak üzere Avrupa´da trafikte kullanma izni olan aracın Türkiye´de büyük ilgi göreceği öngörülüyor. Aracın Ocak 2012´nin başlarında Türkiye´ye getirilmesi planlanıyor.
Editör: Pusula Gazetesi