Türkiye&[#]8217;de 2.7 milyon, nüfusa oranla en fazla emeklisi bulunan Zonguldak&[#]8217;ta ise 140 bin emekli uzun süredir gündemde olan intibak yasasıyla ücretlerinin artmasını bekliyordu.

12 haziran genel seçimlerinde CHP&[#]8217;nin intibak yasasını ısrarla gündemde tutması üzerine hükümette benzer söylemlerle seçimden sonra yasayı ele alacağını ve düzenleyeceğini söyledi. Kısa bir süre önce kademeli olarak emeklilere artış gündeme geldi ancak taslak aşamasında olan çalışma henüz meclise gelmedi.

Şike yasasına eklenen bir maddeyle intibak emekliler için değil ama milletvekilleri için çoktan uygulandı.Yeni düzenlemeye göre 5 bin lira dolayında olan milletvekili emekli maaşları 8 bin liraya çıktı.
SSK, Bağ-Kur emeklisi olan milletvekilleri de 2 yıl görev yaptıktan sonra en yüksek milletvekili emekli aylığına hak kazandı.
Mecliste 200 civarında emekli olup &[#]8216;çift maaş&[#]8217; alan milletvekili bulunuyor.

Normal milletvekili ödeneği 11.500 lira olduğu için 8 bin liralık yeni emeklilik maaşıyla birlikte bu rakam 19 bin liraya çıktı.

TBMM Başkanlığı yapan ve emekli olan, halen de parlamentoda bulunan Ak Parti&[#]8217;li Köksal Toptan Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin, hem TBMM Başkanı hem de aktif milletvekili maaşı olarak 23 bin lira aylık alacak.

Emeklilerin ve asgari ücretle çalışanların zamların oranı ve yapılış şekliyle ilgili tepkileri artıyor. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, milletvekillerine yapılan zammın doğru olmadığını belirterek, maaş zammını almayacağını söyledi.

Oran, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Yapılan düzenlemeyi vicdanla bağdaştırmak mümkün değil. Bugün Türkiye&[#]8217;de asgari ücretlilere yüzde 10, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 4 oranında zam yapılıyor. Milletin kendisine yüzde 10 zammı çok görüp, vekiline yüzde 75 zam yapmayı kimse açıklayamaz. Bunun adı kıyak ayrıcalıktır ve bu Meclis&[#]8217;in itibarına da gölge düşürüyor&[#]8221; dedi. Ak Parti Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar&[#]8217;ın bu zamlara itiraz etmesi beklenmiyor.

Emekliler için İntibak Yasası&[#]8217;nın hayata geçmesi için en çok uğraşan isimlerden biri olan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk&[#]8217;ün ise zamlı maaşı alıp almayacağı merak ediliyor. Emekliler Köktürk&[#]8217;ün zamlı maaşı almayıp iade etmesini istiyor.

Editör: Pusula Gazetesi